Ogļhidrāti ir galvenais ķermeņa enerģijas avots. Ogļhidrātus iedala divās grupās, sagremojamajos( enerģijas avots) un nesagremojamos( šķiedrvielas, uzlabo vēdere izeju, veicina gremošanu).
Būtībāķērmenis uzņemtos ogļhidrātus pārvērš par glikozi (cukuru), kas caur asinīm nokļūst šūnās un tās baro.
Tāpat kā olbaltumvielas, arī ogļhidrātus iedala pēc sadalīšanās un uzsūkšanās ātruma, ko izsaka ar glikēmisko indeksu (GL)
Tas ko ir svarīgi ieverot samazinot ķermeņa lieko svaru- produkti ar augstu GL indeksu ātri paceļ glikozes līmeni asinīs, un ja vien tu ātri nedodies skriet maratonu, neizmantotā glikoze tiek pārvērsta taukos un noglabata.
Produkti ar zemu GL indeksu ir griķi, auzu pārslas, pilngraudu makarono, brūnie rīsi. (Ēdot ātri vārāmās auzu pārslas iedzīvosies riepā, ka nematas.)
Uzmanību ir japievērš lietojot uzturā augļus. Augļiem ir zems GL indekss, bet augsts fruktozes daudzums. Jāņem vērā, ka fruktoze neuzsūcas kā pārējie ogļhidrātu veidi, bet caru 12pirkstu zarnu dodas uz aknu, kur kļūst par glikogēnu, ko akna daļēji izmanto savām vajadzībām, bet parejo jau atkal aizgrūz riepucī.
Svarīgi!
Metot nost svaru nav nepieciešams uzņemt radikāli mazāku tauku daudzumu, ir jāpiegriež (saprāta robežās) uzņēmto ogļhidrātu daudzums. Tomēr jābridina, jo zemāks uzņēmto ogļhidrātu daudzums, jo sliktāks noskaņojums. (Reiz pasēdēju pie 100G Oh dienā, ienīdu visu dzīvo).