local-stats-pixel fb-conv-api

Pitōns E[cikli pirmā daļa]0

Kā jau lielāka daļa programmēšanas rīku arī programmēšanas rīks pitōns paredz ciklu izmantošanu, lai automatizētu kādas darbības atkārtošanos. Programmēšanas rīks pitōns paredz trīs pamatciklu izmantošanu, kuru pielietojuma iekļaušana vaidotajā programmā atvieglo programmēšanu, ja spēj novērtēt šo ciklu atšķirības. Cikla būtiskākā sastāvdaļa ir nosacījums, kurš paredz darbību ciklā, līdz nosacījums piepildas. Lai sāktu ciklu ir nepieciešams aiz nosacījuma norādīt kolu ':', vispār ir iespējams cikla darbību dažos gadījumos turpināt uzreiz aiz kola, taču es tā ieteiktu nerīkoties. Kols paredz cikla sākšanos, visas ciklā iekļautās darbības vajadzētu sākt jaunā rindiņā, rindiņu sākot ar atstarpi. Visas darbības, kuras būs sāktas ar atstarpi, būs iekļautas ciklā un tiks turpinātas līdz cikla nosacījums piepildīsies. Ciklā iekļaujamās darbības var norādīt arī ar vairākām atstarpēm vai tabulatoriem, tas pašu cikla darbību neietekmē un var programmas pārskatu padarīt uzskatāmāku. Veinīgais, kam ir jāpaseko līdz, lai atstarpju un tabulatoru skaits iekš cikla būtu vienāds. Ja ciklā ir iekļaujams cikls, tad attiecīgi atstarpju un tabulatora skaitam ir jāpalielinās par skaitu, kādu izmantoji virsciklam.

Pirmais cikla veids ir nosacījuma piepildīšanās cikls 'if', ja sāksi rindiņu ar 'if' komandu, tad aiz tās ir jāseko nosacījumam, kuram jāpiepildas un aiz tā kolam, kas norādīs uz cikla sākšanos no nākošās rindiņas.
Otrais cikla veids ir elementu skaita cikls 'for', ja sāksi rindiņu ar 'for' komandu, tad aiz tās norādītais elements tiks atkārtots līdz tā vērtības izsīkumam.
Trešais cikla veids ir nosacījuma realizēšanās cikls 'while', vai šis cikls tiks turpināts tik ilgi, līdz nosacījums pirms komandas 'while' realizēsies.

Svarīgi ir iegaumēt, ka programmēšanas rīka pitōns darbību var pārtraukt izmantojot taustiņu kombināciju (Ctrl+Z), vai pārtraukt palaistās programmas darbību izmantojot (Ctrl+C). Šāda veida rīcība ir noderīga tad, ja esi noteicis ciklu, kura nosacījums nevar realizēties, tas dod iespēju pārtraukt programmas darbību, lai palabotu nosacījumu un turpinātu pilnveidot programmu.

Nosacījumos ir iekļaujama elementu vai darbību pārbaude, ko var izteikt ar zīmēm, zīmju kombinācijām starp elementiem:
> lielāks par
< mazāks par
>= lielāks vai vienāds
>= mazāks vai vienāds
== vienāds
!= atšķirīgs
is tāds pats
is not citāds
and ja abu elementu vērtība būs patiesa
or ja kāda no elementa vērtībām ir patiesa
not ja elementa vērtība ir nepatiesa False

a='Svieki, es esmu Andris!'
if a[16:21]=='Andris':
print a

if a[16:21]=='Peteris':
print 'nav ar ko sasveicinaties :('

mēgini, vērtē, komentēemotion

0 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000