local-stats-pixel fb-conv-api

Pitōns G[bloki daļa otrā]0

Šī daļa būs, kā turpinājums pirmajai daļai par bloku izveides iespējām darbojoties ar programmēšanas rīku pitōns. Atgādināšu, ka bloku savas komandas izveidei var sākt ar programmēšanas rīka pitōns komandu 'def', aiz kuras seko ar atstarpi atdalīts tavas komandas nosaukums un iekavas aiz kurām seko kols ':', kas nosaka to, ka jaunā rindiņā ar atstarpi varēsi norādīt blokā iekļaujamās darbības, kuras noteikts tavā komandā iekļautās darbības. Kā papildinājumu savai komandai vari viņā nodot programmēšanas rīka pitōns elementus, kuri ir iekļaujami iekavās aiz tavas komandas nosaukuma. Ja vēlies savai komandai nodot vairāk kā vienu programmēšanas rīka pitons elementu, tad viņi savā starpā ir atdalāmi ar komatu.

Parocīgi ir tas, ka vari izmantot vienu savu komandu, lai to papildinātu savā nākamajā komandā, kas ievērojami atvieglo programmēšanu, ja esi paredzējis izveidot programmu ar ļoti daudz darbībām. Savas komandas iesaku iekļaut programmas sākumā, lai nesanāk tā, ka kādu savu komandu izmanto pirms esi viņu izveidojis.

Būtiski ir tas, ka savas komandas blokā nodotie programmēšanas rīka pitōns elementi ir attiecināmi vien uz komandas bloku, komandas blokā var izveidot jaunus mainīgos un piešķirt tiem vērtību, kuri darbosies vien bloka ietvaros vai darbības komandas blokā nesasauksies ar citu komandu bloku darbībām vai pašas programmas darbībām, tāpēc blokā nodoto un izveidoto mainīgo apzīmējumi var atkārtoties vairākos blokos un pašā programmā, bet saturs un nozīme tiem var būt dažāds.

Piemērā parādīšu, kā izviedot divas savas komandas 'kkas' un 'kko'. Komanda 'kkas' pievienos zīmju rindas sākumā tai iekavās norādīto zīmju rindu, bet savukārt komanda 'kko' uz ekrāna atainos komandas 'kkas' saturu, to papildinot ar vēlvienu zīmju rindu, kurš norādāms kā otrais, izveidotās komandas mainīgais, to atdalot ar komatu no pirmā, bet pašā galā komanda 'kko' uz ekrāna atainojamajai rindiņai pievienos tās noslēgumu. Visas šīs darbības tiks attiecinātas uz manis izveidoto vārdu sarakstu, kurš tiks papildināts ar dažāda vieda zīmju rindas gabaliem.

Piemērs:

def kkas(a):
⠀b=' atkal savarija ziepes! '
⠀return a+b
def kko(a,b):
⠀print kkas(a)+b+' no puisiem jau ir sastradajis ziepes.'
a=['Zihfrids','Reinolds','Miervaldis','Oskars','Trodors','Uldis','Konrads']
b=['pirmais','otrais','tresais','ceturtais','piektais','sestais','septitais','astotais']
a.sort()
for c,d in enumerate(a):
⠀kko(d,b[c].capitalize())
print 'programmas beigas'

mēģini, vērtē, komentēemotion

8 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000