local-stats-pixel fb-conv-api

Pitōns E [saraksti pirmā daļa]3

Šoreiz pastāstīšu, kā ar programmēšanas rīku pitōns tikt pie dažāda veida sarakstiem. Programmēšanas rīks pitōns paredz darbības ar trīs veidu sarakstiem, kurus raksturo noteikta rīcības brīvība vai iespējas ar tiem rīkoties izmantojot programmu. Saraksti var būt kā grupa, rinda vai kopa un katru šo sarakstu raksturo noteiktas iespējas. Lai saprastu, kāds saraksts ir tev pieejams, to var izdarīt ar komandu 'type', aiz kuras iekavās var iekļaut elementu, kura veidu gribi noteikt.

Pirmais sarkasta veids, kuru aplūkošu būs grupa. Grupu raksturo tas, ka viņā elementa veinības ir brīvi pievienojams, kārtojamas un izņemamas, kā arī var atkārtoties vienādas elementa vienības elementā vairākas reizes. Ja vēlies tikt pie tukšas grupas, tad to var izdarīt, nosakot programmēšanas pitōns elementu, aiz tā norādot apzīmējumu 'list' ar iekavām, kurās nekas nav iekļuts, to pašu var panākt izmantojot kvadrātiekavas '[', ']', tad apzīmējums 'list' nav vajadzīgs. Ja vēlies iekļaut kaut ko grupā, tad attiecīgi var iekļaut iekavās aiz apzīmējuma 'list', programmēšanas rīka pitōns elementu. Vai izmantojot kvadrātiekavas, grupas elementā uzreiz ierakstīt grupas elementa vienības, kuras atdalāmas ar komatu viena no otras.

print list()
a=[1,2,3]
print type(a)


Otrais saraksta veids, kuru aplūkošu būs rinda. Rindu raksturo tas, ka viņās elementu vienību secībai ir nozīme, tāpēc vienreiz izveidota rinda nav pakļaujama izmaiņām. Tukšu rindu izveidot īsti nav nozīmes, vienīgas, ja vēlies salīdzināt ar kādu rindu, kurā ir elementu vienības. Pie rindas ir iespējams tikt, izmantojot apzīmējumu 'tuple', kur iekavās vari norādīt elementa vienības vai arī atstāt tās tukšas. To pašu var panākt, izmantojot iekavas '(', ')', kurās ar komatu atdalāmas elementa vienības. Vienīgais iekavas nesanāks izmantot, ja norādīsi vienu numuru, skaitli, zīmi vai zīmju rindu, kurām var piemērot aritmētiskās darbības vai elementa vienību starpā ir jābūt komatam, lai tiktu pie rindas.

print tuple('dadzis')
b=('a',1,'kkas')
print type(b)


Trešais saraksta veids, kuru aplūkošu būs kopa. Kopas raksturo tas, ka to elementu vienības nevar atkārtoties un vienību secībai nav nozīme, tāpēc uz kopām var attiecināt dažādas loģiskas izteiksmes. Kopai elementa vienība ir brīvi pievienojama vai noņemama. Pie kopas elmenta var tikt, izmantojot apzīmējumu 'set', aiz kura iekāvās ir iekļaujams elements ar vairākām, atdalītām elementa vienībām. Ja elementā viena un tā pati vienība atkārtosies vairākas reizes, tad kopas elementā tas tā vairs nebūs.

c=(1,1,2,2,3)
d=set(c)
print type(c),type(d),d


mēģini, vērtē, komentēemotion

8 1 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

WTF tev tak bija līmenis un cepumus tu ar vinēji. Es esmu ļoti neapmierināts un dusmīgs , jo es pēc tavas biļetes cūkas laimē iztērēju 400 000 cepumus par pārējām biļetēm ! Kur tu pazaudēji tos 1 000 000 cepumus ?

0 0 atbildēt