local-stats-pixel fb-conv-api

Pitōns G[bloki daļa ceturtā]4

Šoreiz turpināšu par savu komandu izveidi un izmantošanu, izmantojot programmēšanas rīku pitōns. Kā jau to norādīju iepriekšējos rakstos, savas komandas ir izdevīgi veidot, ja ir paredzēta gara programma, kur darbības vai darbību veidi atkārtojas, ja pareizi izvēlies viedot savas komandas, tad var ievērojami saīsināt programmas garumu, kas to padarīs pārskatāmāku un īsāku, jo programmā neatkārtosies darbības un mainīgie, kurus vienreiz jau izveidoji.

Īpaši ērti ir savas komandas blokā iekļaut iekškomandas, kuras vien attieksies uz tavas komandas darbības izteikšanu, bet nebūs attiecināmas uz kopējās programmas darbībām. Iekškomandas ir kā tavas komandas iekļauts komandas bloks, kuru vari salīdzināt ar savu komandu, savā komandā. Programmēšanas rīks pitōns neierobežo iespēju veidot savas komandas savās komandās vai iekškomandām var izveidot iekškomandas, kurām, savukārt, atkal var būt iekškomandas.

Iekškomandas izveide ne ar ko neatšķiras no savas komandas izveides, vai iekškomandas bloka sākumu noteiks programmēšanas rīka pitōns komnada 'def', aiz kuras sekos tavas iekškomandas nosaukums ar iekavām, kurās var tikt norādīti mainīgie, kurus vēlies izmantot iekškomandas darbībās. Iekškomandas bloka sākumu noteiks kols ':' rindiņas galā un visas iekškomandas darbības ir jāsāk rindiņās, kuras ir atdalītas ar divreiz lielāku skaitu tukšumu, kā izveidotajai komandai.

def kkas():
⠀def kkam():
⠀⠀def kko():
⠀⠀⠀def kkur():
⠀⠀⠀⠀return 'kkur '
⠀⠀⠀return kkur()+'kko, '+kkur()
⠀⠀return kko()+'kkam '+kko()
⠀return 'Kkas '+ kkam()+'╲b.'
print kkas()

Ja vēlies iekškomandām nodot mainīgo vērtības savas programmas vidū, tad tas ir izdarāms, aiz savas komandas iekavām, to turpinot ar iekavām, kur katra līmeņa iekškomandai, iekavās sekos mainīgais vai ar komatu atdalīti mainīgie. Ja rodas nepieciešamība tikt pie kāda līmeņa iekškomandas vērtības, tad to var izdarīt aiz programmēšanas rīka pitōns komandas 'return' norādot vien iekškomandas nosaukumu un neturpinot to ar iekavām.

def kkur():
⠀def kkas(a,b):
⠀⠀return a+', '+b+' '
⠀def kkam(a,b):
⠀⠀def kko(c):
⠀⠀⠀return kkas(a,b).capitalize()+c+' '+kkas(b,a)+'╲b.'
⠀⠀return kko
⠀return kkam
print kkur()('sitads','tads')('un')

mēģini, vērtē, komentēemotion

4 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

Es nevaru iebraukt... Tu taisi tik daudzus rakstus par šo tēmu... KAS TAS IR?

0 0 atbildēt

Tas pats par sevi ir saprotams, bet kurām programmēšanas valodām?

0 0 atbildēt