local-stats-pixel fb-conv-api

Makšķerēšana no kajaka17

230 0

Papildināts:

Pirms jaunās sezonas sākuma konstatēju, ka daži ledi nedeg...izskatījās iekausēti un ūdensdroši, tomēr mitruma dēļ daži LED nedega. Noplēsu nost un pielīmēju garo virteni - tā vismaz ir speciālā silikona apvalkā , bez tam papildus apstrādāju vada pieslēguma vietas ar silikonu. Cerams šie izvilks ilgāk. Spīd krietni niknāk - un aķi ar tukšo.

Tiku pie jauna kajaka copes aksesuāru - speciālu gredzenu - kurš ļauj nogriezt auklu bez naža, kajakā tas ir ērti un nav nazis jāmeklē.

Gaidām jauno sezonu emotion

Redzot te rakstus par copi izdomāju, ka jāieliek raksts par manu nesen atklāto, sportisko un aizraujošo copes veidu - copi no kajaka. Kā nekā sezona nav aiz kalniem.

Viss sākās ar to , ka netīšām netā izlasīju par šo copes veidu un mani tas aizrāva, sāku krāt naudiņu kajaka iegādei, jāteic, ka Latvijā šis veids vēl tikai attīstās.

Teorija īsumā:

Kajaks nodrošina augstu mobilitāti un iespēju copēt tur kur citi nevar iebraukt ar lielām laivām. Un tas ir videi draudzīgs un var ieskriet pacopēt uz pāris stundām, ko nevar izdarīt ar lielu lavu, jo "pakošanās" un "novākšanās" prasa daudz laika.

Ir divu veidu kajaki :


1. SINK (sit in kajak) - nosaukums jau pasaka, ka tu tajā sēdi iekšā.

Plusi: veigls, aizsargā pret vēju, ātrs, lētāks.

Mīnusi: ja apgāž, vajag sūkni lai ūdeni izsūknētu; parasti nestabilāks.

2. SOT (sit on top) - sēdi augšā - arī nosaukumā redzams.

Plusi: nenogremdējams (ja neattaisi vaļā lūkas - par to vēlāk) , stabils (daudzos modeļos var copēt kājās stāvot), viegli aprīkot ar copes palīglīdzekļiem.

Mīnusi: smagāki, nedaudz lēnāki, dārgāki, aukstā laikā silti jāģērbjas. Var būt "slapjš dibens", bet to var risināt noslēdzot drenāžas atvērumus.

Pats iegādājos SOT tipa kajaku 3,1 m garu. Tagad saprotu , ka vajadzēja ņemt nedaudz garāku - garāks iet atrāk. Garajiem kajakiem beiži vien aizmugurē liek papildus stūri , lai vējainā laikā var noturēt kursu. īsi kajaki parasti ir stabilāki un manevrētspējīgāki, bet lēnāki. man tāds kreisera ātrums ir līdz 4km/h - ar 4m var jau mierīgi uz 6km/h slīdēt. Copē protams ātrums nav galvenais. tas svarīgi lielās ūdenstilpnēs.

Pats es kajaku izmantoju visur - ezeros, upēs un jūrā. Protams lielās ūdenstilpnēs virs 10m/s nav ko iesākt, jo būs jācīnās ar vēju.

Kajaka izvēle:

Izvēloties kajaku jāskatās uz tā celtspēju, garumu, platumu (kur copēsi?) un ....cenu..diemžēl LV tā nav zema.

Par cik sveru pāri 100kg izvēle krita uz kajaku ar 220kg celtspēju ...vēl jau "loriņi" jāved līdzi.

Kad kajaks iegādāts - jāmeklē airis. Airis parasti ir viendaļīgs vai divdaļīgs (nejaucas, vai izjaucams) . attiecīgi viendaļīgs būs bez "luftes" vai brīvkustības. Nākošais parametrs - lāpstiņu izvietojuma "offset" - lāpstiņu leņķis vienai pret otru:

abas vienā līmenī , 90 grādos, vai 60 . Mans airis ir 60 grādos - nav tik traki jāgroza ar rokām. Lenķim ir jēga - pretvējā, kad viena lāpsta ūdenī - otra gaisā ir "pa vējam" un tajā nepūš vējš kā burā.
Vēl svarīgs ir aira svars - lētākie būs alumīnija - attiecīgi smagāki, dārgākie - būs no stiklaškiedras un oglekļa šķiedras.Es vēl uz aira uzlīmēju "colštoku" - 1m garu novelceni - lineālu - lai var uzreiz piesviest zivs garumu.

Svarīgs aira garums - to izvēlas atkarībā no sava auguma garuma un kajaka platuma. tā lai nedauzās pa bortiem ut.t.

Par aprīkojumu:

copes kajakiem parasti ir jau zināms aprīkojums standartā:

krēsls, spiningu turētāji - u.c. Jāsaka, ka šis tirgus segments ļoti aug , un tiek piedāvātas visādas ekstaras- paceļami krēsli , kad airējot nolaiž zemāk, bet copējot uzceļ augšā ut.t.

Manam kajakam ir standartā 4 makšķeru turētāji, ir doma uzlikt 2 ērtākus turētājus , lai vieglāk velcēc. Jā es arī ar šo velcēju ar 2 makšķerēm. Tāpat ir ķīlī iebūvēts ritenītis lai var kajaku aizvilkt līdz ūdenim. Tas ērti ir jūrā, kamēr citi pumpē laivas - es jau ķeru asarus.emotion

Tāpat ir bagāžas nodalījums ar vāku priekšā un iekšējais sausais nodalījums (kajakm viss "vidus" ir tukšs - tur var likt drēbes u.c. lietas, bet jāliek maisā, jo kajakā veidojs kondensāts, kurš reizi pa reizei jānolej pa speciālu caurumu). Zivis tur neieteiktu likt - jo būs grūti izmazgāt.Vēlams vāku turēt ciet , lai viļņos vai apgāžoties nenogremdētu kajaku.

Papildus esmu uzlicis eholotu /gps un izgatavojis "piena kasti" (milk crate) - tur ir papildus 2 kātu turētāji + kastē lieku mānekļus. Esmu uzstādījis arī led gaismas, lai mani nesabrauc lielie okeāna laineri emotionIzmantoju šad tad vējā 1.4kg enkuru ko ar karabīni pieāķēju šur tur. Citi izmanto sistēmu, kad enkuram izmanto speciālu bīdāmu aprīkojumu. Bet nav vērts pirkt pa dārgo maksimāli aprīkotu kajaku jeb žargonā - jaku - tāpat daudz ko var izdarīt pats. Piem eholota baterija man ir atsevišķā , ūdensdrošā kastītē - tur lieku arī mašīnas atslēgas. Kajakošana tomēr nav tas sausākais sporta veids. Piem . drenāžas caurumus šad tad aizlīmēju ar pelēko santehniķu līmlenti, lai sauss dibens.

Mani tā šī cope aizrauj, ka no motorlaivas copēju vien pāris reize pāgajušo sezonu. Tiesa lielu zivju nav - bet ir bijušas līdakas ap 3 kg un daudz asaru...lielā no kajaka vēl nav.

Par transportēšanu un glabāšanu :


kajakam neko īpašu nevajag . es viens to uzceļu /noceļu no auto jumta. uzlieku uz šķērsstieņiem un ar stropēm nofiksēju. Var izmantot speciālos stiprinājumus, kad kajaku liek uz sāniem. Var divus kajakus likt vienu uz otra..galvenais lai droši nofiksēti, bet nevajag ar tādu spēku vilkt, ka salauž bortu. Es ātrāk par 90-100km/h ar kajaku uz jumta nebraucu. SIT in kajakiem jaskātās lai nepielīst pilns ar lietu. Glabāt var jebkur. Kur ir vietaemotion

Par apģērbu - vasarā - tā lai saulē napdeg + krēms + seju piesegt - jo no ūdens baigi atstaro UV . Pieredze bēdīga. Esmu arī pagājušo gad janvārī copējis - tad gan ziemas kombinzons vēlams peldošais vai veste obligāti. Var auto atstāt rezerves sausās drēbes, ja nu sanāk izpeldēties - es gan 2 gados esmu turējies "sausā", ceru, ka vēl turēšos.emotion

Veste vienmēr jāvelk - es gan grēkoju un karstā laikā vesti lieku kajaka bagāzniekā, jo uzskatu , ka peldu ļoti labi, bet tā neiesaku darīt- sargā sevi. Kajakā visu vajag kārtīgi izvietot un neko lleiku līdzi neņemt - es paslinkoju vienreiz otru kātu ielikt turētājā - un nokritušu zivi ķerot noķēru 14cm mānekļa āķi. Neko darīt - kniebu nost āķi (izraut bezceris - līdz kaulam + 2mm āķis ) un airēju pāris km uz karstu - un baraucu uz pliklīniku :D bija ok.

Jā un kajaks vēl paildus dedzina kalorijas un trennē muskuļus - es labā copes reizē noairēju padsmit km + peldos ar.

Tad nu visiem copmaņiem ne asakas !

« 1  2  3 »
230 0 17 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 17

0/2000

protams arii liidzi dziivais alutinsh ! 

3 0 atbildēt

imho tie kaut kādi kreisie. normāli copes kajaki LV ir maz , preceptione, feelfree , wilderness systems, jackson vai oecena kayak var atrast reti vai dārgi. Ocean laikam elkors tirgo, bet tur cena no 4 cipariem sākas.

2 0 atbildēt

viens vārds, i to nepareizi emotion

2 0 atbildēt

Tu laikam gribēji rakstīt WORD...

1 0 atbildēt

uz pavasara sākumu plānoju arī iegādāties kajaku! emotion

0 0 atbildēt

perfekti emotion

0 0 atbildēt

labi izskatās kajaks. copēt sagribējās emotion

0 0 atbildēt

Man gan škiet ka cope  divatā laivā enīvej jautrāk. Kā arī upē kur daudz zacepu vienam sarežģīti. Gan pašam pieairēties un turēt kātu, gan ja kas prāvāks sāk skriet zaros iekšā.

0 0 atbildēt

Kāda bija cena šim konkr;etajam kajakam ? Protams ja nav noslēpums emotion

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

palubom nogopiiji tos kajakus

0 2 atbildēt