Viena daļa veselīga uztura cienītāju uzskata, ka vissliktākais, ko cilvēks var ēst, ir cukurs- citi, ka tauki. Kā tad ir patiesibā?
Tauki ws cukurs24
Divi brāļi, ārsti Kriss van Tallekens un Ksands van Tallekens , identiskie dvīņi, nolēma noskaidrot, kas īsti ir cilvēka veselības galvenais ienaidnieks un veikt neparastu eksperimentu.
Brāļi nolēma uz vienu mēnesi pievērsties ekstremālai diētai- viens ēdīs gandrīz tikai ogļhidrātus un gandrīz nekādu tauku, otrs zemu ogļhidrātu diētu ar treknu edienu. . Protams, cilvēki, kuri uzņēma filmu par šo eksperimentu, saprata, ka tas nav eksperiments, kurā būtu stingri ziņātniski kritēriji, , bet tomēr kaut kādu informāciju pārdomām eksperiments varētu sniegt.
Īpaši interesants eksperiments bija tāpēc, ka brāļi bija identiskie dvīņi. Parasti dažādu metabolismu skaidro ar eksperimenta dalībnieku ģenētiskām atšķirībām, šeit tādu nebija.
Līdz eksperimenta sākumam viņiem veica milzumu dažādu analīžu, pētīja viņu vielmaiņas ātrumu, holesterīna līmeni un cukura līmeni asinīs. Attēlā redzams aparāts, ar kuru noteica tauku un muskuļu masu brāļu ķermeņos.
Eksperimenta gaitā brāļus pakļāva ļoti dažādiem pārbaudījumiem. Dodot iespēju viņiem onlainā tirgot vērtspapīrus, un novērojot, kā viņiem tas veicas, filmas veidotāji konstatēja, ka zems cukura līmenis asinīs jūtami apgrūtina smadzeņu darbību un stipri pavājina atmiņu.
Testēšana uz velosipēdiem- "saldais brālis" pieveica brāli, kurš dzīvoja uz tauku diētas.
Ogļhidrātu diēta: zaudēja 1 kg, tajā skaitā nedaudz muskuļu masas.
Otrais brālis, kurš sēdēja uz tauku diētas zaudēja 3,5 kg. Jauki? Bet! No šiem kilogramiem 2 kg bija zaudētā muskuļu masa. Un tas jau nepavisam nav labi!
Vēl sliktāk bija tas, ka brālim, kurš sēdēja uz tauku diētas, bija izveidojies pirmsdiabēta stāvioklis- 2. tipa diabētam raksturīgā insulīna tolerance- šūnas sāka nereaģēt uz insulīnu. Liekas, ka pilnīga atteikšanās no cukura varētu cukura līmeni asinīs novest līdz normai? Nav tik vienkārši!
Eksperimentos ar pelēm savukārt parādās, ka cukurs un tauki paši par sevi nemaz nav tik ļauni un nenoved pie dramatiskas aptaukošanās. Reālie draudi ir treknā un saldā apvienojumā! Tas ir - Krējuma saldējumi, kūkas, saldie pīrādziņi, šokolāde un citi saldie konditorejas izstrādājumi. Kaut kādā veidā saldā un treknā kombinācija, kura dabā šādā veidā nav sastopama iedarbojas uz smadzeņu baudas centriem .
Attēlā: treknas pelītes, kuras tiek barotas ar populāro siera kūku. Īpaši narkotiska iedarbība, kura maksimāli veicina aptaukošanos, ir produktiem, kur cukurs un tauki ir attiecībā 1:1. Un tā kā šādu produktu ir bez sava gala, ir tīrais brīnums, kā kādam vēl izdodas palikt tievam.