Samtbekas
Latvijā ir zināmas septiņas sēņu sugas, kurām sarunvalodas nosaukumā figurē vārds “samtbeka”, tomēr ēšanai reāli tiek vāktas tikai divas visvairāk izplatītās un pazīstamākās: raibā samtbeka un kazu samtbeka, kā arī reti sastopamā kastaņbrūnā samtbeka, kuru sēņotāji vienkārši mēdz neatšķirt no kazu samtbekas. Tikai nesen Latvijā konstatētā bifeļādas samtbeka, kura acīmredzot ir trešā pēc sastopamības, tiek praktiski ignorēta, jo aug galvenokārt pilsētvidē, kurā parasti neviens nesēņo (kas principā ir pareizi, jo šādā vidē mēdz būt daudz piesārņojuma, kuru sēnes spēcīgi uzsūc). Trīs pārējās samtbeku sugas ir tik retas, ka tām nav gastronomiskas nozīmes.*
Visas minētās samtbekas, lai arī skaisti samtainas, ir citu beku kompānijā salīdzinoši mazvērtīgas, turklāt ļoti bieži ir tārpainas. Tādējādi visvērtīgākā samtbeka un, par laimi, arī Latvijā visbiežāk sastopamā izrādās akurāt tā, kurai sarunvalodā vārdu “samts” nosaukumā pat neiekļauj: lāčubeka jeb, pilnā zinātniskā vārdā, lāču samtbeka. Šo sēni iecienījušie kukaiņu kāpuri jeb tārpi, pirmkārt, ir lieli, un to izgrauztās ejas ir uzreiz labi pamanāmas pat ar pavāju redzi krēslainā mežā. Otrkārt, pēc mūsu vērojumiem, šie lāčubeku kāpuri, pēc cepurītes sasniegšanas nelabprāt maina pārvietošanās virzienu no vertikāla uz horizontālu. Tāpēc pat sēnei ar stipri izgrauztu kātu cepurīte bieži vien izrādās gandrīz neskarta, izņemot vienīgi vidusdaļu, kuru nav grūti izgriezt. Neesiet slinki un tārpaino lāčubeciņu enerģiski “papreparējiet”!