local-stats-pixel fb-conv-api

Aborts pēc dzimšanas?2

~1970. gados filozofs Pīters Singers (pazīstams kā liels dzīvnieku tiesību aizstāvis) izvirzīja ideju, ka jaundzimušā nogalināšana ir sievietes tiesības. Ideja pamatojās uz to, ka zīdainis nav persona, līdz ar to tā nav slepkavība. Rodas jautājums, ar ko atšķiras zīdainis no personas? Jaundzimušais ir atkarīgs no citiem un nav spējīgs pieņemt racionālu lemumu. Pastāv šaubas par to, vai bērnam līdz 3 gadu vecumam ir apziņa. Vai viņš darbojas kā automātisks mehānisms. Tā kā zīdainis ir atkarīgs no mātes, var domāt, ka viņš ir mātes ķermeņa daļa, un sievietei ir tiesības rīkoties ar to pēc saviem ieskatiem. Ja aborts ir atļauts, tad nav iemesla liegt šo pasākumu. Persona no šūnu kaudzes nerodas tikai tāpēc, ka šī kaudze ir izlīdusi no dzemdes.
~Izrādās, ka pagātnē jaundzimušo nogalināšana bija visai bieži sastopama. Attīstoties lauksaimniecībai, strauji sāka augt iedzīvotāju skaits, bija nepieciešama kontrole. Zīdaiņi tika nogalināti vai nobadināti līdz nāvei, iespējams, katrs otrais jaundzimušais ticis tā vai citādi nonāvēts. Populāra prakse bija jaundzimušo ziedošana. Jaundzimušo nogalināšana tika praktizēta Japānā līdz pat 20. gs sākumam.
~Kopš 2004. gada tas ir atļauts Nīderlandē. Protams, tikai pie neārstējamām kaitēm, vairākiem ārstiem piekrītot. Kādam ārstam tika vaicāts, kā viņš jūtas, apzinoties izdarīto. Viņš uzskata, ka veic labu darbu, samazinot ciešanas. Ik gadu noindē apmēram 15 - 20 gadījumos, bet nesniedz dzīvības uzturēšanai nepieciešamo palīdzību vairākos simtos gadījumu. Slima bērna nonāvēšana var tikt uzskatīta par žēlestību, jo kāda gan ir jēga no dzīves, ja nevar pretendēt nedz uz karjeru, nedz ģimeni. Tomēr pēdējā laikā sāk izplatīties šaubīga, ka šāds risinājums ir pieļaujams arī ekonomisku apsvērumu dēļ.

~ Raugoties no utilitārisma pozīcijām (lielākais labums lielākajam skaitam iesaistīto) filozofi ir atraduši veidu, kā attaisnot vesela bērna nonāvēšanu. Proti, tas, ka viens zīdainis zaudē dzīvību ir mazāks kaitējums, nekā, piemēram, tas, ka cieš vecāki - samazinās ģimenes labklājība, sieviete piesieta zīdainim. Arī māsas un brāļi cieš, jo vecāki vairs nevar atļauties tik daudz laika veltīt viņiem.

50 2 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

 emotion  emotion 

2 1 atbildēt

 emotion 

1 0 atbildēt