local-stats-pixel fb-conv-api

Uztura piramīda, diēta, kas tie par zvēriem?4

48 0

(Mans pirmais raksts, iespējams sekos arī nākošie, visi tiks saistīti tikai un vienīgi ap Uzturu un Sportu)

Aicinu būt saudzīgiem! :)

Es nemitīgi dzirdu savā skolā ļoti interesantus tekstus no meitenēm, piemēram :

'''Man ir jauna diēta, dzeršu tikai ūdeni un pārtikšu no griķiem''

'Bet pati lielākā ''bomba'' bija skolotājas teiktais (sveicieni!) - Ka pēc 18;00 ēst ir neveselīgi un ir jāuzmanās no kaitīgajiem proteīniem! emotion

Tātad :

Diēta - ēšanas režīms( nevis badošanās!), kas jāievēro cilvēkam saskaņā ar viņa organisma īpatnībām , kas, atkarībā no vēlamā rezultāta, veicina svara samazināšanos vai palielināšanos.

Vārds "diēta" daudziem cilvēkiem asociējas ar vienveidīgu pārtikas produktu lietošanu uzturā, ļoti lielu kaloriju deficītu, salātlapām, badu utt., protams, visi šie uzskati ir pilnīgākais absurds, sāksim ar to, ka vārds "diēta" ir sinonīms vārdam "uzturs", jebkurā gadījumā nevajadzētu krist panikā, bet gan saprast diētas, jeb uztura nozīmi cilvēka organismā, sākot ar izpratni par galvenajām uzturvielām; olbaltumvielām, ogļhidrātiem un taukiem.

Diēta = Uzturs, Uzturs = Diēta

Un vēlreiz (it īpaši meitenes) Tas ka jūs neēdat neko, nenozīmē, ka ieturat '''Diētu'', bet gan vienkārši mokat sevi!

Uztura piramīda:

VISA PAMATĀ - ŪDENS!

Jūsu organismā ir apmēram 70–80% ūdens. Jūsu smadzenēs ir 85–90% ūdens, jūsu asinīs – 80% ūdens, un arī jūsu muskuļaudi satur apmēram 70% ūdens. Katra orgānu sistēma ir tieši atkarīga no ūdens. Ūdens loma patiešām ir iespaidīga (Jā, nevis kafija, tēja, kola bet gan ūdens!)

Moka galvassāpes? Varbūt tabletes vietā iesākumā izdzerat kādu glāzi ūdens? :)

Piramīdas 1.līmenis

Šai līmenī ietilpst milti, maize, putraimi un citi graudu izstrādājumi, rīss, kukurūza un kartupeļi. Tātad tās ir visas putras, auzu pārslas, makaroni, no graudiem gatavotas ātrās brokastis. Šeit var pieskaitīt arī klijas un diedzētos graudus.

Pirmā līmeņa piramīdas produktu galvenās uzturvielas ir ogļhidrāti, olbaltumi, šķiedrvielas, dzelzs, kalcijs , B grupas vitamīni. Tie ir mūsu uztura pamatprodukti un jāēd apjomīgi, bagātīgi. Pēc iespējas jāizvēlas pilngraudu produkti un rupja maluma milti. Neaizmirsīsim par klijām un diedzētiem graudiem- it īpaši ziemas un pavasara mēnešos. Kartupeļus pēc iespējas ēdīsim vārītus, zupā, sakņu sautējumā, kartupeļu biezputras veidā. Vairīsimies no ‘frī’ kartupeļiem, ceptiem kartupeļiem, čipsiem. Sviestu, margarīnu un citus taukus lietosim ļoti mēreni.

Piramīdas 2.līmenis

Augļi, ogas un dārzeņi, kā arī zaļie zirnīši un pupiņas pākstīs. Šie produkti var būt svaigi, saldēti, konservēti un žāvēti.

Minētie produkti, īpaši- svaigā veidā , ir bagātīgi C vitamīna, karotīna, šķiedrvielu, ogļhidrātu avots. Tie uzturā jālieto bieži un bagātīgi, vēlams izvēlēties dažādus dārzeņus un augļus. Tiekties pēc daudzveidības.

Piramīdas 3.līmenis

Šeit ietilpst piens, piena produkti un gaļa, zivis, olas. Vēl pie šīs grupas ir jāpieskaita kaltētie pākšaugi- zirņi, pupas, un rieksti, sēnes. Visus minētos produktus apvieno tas, ka tie ir vērtīgi olbaltumu un dažādu šajos produktos ieslēgtu taukvielu avots.

Piena produkti ir lielisks olbaltumu, kalcija, B grupas vitamīnu, A un D vitamīnu avots uzturā. Lai arī cik šī grupa būtu laba, tā nevar aizvietot piramīdas pirmo un otro līmeni, tādēļ piena produktus ir jāēd regulāri, bet mērenos apmēros. Un pēc iespējas jāizvēlas mazāk trekni piena produkti- vājpiens, vājpiena kefīrs, jogurts utt.

Liesa gaļa ir labs olbaltumu, B grupas vitamīnu, īpaši B12, kā arī dzelzs avots. Jāizvairās lietot treknu gaļu, desas u.c. treknus izstrādājumus. Ideāli būtu izvēlēties jauna dzīvnieka gaļu, piemēram, teļa, vai medījumu.

Zivis ir ļoti vērtīgs olbaltumu, D, A vitamīna, B grupas vitamīnu avots, apgādā cilvēka organismu ar neaizstājamām taukskābēm (omega 3 arī), jūras produkti dod organismam jodu. Jāizvairās no pārāk sālītām zivīm vai pārāk apceptām. Un šinī gadījumā veselīgi ir izvēlēties tieši treknās zivis. Arī šī līmeņa produktus jālieto uzturā mērenos apmēros.

Attiecībā uz olām, tad būtu jāizvairās no ceptām olām vai omletēm. Olas vēlams lietot mīksti vārītas, cieti vārītas vai kulteni.

Pākšaugi ir labs olbaltumu, B grupas vitamīnu, balstvielu, lecitīna avots. Bet diemžēl šie produkti parasti uzturā tiek lietoti samērā maz. Zirņi un pupas var ļoti veiksmīgi aizstāt gaļu.

Piramīdas 4.līmenis

Te pieder taukvielas, saldumi, arī alkohols. Šos produktus var nelietot nemaz, bet, ja lieto, tad vēlams nedaudz. Un ir noteikta kategorija cilvēku, piemēram, cilvēki ar lieko svaru, ar kādām veselības problēmām, kuriem 4.līmeņa produkti būtu jāierobežo līdz minimumam.

48 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

Tā nabaga vecā uztura piramīda ir nosprāgusi un beikta visur, izņemot Latviju, kur tā varonīgi un sakostiem zobiem turas dietologu asociācijas mājas lapā. Ogļhidrātus, kuri ir piramīdas pamatā, mūsdienās iesaka ēst tikai brokastīs, bet pārējās ēdienreizēs ne. Un tieši tos, lai notievētu, ir jāierobežo ļoti stingri. Kalcijs no vājpiena produktiem organismā neuzņemas-  jo "ļaunie" tauki ir galvenā transportviela organismā, to ir ģeldīgi atcerēties. Un, ja neēd viņus kopā ar tiem produktiem, kuri bagātīgi satur ogļhidrātus, viss OK (protams, saprāta robežās) Veselīgais piens ir produkts, kurš bagātīgi satur gan ogļhidrātus, gan taukus, labāk dzert kefīru, kur liela daļa cukura ir rūgstot pārstrādājusies.

4 0 atbildēt
Kūciņu! Jo esmu tieva kā skals un ēdu ko gribu emotion
2 0 atbildēt

Nevajag lasīt padomju laiku grāmatas, var saķert alerģiju no putekļu ērcēm. Turklāt lasot kaut ko tik aizvēsturisku, zaļos nopelnīt nespīd, daudz, ja krievu rubļus emotion

2 0 atbildēt

Vecais labais ci/co. Bat tas nekādi neizskaidro, kāpēc ir cilvēciņi, kuri var atļauties ēst kūkas un speķi un neuzbaroties, kaut gan dzīvesveids galīgi nav aktīvs. Tur viss ir daudz sarežģītāk, jāņem vērā hormonu lietas, pirmkārt, kā darbojas insulīns, produktu glikiēmiskie indeksi, kā darbojas vielmaiņa vispār un konkrētajam cilvēciņam atsevišķi utt.

0 0 atbildēt