local-stats-pixel fb-conv-api

Pitōns [mēģis trešais]2

24 0

Šoreiz te atstāšu, kā izmantot ciklus. Programmēšanas rīks pitōns paredz ciklu iespēju, ar kuru palīdzību ir iespējams atvieglot dažāda veida atkārtotu darbību pierakstu. Šeit apsaktīšu vien viena veida cikla komandu, kura sevī iekļauj gan nosacījuma izmantošanu, gan ļauj sevi izbeigt, kad cikla beigšanas nosacījums ir realizējies.

Paredzot ciklu, ir jāņem vērā, ka cikla atkārtošanās kritērijam ir jāmainas, lai ciklā iekļautā darbība netiktu atkārtota bezgalīgi. Ir divi gadījumi, kuri mēdz mulsināt cikla izmantotājus. Viena, kad cikla atkārtošanas kritērijs nerealizejas, lai uzsāktu ciklu, kāpēc cikls netiek izmantots. Otra, kad cikla atkārtošanās kritērijs pašā ciklā netiek mainīts atbildtoši cikla beigšanas kritērijam un cikls sevī iekļauto darbību atkārto bezgalīgi vai līdz tiek apstādināta programmēšanas rīka pitōns darbība.

Es parādīšu, kā piec reiz izmantot ciklu, lai deviņas reizes izvadītu zīmju rindu, uzskatāmības pēc katrā ciklā samazinot zīmju rindu par vienu zīmi, kas dod iespēju labāk saprast cikla izmantošanas iespējas.

Darbības pa soļiem:

1 piešķiram vesela skaitļa vērtību mainīgajam, kurš noteiks kopējo ciklu elementu skaitu.
z=9

2 izveidojam zīmju rindu.
d='|||||'


3 sakārtojam ciklus, atbilstoši mainīgā izmaiņu nosacījumiem, izmantojot komandu 'while', katrā ciklā iekļautās darbības tiek nosacītas ar tukšuma zīmju skaitu pirms ciklā iekļautajām komandām.
while z>0:
$ while 2<=z<=8:
$$ while 3<=z<=7:
$$$ while 4<=z<=6:
$$$$ while z==5:

4 izvadam zīmju rindu ar komandu 'print' un nosakam izvadāmo zīmju skaitu, samazinot katrā ciklā izvadāmo zīmju rindas skaitu par vienu zīmi.
print d[0:5]
print d[0:4]
print d[0:3]
print d[0:2]
print d[0:1]


5 katra cikla beigās samazinam mainīgā vērtību par viens, lai cikla kritērijs realizētu vēlamo ciklu darbību.
z=z-1

Ceru, ka šādā veidā būs labāk izprotama ciklu vajadzība un izmantošana, lai varētu pilnveidot dažādu programmēšanas rīku izmantošanu. Pitōns ir pievilcīgs ar to, ka pieraksts, izsaucot komandas var būt visai īss, kas var ievērojami atvieglot uzrakstītā pārskatu un labāk noteikt, kurā vietā atrodies, ja vēlies kaut ko mainīt no sevis uztaisītā.

mēģini, vērtē, komentēemotion

24 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

Pitons ir rīks vai tomēr programēšanas valoda? emotion

Man liekas, ka no šāda piemēra cilvēkiem, kuriem nav skaidra cikla lietošana, varētu vēl vairāk sajukt viss, bet var jau būt, ka cilvēki dažādi un dažāda uztvere.

2 0 atbildēt