local-stats-pixel fb-conv-api

Žužaks22

Gājieni - kamieļi

Gājieni - ziloņi, torņi

Gājieni - strausi, zirgi

Šoreiz apskatīšu ziloņa gājienu un torņa gājienu spēlē žužaks. Ir valodas, kurās ar ziloni apzīmē laidni vai torni, tā pat dažādās valodās zirga figūra var tikt dēvēta citādi. Tas visdrīzāk ir tāpēc, jo krustneši atgriežoties mājās no savu valdnieku uzdevumiem, centās ieguldīt savu artavu šaha spēles figūru apzīmējumos un nereti centās viest ticību, ka spēle ir viņu izdomāta, bet tas lietas būtību nemaina, jo šaha spēle, gājieni un figūras ir atpazīstami var teikt jebkurā valstī, kas arī mūsdienās ir kā vienojoš faktors, valodas un kultūras mantojums.

Ziloņu gājieni

Zilonis spēlē žužaks var pārvietoties, tā pat kā karalis šahā, vienīgais preteniekam paņemot tavu ziloni spēle netiks pārtraukta un to varēs turpināt, kā arī spēlē žužaks zilonim nevar pieteikt šahu. Ziloņa gājiens ir veicams uz jebkuru tam blakus esošu lauciņu, neatkarībā no virziena. Pirmajā ilustrācijā, kuru pievienoju rakstam vari aplūkot manu improvizāciju ziloņu gājienu iespējām.

Zilonis spēlē var paņemt pretenieka figūru, tā pat kā izdarot gājienu. Ja uz kāda tam blakus esoša lauciņa atrodas pretenieka figūra, tad noņemot pretenieka figūru no lauciņa un pievienojot to sevis savāktajai pretenieka figūru kopai, vari ziloņa figūru novietot pretenieka figūras vietā. Otrajā bildē arī vari aplūkot bildi, kurā centos ilustrēt izvēli, lai paņemtu kādu no pretenieka figūrām.

Torņu gājieni

Tornis spēlē žužaks var tikt pārvietots var teikt tā pat kā šahā, ja neskaita, ka žužaka spēles dēlis ir krietni vien lielāks. Torņa gājiens netiek ierobežots ar lauciņu skaitu vienā vai citā virzienā. Torni tev pastāv iespēja pārvietot vai līdz kādai figūrai uz spēles dēļa, vai arī līdz spēles dēļa malai. Torņa gājiens ir viecams pārvietojot torņa figūru uz augšu, uz apakšu, pa kreisi vai pa labi no lauciņa uz kura atrodas torņa figūra. Protams trešajā bildē arī vari apskatīties torņa figūras gājiena iespēju ilustrāciju manā interpretācijā.

Ar torņa figūru paņemt pretenieka figūru no spēles dēļa var līdzīgi kā izdarot gājienu. Gājiena ceļā esošā pretenieka figūra ir noņemama no spēles dēļa un tās vietā ir novietjams tornis. Ar torni ņemt pretenieka figūru var uz augšu, uz leju, pa labi vai kreisi, pārceļot torni pāri visiem spēles lauciņiem, kuri atradās starp torni un ņemamo figūru. Jātzīmē, ka torņa gājiens nav veicams pārlecot ne savas, ne pretenieka figūras. Pedējajā vai cetrutajā bildē vari aplūkot ilustrāciju torņa iespējām ņemt kādu no pretenieka figūrām.

Tā pat kā šahā, izmantojot torni var tikt pasākta rokāde. Pretstatā šaham žužakā var tikt veikta rokāde ar dāmu un torni, ko varētu saukt par dokādi, bet par to kādā no nākamajiem rakstiem.

lasi, vērtē, komentē emotion

6 0 22 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 22

0/2000