local-stats-pixel fb-conv-api

Celiakija - slimība nevis kaprīze!30

337 5

Labrīt, labdien, labvakar! Kurā nu laikā kurš lasīs šo rakstu



Cilvēka veselība ir un būs viena no aktuālākajām tēmām sabiedrībā. Mūsdienās, cik var novērot, ir tik daudz dažādu slimību, ka uzskaitīt visas ir sarežģīti pat pieredzējušam mediķim. Izvairīšos no gariem ievadiem un uzreiz ķeršos pie lietas. :)


Celiakija. Būtu jauki, ja man komentāros atsauktos cilvēki ar šādu diagnozi! :)

Centīšos par šo slimību izstāstīt pēc iespējas saprotamākā valodā. Atgādinu, ka neesmu mediķis un viss, ko izmantošu rakstā, ir izpētīts ar interneta un literatūras palīdzību. Ar savu Zinātniski pētniecisko darbu par celiakijas ietekmi uz ikdienas kvalitāti esmu iekļuvusi valsts darbu aizstāvēšanā, tāpēc esmu gatava savā informācija dalīties ar citiem, jo slimnieku skaits ir milzīgs, tomēr 97% saslimušo nezina, ka šāda slimība viņam ir un ka tāda vispār eksistē. Vēlos mudināt Tevi padomāt par savu veselību un varbūt ar ārstu palīdzību izrādīsies, ka bezglutēna diēta var izmainīt arī Tavu dzīvi! Ceru, ka spēšu visu informācijas gūzmu izklāstīt gana skaidri. Ja ir kādi jautājumi - vaicā komentāros vai vēstulēs!

337 5 30 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 30

0/2000

Raksts labs, tomēr atgādina jauno instagrama fitnesistu trendus - jāēd bezglutēna (tai skaitā bezcukura, beztauku utt.) diēta un obligāti jābūt vegānam, jo tas ir stilīgi un baigi labi.

Mana shēma ir vienkārša - ja konkrēts ēdiens izraisa kaut kādus simptomus vai pasliktina pašsajūtu, tas nav jāēd. 

Ir vērts noskatīties - https://www.youtube.com/watch?v=Oht9AEq1798

6 0 atbildēt
Man arī ir celiakija
1 0 atbildēt

Nu pareizi jau ir! Da elpot arī ir kaitīgi...emotion

1 0 atbildēt
Man ari ir celiakia. Negribu gari rakstīt tapēc teikšu tā man tagad tā slimība pie kājas. Es esmu vairāk paēdis no 3desmaizēm nekā no paciņas ar galetēm. Pankūkas sanāk 2reiz dārgāk. Vienīgais kas man bija tas ka galva nedaudz sapeja, bet tam var but ari cits iemesls... Kādreiz man bija problēmas ar šitiem glutēna produktiem, bet tagad nav vairs tik traki. Esmu bijis uz ģenētisko laboratoriju tur parbaudijos man šķiet ka bija kaut kur padsmit procenti. Vasarā jādodas uz slimnīcu vēl tā saucamā kobra.
1 0 atbildēt

Manai draudzenei ir šī slimība, zinu cik viņai ir grūti, tāpēc man nenormāli riebjas cilvēki, kas bezglutēna produktus lieto "stilīguma" dēļ. Ja man pašai būtu šī slimība nezinu ko darītu, jo ļoti daudzi ēdieni jāizsvītro no ēdienkartes, ļoti jāpiedomā ko ēd. Nemaz nerunājot par to, ka aizejot uz kādu kafejnīcu/ēdnīcu arī neko normālu paņemt nevari. 

1 0 atbildēt

Arī man jau gadus septiņus ir celiakija. Nosākuma bija grūti utt., bet tagad jau kaut kā ir pieraksts. 

Būtu interesanti palasīt rakstu par to, ko drīkst ēst. Varbūt radīsies man kāda jauna ideja.

 

Starp citu, no šī gada ģenētikas pārbaide bērniem līdz 18 gadiem ir par brīvu. To man gastroenterologs teica. Tieši tāpēc vasarā došos un pārbaudīšos, jo, ja tā man ir ģenētiska, tad miltus ēst tāpat nedrīkstēs, bet ja nebūs iegūta, varbūt ar laiku atkal drīkstēšu ēst maizi 

1 0 atbildēt

Ir aarsti, kuri sho nepanesiibu uzskata par modes kliedzienu un kaa slimiibu diemzeeel neuztver.

0 0 atbildēt

Muļķības. Ja Celiakiju pareizi ārstē un to pieņem savā dzīvē, tad cilvēkam obligāti nav jābūt tievam. Jā, lielā daļā saldumu ir glutēns, taču ir saldumi, kuros nav un tie arī tiek ēsti lutinot sevi.

0 0 atbildēt
Jā, viss ir dārgs, bet kāpēc tavuprāt tas ir sūdīgi, ka ir ātra vielmaiņa?
0 0 atbildēt
Kad biju maza man atklāja celiakiju, un man bija jālieto bezglutēna produkti. Iemesls kādēļ vērsos pie ārsta bija vēdersāpes. Pēc kāda man apnika ievērot diētu, jo biju maza un vēlējos ēst visus gardumus. Taču pagājušo gad vēdersāpes atsākās. Man uztaisīja tā saucamo kobru un lika ievērot diētu. Ārsts arī ieteica uztaisīt analīzes ģenētiskajā laboratorijā. Analīzes uzrādīja, ka man celiakijas nav, tādēļ pārstāju ievērot diētu.
0 0 atbildēt
Tieši celiakija ir neārsrējama. Ja tev ārsts pateicis, ka tev ir celiakija un vēlāk atļāvis ēst glutēnu un pateicis, ka esi vesels - tā nav bijusi celiakija.
0 0 atbildēt
kā ārsti saka - īstā celiakija nemūžam nepazūd, bet ir ļoti daudzi gadījumi, kad cilvēki saka "man bija, pārgāja". Tas esot kaut kas cits, be. Neizklausās arī pēc glutēna intolerances. Vajadzētu šo papētīt padziļinātāk. Cerēsim, ka noticis brīnums, bet, nu, realitāte ir cita.
0 0 atbildēt

Labs raksts, par dažām lietām, nezināju, 

bet nu labi, ja dži dalās ar savām pieredzēm , nedaudz pastāstīšu savu.

mana dzimšana bija ļoti traģiska, nebīja cerību ka piedzimšu. bet liktenis man deva dzīvību, kura man jācieš

celiakiju man atklāja kad man bija ~2 gadi. mana mamma mani vedāja pie visādiem ārstiem, līdz atklāja celiakiju. 

atceros, ka bērnībā es ļoti ievēroju dietu.

kad ievēroju dietu, man sāka locītavas sāpet, nebīju spējīga, pat no gultas piecelties, pa kāpnēm paiet, mamma domāja ka simulēju, pus gadu mērīja man temperatūru (bija ~37.1 un nedaudz vairāk)

ģimenes ārste, manu mammu atšuva sakot "mamīt ko jūs katru dienu mērat bērnam temperatūru). Tad manai mammai ieteica uztaisīt vienas analīzes. un tā atklāja artrītu.

viena reimataloģe manu organismu gruzīja ar zālem. Un kad apmainījas arsts, dakttere bija šokā ka man ir smagā stadījā artrīts. (bet nu labi te cits stāsts)

vel šo dienu nespējam ar mammu saprast no kā man radies artrīts -dēļ deguna dobuma iekaisuma vai dēļ celiakijas .

ar gadiem, es dietai uzmetu ar roku, simtomus neievēroju.

bet es zinu ka man vel tā slimība ir.

dēļ celiakījas un artrīta man uzradās vidēji smaga depresīja.

daudzi nesaprata manas ciešanas, manas domas par nāvi, lidz pastāstīju stāstu savu, to ko nedrīkstu ēst utt. tad visi saprata, kam man jāiet cauri.

tik grūti ir noskatīties kad visi ēd to, kas man garšo.

kad tētis man bija dzīvs, viņš man pirka pa dārgu naudu speciālo maizi pirka un visādus gardumus. bet kad palika 8 gadi -dzīve mainījās krasi.

vajadzēja būt likumam ka ja ir 2 slimības par celiākiju jāmaksa (ahh mamma ktko stāstija, tā es arī nesapratu)

mamma cīnījas lai tāds likums būtu, pat rakstīja ktkādam Jansonam (ktkāds tur galvenais bija)

lids šogad mammai pateica ka likumu izskatīja un no Julija naudu dos(kādus 2 gadus mamma par to cīnījas)

bet man jau savos 16 gados palika vienalga- vienalga par pabalstu, vienalga, par to ka "būšu tieva"..esmu jau padevusies. ēdu visu ko grībēju ar apziņu būs kuņģa vēzis ah po**j, nomiršu tā pat.  bet labi tagad es gandrīz , ka neko neēdu.

drīz taisīs man jaunus testus uz 3 slimību -veģetatīvā distonīja. es šo rakstu ar "savām ilgstošajām lēkmēm (jeb man šobrīd ļoti rokas trīc))

pirms h mamma paziņoja, ka drizumā taisīs ktkādu ģenētisko testu. kaut es nezinu ko viņš dod.

atceros, ka viens draugs kas mācās Stradiņos pateica ka nav izārstējama, es atkal iegrimu sevī ar domu ka nav vērts nekam,pat internātā man skolas daktere pasaka, ka mocīšos tā visu mūžu, cik es "laimīga" biju to dzirdot.

mamma saka ka ievērojot dietu, man nevis slimība pazudīs, bet paliks labāk. nemaz nav patīkami dzirdēt ka neēdišu to ko es vēlos, man paliks labāk..ah

p.s.Labi tas ir stūlbi savos gados dzert, bet tas saucamais "YOLO"

reiz sēdēju pie viena kluba un dzēru alu. gāju garām vienai meitenei, kas centās ieskaidrot dažiem, ka pie celiakijs nevar dzert alu jo tas satur miežus(vai kviešus, neatceros), piebalsoju, ka pie celiakijas, nevar dzert pašai ir..tad visi paskatās uz mani un uz aliņu ko turu rokās.

domāju pamazām ievērot dietu, bet nezinu vai vērts... bet nekas tagad jau 4 mēnešus mokos ar veder sāpēm 

bet jā labs raksts ,   emotion emotion )

0 0 atbildēt
Zinu,ka brālim bija šī slimība. Ar laiku izārstēja.
0 0 atbildēt
Sāpīga nav, nepatīkama gan. Man iepūta kaut ko, lai nejūtu tik ļoti, bet jēga maza. Ar narkozi noteikti tīrais nieks.
0 0 atbildēt

murgs!Ja kas kaiš,iedzer indi! Nepiesārņo,cilvēces genofondu!

1 6 atbildēt