local-stats-pixel fb-conv-api

Pitōns D[cikli daļa ceturtā]0

Šoreiz turpināšu rakstus par elementa skaita veida ciklu 'for', kā jau iepriekšējā rakstā norādīju, elementa skaita cikls 'for' nedaudz atšķiras programmēšanas rīkā pitōns no 'for' cikla citos programmēšanas rīkos. Galvenā atšķirība ir tā, ka elementu skaita cikls programmēšanas rīkā pitōns, kuru var sākt ar komandu 'for', cikla skaitu nosaka ar elementu, kurā ir noteikts vienību skaits, kas var būt zīmju rinda vai numuru saraksts. Ja ir nepieciešamība tikt pie kārtas skaitļa, tad to var iegūt ar papildus komandu 'enumerate', kura ir iekļaujama rindiņā aiz 'for', tā papildinot atkārtošanās nosacījumu. Aiz komandas 'enumerate' iekavās ir norādāms elements, uz kuru vēlies attiecināt elementa skaita ciklu. Ja uzreiz aiz komandas 'for', pirms apzīmējuma 'in' norādīsi vien vienu mainīgo, tad šis mainīgais sevī iekļaus kārtas skaitli un elementa vienību, no elementa, uz kuru attiecināji komandu 'enumerate'.

a='gumija'
for b in enumerate(a):

print b

Lai iegūtu divus atsevišķus elementus, vari aiz komadas 'for' uzreiz norādīt divus mainīgos, tos atdalot ar komatu, aiz kuriem jāseko apzīmējumam 'in', komandai 'enumerate', kur iekavās norādīts elements, kura vienību skaits tevi interesē. Protams, cikla sākumu nosaka kols ':' rindiņā, kurā izmantoji komadu 'for' un svarīgi ir atcerēties, ka programmēšanas rīkā pitōns cikla darbības ir sākamas jaunā rindiņā ar atstarpi vai atstarpēm.

for c,d in enumerate('koko'):
print c,d

To pašu arī var izdarīt nedaudz savādāk, vienīgais, tad elements, kurš ir iegūts ciklā ir jānorāda, kā apakšelements.

for e in enumerate('bulis'):
print e[1]+' - %s'%(e[0])

Ja vēlies iegūt numuru pēc kārtas, tad nekas cits neatliek, kā pieskaitīt vienu ciparu pie skaitļa, kurš norāda elementa skaita vienību pēc kārtas elementā.

f=range(3,33,3)
for g,h in enumerate(f):

print g+1,h

Vēl varu pieminēt to, ka nav svarīgi vai rindiņas, kurās norādi cikla darbību sāc ar tukšumu vai tabulatoru, svarīgi ir, lai visas rindiņas, kuras norāda cikla darbību būtu ar vienādu skaitu tukšumu vai tabulatoru, ja vēlies iekļaut ciklu ciklā, tad attiecīgi nākamajā ciklā ir jābūt dubultam skaitam tukšumu vai tabulatoru atstarpēm.

mēģini, vērtē, komentēemotion

8 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000