local-stats-pixel fb-conv-api

Pitōns F[masīvs pirmā daļa]1

18 0

Šoreiz pastāstīšu kā programmēšanas rīkā pitōns izmantot masīvus. Masīvi nedaudz atšķiras programmēšanas rīkā pitōns no citiem programmēšanas rīkiem. Vai programmēšanas rīks pitōns paredz izmantot, tā sauko, asociatīvo masīvu, kas paredz elementu vienību apzīmēšanu ar sev vēlamām norādēm. Elementa vienības norāde var būt numuri, skaitļi, zīmes, zīmju rinda. Jāatceras, ka elementa vienības norāde ir atsauce uz elementa vienību, tāpēc tā atkārtoties divreiz nedrīkst, pretējā gadījumā elementa vienība, kura tiks ievietota masīvā pēdējā ar atsauci, kura jau bija masīvā, tiks aizvietota ar iepreikšējo. Masīvam elementa vienības ir brīvi pievienojamas un noņemamas. Masīva elementa vienības var atkārtoties, taču atsauce vai norāde uz elementa vienību nedrīkst masīvā atkārtoties. Masīva elementa vienība var būt jebkurš programmēšanas rīka pitōns elements. Masīvs ir izveidojams ar komandas 'dict' palīdzību, iekavās aiz tās norādot norādi uz elementa vienību, kura savienota ar ir zīmi '=', elementa vienības ar norādēm pirms tām ir atdalāmas ar komatiem. Ar komandu 'dict' izveidotais masīvs, ļauj vien izveidot masīvu, kura norādes ir zīmju rindas vai zīme. Masīvu vēl ir iespējams izveidot izmantojot sistēmas iekavas '{' un '}', kur elementa vienības ar tā norādēm ir atdalītas ar kolu ':', elementa vienības norādei, sekojot pirms elementa vienības, elementa vienības norāde ar elementa vienību tiek atdalīta ar komatu no sekojošās elementa vienības norādes ar elementa vienību. Elemena vienības masīvā kārtojas atbilstoši programmēšanas rīka pitōns paredzētajā kārtībā.

a=dict(nor1='pirmais',nor2='otrais',nor3=4)
print a
b={0b01:1,0b11:2,0b010:3,0b110:4,0b111:5}
c={0.1:'a',0.2:'b',0.3:a,0.4:b}
print b,'n',c

Ja kādu interesē, tā sauktie, dimensiju masīvi, tad to var panākt, attiecīgi katrai deimensijai veltot pa masīvam, kurš būs kā masīva elementa veinība.

mēģini, vērtē, komentē:contant:

18 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

Tas ir ļoti forši, ka veido pamācošus rakstus par programmēšanu pitonā, bet lai tam būtu lielāka vērtība, ieteiktu strukturizēt un rakstīt saprotamākā veidā, piem. (šie nav tieši jautājumi no manas puses, to vairāk domāju kā jautājumu no kāda, kas neko nezin par python) - 

"Masīvi nedaudz atšķiras programmēšanas rīkā pitōns no citiem programmēšanas rīkiem. " // kādos citos programmēšanas rīkos masīvi darbojas citādāk? Vai tiešām tu biji domājis izmantot vārdu "rīks", nevis "valoda"? ("rīks" vairāk atbilst editoram vai kompilētājam, nevis valodai un tās īpatnībām)

"Elementa vienības norāde var būt numuri, skaitļi, zīmes, zīmju rinda." // Kas ir elementa norāde? ID? Tips? Pointeris? Kārtas numurs masīvā? Saturs?

"Elemena vienības masīvā kārtojas atbilstoši programmēšanas rīka pitōns paredzētajā kārtībā." /// Kāda ir šī kārtība? Vai to ir iespējams mainīt? Ja man ir masīvs ar skaitliskām vērtībām, vai es tās varu sakārtot augošā / dilstošā secībā neatkarīgi no pitona paredzētās kārtības?

Pedagoģiskos materiālos ir svarīgi censties izprast lasītāju un jautājumus, kas varētu rasties; ceru, ka aptuveni nodevu sajūtu, kādā virzienā būtu derīgi skatīties, rakstot tālāk. Veiksmi! emotion

2 0 atbildēt