local-stats-pixel fb-conv-api

Žužaks28

Spēles figūras

Gājieni - vilki

Gājieni - kamieļi

Spēlē kura tiek uzskatīta par senāko galda spēli, vilki pārvietojas pa spēlēšanas laukumu gandrīz tā pat kā šahā, vienīgais šahā šī figūra tiek saukta par bandinieku. Kārtības labad izstāstīšu visu par vilka figūras pārvietošanos pa žužaka spēles dēli un iespējām paņemt sev pretenieka figūru. Nezinu, kad man sanāks sagatavot nākošo rakstu, bet viņā pastāstīšu par vienkupra kamieļa, divkupra kamieļa gājieniem.

Ja figūra vilks žužakā nav kustināta, tad kā pirmo gājienu var vilku pārvietot pa diviem lauciņiem uz priekšu, ja ceļā nav kāda no pretenieka figūrām. Pārējos gājienus vilki vien var veikt pa vienam lauciņam uz priekšu, ja ceļā nav kāda no pretenieka figūrām. Bez tam spēlētājs var izvēlēties vai pirmo gājienu veikt vienu vai divus lauciņus. Vilka gājiena ilustrāciju vari apskatīt pirmajā bildē.

Savukārt paņemt pretenieka figūru var tad, ja tā atrodas vilkam pa diognāli. Pretenieka figūra, ar vilku ir paņemama novietojot vilka figūru pretenieka figūras vietā un novietojot pretenieka figūru ārpus spēles laukuma, sevis savākto pretenieka figūru kopā. Figūras paņemšana nav obligāts nosacijums, ja izvēlies veikt kādu citu gājienu vai ja ir iespēja vilku virzīt uz priekšu, tad to brīvi vari darīt. Pretenieka figūras paņemšanu ilustrēju otrajā bildē.

Saistībā ar vilku žužakā tā pat kā šahā ar bandenieku ir izdalāma situācija - apdraudētais lauciņš. Šāda situācija rodas, ja pretenieks izmantojot pirmo gājienu ar vilku pa diviem lauciņiem, to novieto blakus tavam vilkam. Apdraudētā lauciņa iespēju vari vien izmantot uzreiz vai pirmajā gājienā pēc pretenieka gājiena. Ja novieto savu vilku pa diognāli uz priekšu aiz pretenieka vilka, tad tevi ir iespēja paņemt pretenieka vilku un noņemt to no spēles dēļa, iekļaujot to sevis savāktajā pretenieka figūru kopā. Situāciju ar apdraudēto lauciņu ilustrēju trešajā bildē.

Visbeidzot, ja ar vilku tev sanāk šķērsot spēles dēli, tad tev savs vilks ir jāapmaina uz jebkuru citu spēles žužaks figūru, kurš gan vienīgais nevar būt karalis, jo spēlē vien uz lauciņa drīkst atrasties pa vienam katra spēlētāja karalim. Spēles dēļa šķērsošanu ilustrēju pēdējā, ceturtajā bildē.

Vilka figūra spēlē žužaks vien var tikt pārvietota uz priekšu, figūru nevar pārvietot atpakaļ vai šķērsām, ja ņem pretenieka figūru, tad vilka figūra ir novietojama pa diognāli uz priekšu. Vilka figūra nevar pretenieka figūru ņemt pa diognāli atpakaļ.

lasi, vērtē, komentē emotion

4 0 28 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 28

0/2000