local-stats-pixel fb-conv-api

Žužaks6

13 0

Figūras

Tika atrasti pašas senākās galda spēles noteikumi, noteikumus un citas lietas, kuras nepieciešamas pasaulē senākās spēles spēlēšanai turpināšu nākošajos rakstos. Šajā rakstā vien nedaudz pastāstīšu par pašu spēli žužaks un kas viņu dara atšķirīgu no šaha.

Spēle tika spēlēta Dienvidu valdnieku starpā, lai atrisinātu domastarpības starp Dienvidu valdniekiem un domstarpību risināšanā neiesaistītu valdnieku pavalstniekus. Spēle varēja tikt spēlēta pat mēnešiem ilgi un nereti valdnieki, kuri spēlēja šo spēli kā palīdzību izmantoja gudrākos no saviem padotajiem. Katras tautas valdnieks varēja gājienu apdomāt, cik ilgi vien vēlējās, apspriežot to ar sevis izvēlētajiem padomdevējiem. Šī spēle atrisināja ne vienu vien nesaskaņu un seno Dienvidu valdnieku spēju mierīgā ceļā, ar prātu vienoties par dažādiem risinājumiem savā starpā. Vēlāk šī spēle tika adaptēta un vienkāršota, lai to varētu arī spēlēt ziemeļnieku tautas un tās nosaukumu visi atpazīst kā šahu. Šahs tika izveidots vienkāršojot žužaku, lai arī krustneši varētu iemācīties nesaskaņas risināt, izmantojot prāta spējas. Tā krustneši šaha spēli un tās spēlēšanas noteikumus izplatīja Eiropā, kad atgriezās mājās no saviem Ziemeļu valdnieku uzliktajiem uzdevumiem.

Ar ko atšķiras žužaks no šaha:
+ žužaka spēlei ir četras reizes vairāk lauciņu kā šahā
+ uz žužaka spēles dēļa spēles sākumā atrodas deviņdesmit divi kauliņi katram spēlētājam
+ katram spēlētājam ir desmit dažādas figūras spēles sākumā
+ spēles gājiena ilgums netika noteikts, sliktākajā gadījumā valdnieki varēja vienoties par gājiena veikšanu dienas laikā

Pastāv uzskats, ka žužaks tika pārveidots un adaptēts dažādu citu galda spēļu veidošanai, kuru uzdavums bija starp dažādām tautām veicināt vienādu vārdu izplatību, bet vienīgā žužaka paveids, kuru cilvēce ir spējusi saglabāt ir šahs. Seni nostāsti arī liek domāt, ka izmanīgākie no Dienvidu valdniekiem spēja katru spēli pārvērst stāstā, kurš veidojās kā dialogs spēlētāju starpā.

lasi vērtē, komentē emotion

13 0 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

Es, uz brīdi, pat noticēju.emotion

4 0 atbildēt

gaidu nākamo rakstu

2 0 atbildēt