local-stats-pixel fb-conv-api

Pitōns G[datnes trešā daļa]0

Šoreiz pastāstīšu par papildus apakškomandām, kuras var izmantot programmēšanas rīkā pitōns, ja vēlies strādāt ar datnēm. Ja esi izvēlējies datnes apstrādes veidu, kurš nolasa datni no tās sākuma, 'r' vai 'r+', tad tev ir iespēja izmantot datnes elementa apakškomandu 'seek' un 'tell'.
Apakškomanda 'seek' ļauj izvēlēties vietu datnē, no kuras sākot, var datnē ielasīt informāciju vai ierakstīt informāciju, pārrakstot to pa virsu esošajai informācijai. Iekavās aiz apakškomandas ir norādāms informācijas vienību skaits, no kura vēlies sākt ielasīt inforāciju vai no kuras vēlies pārrakstīt esošo informāciju.
Apakškomanda 'tell' ļauj noteikt, vietu, cik informācijas vienības ir pirms datnes sākuma. Iekavās aiz apakškomandas nav nekas norādāms.
Pirms ķeros pie piemēra, gribu vien atgādināt, ka datnes rindiņas norāde arī tiek pieņemta kā informācijas vienība, tāpēc pārrakstot esošu informāciju datnē ir jābūt īpaši uzmanīgiem. Tā pat arī aiz datnes elementa apakškomandas 'read' iekavās var norādīt ielasāmo informācijas vienību skaitu, kuru izpildot kā darbību programmā, programmēšanas rīks pitōns pavirzīs vietu datnes turpmākās informācijas attēlošanai par noteikto informācijas vienību skaitu.

Piemērs:
a='w'
b='r'
c='r+'
d='kur.txt'
e=open(d,a)
e.write('''
AAAAA
BBBBB
CCCCC
DDDDD
EEEEE
''')
e.close()
e=open(d,b)
e.seek(10)
print e.read(5)
print e.tell()
e.seek(23)
print e.read(4)
e.close()
e=open(d,c)
e.seek(10)
e.write('FFFFF')
e.close()

mēģini vērtē, komentēemotion

4 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000