local-stats-pixel fb-conv-api

Datorspēļu izstrāde Latvijā26

Sveiki!

Veidoju šo rakstu, jo redzu, ka ir cilvēki, kas domā, ka spēļu izstrāde Latvijā nav un diez vai kaut kad attīstīsies, bet ir arī tādi, kas uzskata, ka tā ir ievirzījusies, jo Latvijā tiek taisītas daudz dažādas sociālo portālu (piemēram, Draugiem.lv) spēles.

Tātad tā- spēļu izstrāde Latvijā ir zemā līmenī. Kā zinām, Latvijā nav neviena uzņēmuma, kas taisītu datorspēles, kuras tiek pārdotas veikalos vāciņos. Tas ir ļoti slikti, jo, piemēram, dažās citās mazās Eiropas valstīs ir lielo uzņēmumu filiāles, kas nodarbojas ar spēļu taisīšanu, piem., Čehijā ir 2k filiāle, kas sataisīja populāro Mafia spēļu sēriju, Horvātija sataisīja Serious Sam sēriju.

Bet neskatoties, ka Latvijā nav desktop spēlīšu, Latvijā pilnā sparā tiek taisītas sociālo tīklu spēlītes kā Ferma, Āfrika u.c. diezgan ienesīgas spēles. Jāatzīst, ka tās spēles nav iespējams saukt par spēlēm, jo nekā laba tur jau nav. Reti kuras soc. tīklu spēles ir reāli aizraujošas ar interesantu gameplay. Diemžēl, iesācēji, kas domā taisīt spēles, bieži izvēlas nepareizo virzienu- sāk taisīt browser-based spēles un cer, ka tās tiks ievietotas draugiem.lv. Bet tas ir nepareizi. Iesācējiem jāmācās lietas, kas noder desktop spēļu veidošanā, piemēram, mappings, modelēšana, programmēšana, animāciju veidošana u.t.t.

Bet, neskatoties uz to, ka Latvijā nav uzņēmumu, kas nodarbojas ar spēļu veidošanu, Latvijā ir daudz neatkarīgi programmētāji, kas vieni paši vai ļoti mazās komandās veido kādas spēles (indie spēles). Ir pat izveidots tāds community- gamedev.lv (agrāk bija gamez.lv, bet tagad tur tikai forumā ir palikušas sarunas par spēļu izstrādi) ar savu forumu, kurā tiek aprunātas lietas, kas ir saistītas ar spēļu izstrādi. Viena no, manuprāt, labākajām Latvijas indie-spēlītēm: Squares3d. Ir pat daži spēļu izstrādātāju konkursi, kurus var atrast gamedev.lv. Protams, tās kvalitāti nevar salīdzināt ar kādām amerikānu komerciāli veiksmīgām spēlēm (Left 4 Dead, Call of Duty). Bet pagaidām latviešu spēles pat tuvu nav tādā kvalitātē, kādas ir atrodamas Steam'ā. Problēma ir tā, ka bieži Latvijas izstrādātāji ir gan programmētāji, gan arī modelētāji un mākslinieki savām spēlēm, kas bieži šo spēli padara neoriģinālu un neinteresantu. Piemēram, populārais Minecraft arī ir indie spēlīte, bet tā ir sasniegusi tik augstus līmeņus, kas ir gandrīz vai līdzvērtīga komerciāli veiksmīgajiem amerikāņu shooter'iem tikai pateicoties savai oriģinālajai domai. Vēl viena problēma ir tā, ka Latvijas spēļu programmētājiem patīk kodēt visu no 0, neizmantojot dažādus gatavus resursus. Tas paildzina izstrādes laiku, kā rezultātā mazāk laika tiek veltīts pašai spēlei un gameplay. Vēl problēma Latvijā ir tā, ka starp spēlētājiem ir zemu attīstīta spēļu kultūra- lielākā daļa geimeru parasti spēlē vienu vecu, bet ļoti populāro spēli (CS1.6; Crysis; GTA), līdz ar to neaug interese par jaunākajām spēlēm un spēļu izstrādi, kāda tā ir Rietumos- Machinima, E3 bija iespējams attīstīties tikai tādēļ, ka spēlētāju kultūra bija augsti attīstīta.

Tās bija tās lielākās problēmas, kas traucē attīstīties spēļu izstrādei Latvijā. Trūkst organizētības starp izstrādātājiem. Bet tas netraucē katram individuāli darīt to, ko viņi māk un to, kas var noderē spēļu izstrādē. Latvijā ir daudz community, kurā ir Mapping pamācības, CS 1.6 skriptošanas pamācības arī ir pieejamas, bet tikai angļu valodā (forums.alliedmoders.net). Modelēšana- ir daudz pamācības gan Autodesk Maya/3Ds max un Blender3d programmām. Programmēšana- C++ pamācības ir ļoti daudz internetā. Ja ar laiku Latvijā būs sastopami daudzi izstrādātāji, kas prot darīt to, kas viņiem patīk, tad arī spēļu izstrāde virzīsies uz priekšu. Kas to zin- ja radīsies dažādi populāri latviešu community par kādu konkrētu nozari un tie community kļūs populāri, tad varbūt arī radīsies kāds uzņēmums, kas nodarbosies ar spēļu izstrādi un aicinās censoņus darbā, ja ne, tad, iespējams, ārzemju lielākās firmas izveidos filiāli, kā tas notika Čehijā. Viss ir iespējams.

104 9 26 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 26

0/2000

Man gluži neuztrauc, vai šī informācija ir kopēta,vai nē.Man viņa bija jauna,un likās interesanta.No manis + Peace  emotion

6 0 atbildēt

Izlasīju rakstu un tad palasīju nedaudz komentāru. Nu vienkārši stūlbi ir vienam otram braukt virsu pa kkādu rakstu... Raksts labs, te arī ir redzama neorganizācība vai kā to vārdu sauc. Vienkārši visi blato, neko nedara, sēž resni pie datora un jūtās kruti ar saviem plusiem

6 0 atbildēt

Stulbi ir tie, kas domā, ka šis raksts ir kopēts. Ja neredzat, tad es uzspiedu "oriģinālraksts" un administrācija cauri izlaida.

3 0 atbildēt

raksts ir intresants.. kā teici.. vairums neintresējas par jaunām spēlēm un tikai iegrimuši cs'a,, gta un spēlēs, kas principā jau visiem sen vairumam apnikušas... nu neskatīsim tiešām klasiski zelta vērta spēles (AoE2, EE, Stronghold vai max payne uc.) ... protams, lai spēlētu jaunākās spēles, vajadzīgs normāls kompis, te atkal ir nauda, kas vairumam ir šķērslis... piemēram es uz sava komja spēles no kāda 2007/8 gada ne visas varu spēlēt un daudzas tikai uz min. grafiku... bet tik un tā... lasu skatos gameplay  - intresējos par jaunāko, kas notiek un ir .. 

Ir piemēram viens programmētājs no LV, kurš uzsprogrammēja spēli no 0 un tad piedāvājot no Apple, tā tika nopirkta - atrodama iekš applestore (neesmu eksperts iekš ābola).. neatceros, kā saucās tā spēle.. un tāpēc citur viet game industrija ir attīstīkusies - tiek ņemts jau pamatā gatavs resurss, atliek tikai stilu nomainīt, bet ķermenis tas pats...

1 0 atbildēt

neizlasiju bet +

1 0 atbildēt

Vislabāka spēle kas ražota LV ir Game LV(pēc manām domām)

Man viņa ļoti ļoti patika :D

0 0 atbildēt

Copy,n,paste be original 

5 6 atbildēt

nu ok kļūdijos vismaz plusu viņam ieliku

0 1 atbildēt

Tas taču ir acīredzams, ka tas ir copy/paste. Vismaz varēji hipersaiti noņemt.

0 5 atbildēt