local-stats-pixel fb-conv-api

Pitōns E[cikli trešā daļa]0

16 0

Pāris turpmākos rakstus veltīšu elementa skaitu ciklam, kurā var iekļaut sev vēlamās darbības. Elementu skaita ciklu var sākt ar komandu 'for' aiz kuras seko nosacījums, kurš iekļauj sevī, kāda programmēšanas rīka pitōns elementa vienību skaitu. Citos programmēšanas rīkos ir pierasts, ka numurs vai skaitlis ir izmantojams, lai noteiktu elementa skaita cikla atkārtošanās reizes. Programmēšanas rīks pitons, neparedz šadu komandas 'for' izmantošanu. Turpretim komanda 'for' norāda to, ka cikls atkārtosies tik reižu, cik vienību būs tevis norādītajā elementā, kurš vienkāršākajā gadijumā varētu būt zīmju rinda. Lai izmantotu šo komandu, aiz komandas 'for' ir norādāms mainīgais, kuram programmēšanas rīks pitons, cikla ietvaros, mainīs tā vērtību atbilstoši elementam, kuru būsi norādījis aiz apzīmējuma 'in', aiz kura jāseko kolam ':', kas nosaka cikla sākumu, tāpēc ciklā ietilpstošās darbības jāsāk jaunā rindiņā ar atstarpi.

a='123456789abc'
for b in a:

print b

Ja rodas nepieciešamība izmantot numurus elementu skaita cikla ietvaros, to var panākt ar komandu 'range' aiz kuras iekavās ir norādāmi vismaz divi numuri. Komanda 'range' izviedos numuru sarakstu, kurš sāksies ar pirmo numuru un būs līdz otrajam numuram, kuri tika norādīs iekavās aiz komandas 'range', atdalot tos ar komatu. Pirmajam numuram ir jābūt mazākam par otro vai pretējā gadījumā ar komandas 'range' palīdzību iegūsi tukšu sarakstu.

c=range(1, 20)
print c

Ja ir nepieciešams palielināt pirmo skaitli par kādu noteiktu numuru katru reizi, lai tiktu līdz nākamam numuram, to var izdarīt aiz komandas 'range', iekavās iekļaujot vēl trešo numuru, kurš var arī būt ar pretēju zīmi, vienīgais tad pirmajam numuram ir jābūt lielākam par otro, lai sarakstā komanda 'range' iekļautu numurus.

print range(40,60,5)
print range(2,-2,-1)

Šādi izsakot numuru, var iegūt iespēju ar programmēšanas rīku pitōns tikt pie elementu skaita cikla, kurā varēsi izmantot numurus, lai tos iekļautu sev vēlamajās darbībās. Ja tevi interesē tā dēvētais cikla solis, tad to var iztēloties, kā izlaisto numuru skaitu numura sarakstā.

for d in range(5,-5,-1):
print 'numurs:',d

mēģini, vērtē, komentēemotion

16 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000