local-stats-pixel fb-conv-api

Pitōns G[bloki trešā daļa]0

Šoreiz turpināšu aplūkot, kā veidot savas komandas ar programmēšanas rīka pitōns palīdzību. Divos iepriekšējos rakstos aplūkoju, kāpēc savas komandas programmējot varētu būt ērti izmantot un kā savām komandām nodot manīgos, lai pēc tam tos izmantotu savas komandas darbībās, šoreiz apskatīšu, kā savas komandas mainīgajiem piešķirt noklusēto vērtību, kas ļauj, izmantojot savu komandu, aiz tās iekavās neko neiekļot, ja tomēr kādam no iekavās norādītajiem mainīgajiem nebūs piešķirta noklusētā vērtība, mainīgā vai mainīgo vērtība būs jānorāda iekavās aiz izvedotās komandas. Bez tam ir jāatceras, ka mainīgo secībai, tās iekļaujot savā komandā, ir nozīme, tāpēc nosakot savas komandas manīgajiem noklusētās vērtības tas būtu veicams no otra gala, lai nesanāk tā, ka izmantojot savu komandu visas noklusētās vērtības ir jāpārraksta līdz sasniegsi mainīgo, kura vērtība ir obligāti jāiekļauj, iekavās aiz izveidotās komandas.

Kādam savas komandas mainīgajam noklusētā vērtība ir piešķirama to turpinot, aiz programmēšānas rīka pitōns komandas 'def' un savas komandas nosaukuma, ar vienādības zīmi '=', aiz kuras vari norādīt to kā numuru, skaitli, zīmi, zīmju rindu vai pieņemtu patiesību (True) un pieņemtas patiesības noliegumu (False).

def kkas(a='Reiz'):
⠀print a+' dzivoja suns!'
kkas()
kkas('Kadreiz')
def kkaa(a='Suns',b='kakis'):
⠀print a+' un '+b+' dzivoja saticigi.'
kkaa()
kkaa('Pele')
kkaa('Lauva','gazele')

Ja rodas nepieciešamība savas komandas mainīgajam piešķirt noklusēto programmēšanas rīka pitōns elementa vērtību, kurš ir saraksts vai masīvs, tad vērā ir jāņem, ka šis saraksts vai masīvs tiks attiecīgi arī saglabāts starp darbībām ar savām komandām. Saraksta vai masīva noklusētā vērtība vien tiks piešķirta mainīgajam izveidotās komandas pirmajā izmantošanas reizē, pārējās izveidotās komandas izmantošanas reizēs sarakstā vai masīvā būs iekļautas arī izmaiņas. Protams, ja aiz komandas iekļausi citu sarakstu vai masīvu, tas nekonfliktēs ar sākumā noteikto.

def kko(a=[]):
⠀return a
def kka(a=kko()):
⠀a.append(1)
⠀return a
def kkb(a=kko()):
⠀a.remove(1)
⠀return a
for b in range(1,11):
⠀print kka()
for c in range(1,10):
⠀print kkb()
print kko(list('TRODO'))

mēģini, vērtē, komentēemotion

8 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000