local-stats-pixel fb-conv-api

Pitōns G[datnes piektā daļa]0

16 0

Šoreiz parādīšu vēlvienu veidu kā izmantojot programmēšanas rīku pitōns ir iespējams rīkoties ar datni, kā arī aplūkošu vēl divas datnes apakškomandas, kuras tiek balstītas uz jaunas rindiņas apzīmējumu datnē, kuru programmēšanas rīkā pitōns apzīmē ar n aiz kura uzreiz seko kreisā šķērsvītra '╲n'. Kā jau to aplūkoju iepriekšējā rakstā jaunas rindiņas apzīmējums tiek datnē saglabāts, kā informācijas vienība un dažādas ierīces var izmantot datnes rindiņu apzīmēšanai citu informācijas vienību vai vairākas informācijas vientības, tāpēc viena un tā pati datne citā ierīcē var neatēlot datnē esošo informāciju sadalītu pa rindiņām, ja tā tika sagatavota uz citas ierīces.

Ar komandu 'with' ir iespējams atvērt datni, kā datnes elementa apstrādes bloku, kuru pēc tam var izmantot, lai darbības ar datni būtu pārskatāmākas, vai visas darbības, kuras sekos jaunā rindiņā un tiks atdalītas ar tukšumu būs pakļautas datnes elementa apstrādes blokam. Lai ar komandu 'with' izveidotu datnes elementa bloku, ir nepieciešams aiz komandas 'with', izmantot komandu 'open' aiz kuras iekavās seko datnes nosaukums, kurš atdalīts ar komatu no datnes apsrādes veida. Aiz komandas 'open' ir jāseko apzīmējumam 'as' un ar tukšumu atdalītam mainīgajam, kuru vēlies kā datnes elementu. Rindiņa ir noslēdzama ar kolu ':', kas nosaka to, ka visas turpmākās rindiņas, kuras tiks atdalītas tukšumu, tiks iekļautas datnes apstrādes blokā, līdz sekos nākamā programmēšanas rīka pitōns komanda, jaunā rindiņā. Šādā gadījumā datnes elementu, pēc datnes apstrādes nav jāaizver ar komandu 'close', jo datnes elements tiks izbeigts, noslēdzoties datnes apstrādes blokam.

Ar datnes apakškomandu 'readline' ir iespējams ielasīt no datnes datnē sekojošo rindiņu, iekavās aiz apakškomandas nav nekas norādāms.
Ar datnes apakškomandu 'readlines' ir iespējams ielasīt no datnes atlikušās rindiņas, iekavās aiz apakškomandas var neko neiekļaut.

Piemērā parādīšu, kā ar komandu 'with' sagatavošu datni, lai pēc tam to izvadītu uz ekrāna ar datņu apakškomandu 'readline' un 'readlines' palīdzību.

Piemērs:
a=xrange(1,22)
b=list('ABCDEFGHIJKLMNOPRSTUVZ')
c='╲n'
with open('piemers.txt','w') as d:
⠀for e in a:
⠀⠀d.write(str(e)+' '+b[e]*22+c)
f=open('piemers.txt','r')
print f.readline()
for g in f.readlines():
⠀print g[0:22]
f.close()

Ja vēlies kopēt piemēru, atceries, ka tukšumi un kreisā šķērsvītra ir pārrakstāma ar roku.

mēģini, vērtē, komentēemotion

16 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000