local-stats-pixel fb-conv-api

Peppermint Four operētājsistēma6

53 3

Tā kā pie sava iepriekšējā raksta neatradu nevienu ideju un ieteikumu par to, ko es varētu rakstīt savos nākamajos rakstos (patiesībā, neatradu nevienu pašu komentāru), tad šajā reizē vairāk aprakstīšu jauno Peppermint Four Linux operētājsistēmu.

Kādēļ jauno? Lai gan pati Peppermint distribūcija jau ir apmēram 4-5 gadus veca, tomēr tikai pirms 3 dienām, 13. jūnijā, tika izlaista tās pagaidām visjaunākā jeb ceturtā versija. Sākotnēji tās izstrādātāji radīja lielas cerības, ka šajā laidienā būs vairāki ievērojami un pārsteidzoši uzlabojumi, tomēr, manuprāt, jaunās funkcijas, vismaz tās, kuras var manīt vizuāli, nav nemaz tik iespaidīgas. Iespējams, ka daudz lielāks izstrādātāju ieguldījums ielikts tieši neredzamajā (sistēmas koda) daļā.

Par pašu Peppermint operētājsistēmu jeb distribūciju. Peppermint distribūcija jau no tās pirmsākumiem ir balstīta uz Ubuntu/Lubuntu sistēmas kodola, vairāk tieši orientējoties uz mazjaudīgiem un veciem personālajiem, portatīvajiem datoriem, kā arī tīmekļdatoriem (netbooks); attiecīgi, visjaunākais Peppermint Four laidiens balstīts uz Ubuntu 13.04 bāzes.

Nelielais resursu patēriņš un ātrdarbība izskaidrojama ar LXDE darbvirsmas izmantošanu, kā arī Openbox logu pārvaldīšanas rīku, kas sastopami un raksturīgi tieši mazresursu Linux distribūcijām, piemēram, Lubuntu, Lite Linux, wattOS u.c. Šai operētājsistēmai raksturīga īpatnība - Ice platformas (framework) izmantošana, kas ļauj praktiski ikvienu interneta saiti pārvērst par tīmekļa aplikāciju, kas ir atrodama galvenajā starta izvēlnē un ir palaižama kā ikviena parasta datora aplikācija, taču to darbināšanai lielākoties ir nepieciešams interneta savienojums. Pietiekami daudzas sākotnēji instalētās aplikācijas, piemēram, dokumentu un attēlu redaktors ir tieši šāda veida aplikācijas, uz kurām noklikšķinot tiks atvērtā Google Documents vai Pixlr attēlu rediģēšanas vietne. Protams, tāpat daudzas aplikācijas ir instalētas mums ierastajā veidā un ir pilnvērtīgi izmantojamas arī bezsaitē.

Vēl viena īpatnēja lieta Peppermint distribūcijā - kā noklusētais programmatūras instalēšanas veikals (Software Center), kā arī atjauninājumu pārvaldīšanas rīks (Software Updater) netiek izmantots nevis Ubuntu vai Lubuntu piedāvātais, bet gan Linux Mint izstrādātāju veidotais, kas no vienas puses var šķist nedaudz neierasti, taču, manuprāt, šīs aplikācijas ikdienas datora lietotājam ir daudz draudzīgākas un vieglāk saprotamas, iespējams, arī nedaudz mazāk patērē datora pieejamos resursus.

Kopumā es šo Linux distribūciju iesaku tiem datoru lietotājiem, kuriem vēl kaut kur savās mājās atrodams strādājošs, tomēr 5-10 gadus vecs un neizmantots dators vai arī visiem tiem, kuri izmanto savos tīmekļdatoros mokās ar rijīgajām Windows 7 un Windows 8 operētājsistēmām.

Ja pēc šī raksta izlasīšanas ir radušies kādi jautājumi, komentāri - droši tos arī izsakiet. Tāpat, kā jau to minēju savā iepriekšējā rakstā, ļoti gaidīšu idejas un ierosinājumus turpmākajiem rakstiem. Un liels paldies visiem lasītājiem!

53 3 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://peppermintos.com/
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

Reāli tas Peppermint ir tikai Ubuntu 13.04LTS izskaistinājums

3 0 atbildēt

Paldies! Lai gan bunti man visumā nepatīk, tomēr vecais dzelzis ir kļuvis ātrāks.

1 0 atbildēt