local-stats-pixel fb-conv-api

Žužaks1

22 0

Gājieni - vilki

Gājieni - kamieļi

Gājieni - ziloņi, torņi

Žužaka spēlē vienkupra kamieļa gājiens nedaudz sasaucas ar torņa gājienu šahā, ja neskaita to, ka vienkupru kamielis var izdarīt gājienu vien pa vienu lauciņu. Savukārt divkupru kamieļa gājiens nedaudz atgādina laidņa gājienu šahā, kuru arī vien var veikt tikai vienu lauciņu pa diognāli. Visdrīzāk adaptējot šahu ziemeļnieku mentalitātei šīs figūras tika izņemtas ārā no šaha spēles, šaha spēles dēļa lauciņu nepietiekamā skaitā dēļ.

Vienkupra kamieļa gājiens

Pirmajā ilustrācijā, kuru pievienoju pie raksta vari apskatīt vienkupra kamieļa gājienu manā interpretācijā. Vienkupru kamieli var virzīt pa šaha dēli vienu lauciņu uz priekšu, atpakaļ, pa labi vai pa kreisi, nekādi ierobežojumi netiek piemēroti pārvietojot vienkupru kamieli pa spēles dēli.

Otrajā ilustrācijā vari apskatīties, kādas iespējas ir ar vienkupru kamieli paņemt sev pretenieka figūru. Respektīvi ar vienkupra kamieli var ņemt pretenieka figūru tā pat kā izdarot gājienu - pa labi, pa kreisi, uz atpakaļu vai priekšu. Kad esi noņēmis no lauciņa, uz kuru gribi pārvietot savu vienkupru kamieli pretenieka figūru, tad tās vietā vari novietot savu vienkupru kamieli, pretenieka figūru pievienojot sevis savāktajai pretenieka figūru kopai.

Divkupru kamieļa gājiens

Trešajā ilustrācijā vari apskatīties divkupru kamieļa gājienu. Divkupru kamieli var virzīt pa šaha dēli vienu lauciņu pa diognāli uz augšu pa labu, uz augšu pa kreisi, uz apkašu pa labi vai uz leju pa kreisi.

Cetrutajā ilustrācijā vari apskatīt, kā ar divkupru kamieli var paņemt pretenieka figūru. Pretenieka figūra var tikt ņemta tā pat kā izdarot gājienu ar divkupru kamieli - pa diognāli uz augšu pa labi, uz augšu pa kreisi, uz leju pa labi vai uzleju pa kreisi. Kad esi noņēmis no lauciņa, uz kuru gribi pārvietot savu divkupru kamieli pretenieka figūru, tad tās figūras vietā vari novietot savu divkupru kamieli, pretenieka figūru pievienojot sevis savāktajai figūru kopai spēles laikā.

Uz katra žužaka spēles dēļa lauciņa, tā pat kā šahā, vienlaikus var atrasties vien viena figūra, figūras paņemšana sev pievienojamai figūru kopai nav obligāta, izņēmums var būt, ja dāmai vai karalim ir pieteikts gardē vai šahs, bet par to citos rakstos.

lasi, vēŗtē, komentē emotion

22 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

woah  emotion  emotion 

0 0 atbildēt