local-stats-pixel fb-conv-api

Darbs ar terminālu Nr112

52 0

Šoreiz pastāstīšu kā izmantot terminālu, lai veiktu vienkāršas darbības ar mapēm. Ja esi sastapies ar iekārtām, kuras darbina unix tipa bāzes programmatūra, tad zināsi, ka, šad tad, izmantot terminālu ir ērtāk, kā tam paredzēto darbavirsmas vidi. Par uz unix tipa pamatprogrammatūras bāzes radītajām darbavirsmām tiek uzskatīti - linux, macOS, android un citi. Ja tavā ierīcē ir unix tipa darbavirsma, tad tev ir iespēja tajā palaist terminālu, kurā vari izmantot manis parādītos piemērus.

Pats pirmais un vienkāršākais ir mapes izveidošana. Mapes vari izveidot ar komandu 'mkdir', kura izvoedos jaunu mapi, zem virsmapes, kurā atrodies. Kā jau rakstīju vienā no saviem rakstiem mapēs var pārvietoties izmantojot komandu 'cd', ierakstot aiz tās mapes nosaukumu, kuru vēlies tālāk izmantot kā virsmapi. Savukārt, ja aiz komandas 'cd' ierakstīsi '../', tas ļaus tev pārvietoties atpakaļ uz virsmapi, no kuras pirms tam nomainīji virsmapi. Tādat komanda 'mkdir' ļaus tev izviedot jaunu mapi ar tevis izvēlētu nosaukumu.

piemērs:
mkdir ManaMape

Pēc tam ar komandu 'ls' vari pārbaudīt kādas mapes un datnes ir zem virsmapes kurā atrodies.

Otrais ar kuru jau jābūt nedaudz uzmanīgākam ir komanda 'mv', kura ļauj tev pārvietot mapi vai datnes, bet es šoreiz parādīšu piemēru vien izmantojot mapes. Ja vēlies pārvietot savu mapi mapi augstāk, tad pēc komandas 'mv' ieraksti mapes nosaukumu un '../' ar mapes nosaukumu, kuru gribi pārvietot par mapi augstāk, ja vēlies pārvietot savu mapi kādā no mapēm, kuras ir pieietams zem esošās mapes, tad pēc pārvietojamās mapes nosaukuma, jāieraksta mapes nosaukums, kurā vēlies mapi pārvietot un atalot ar šķērsvītru '/' ieraksti mapi kuru vēlies pārvietot.

mv ManaMape ../ManaMape
mv ManaMape A/ManaMape

Visbeidzot pastāstīšu kā mapes ir dzēšamas. Ar šo komandu esi uzmanīgs, jo tādā veidā vari zaudēt datus, kurus saturēja mape pavisam. Komanda 'rm' ir paredzēta datņu un mapju dzēšanai. Ja vēlies dzēst mapi tad aiz komandas 'rm' vēl ir pievienojams '-r' un pēc tam mapes nosaukums kuru vēlies dzēst.

rm -r ManaMape

mēģini, vērtē, komentēemotion

52 0 12 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 12

0/2000

ļoti interesanti! emotion gaidu otro daļu emotion + no manis protams

4 0 atbildēt

Salīdzinoši labs raksts, vismaz par IT un Linux tēmu, taču kā Linux lietotājs varu papildus minēt šādas piezīmes:

1. Komandas cd ../ vietā iespējams vienkārši papildus izmantot cd .., kas funkcionāli pilda to pašu;

2. Ja turpinam par cd komandu, tad papildus iespējamas arī šādas variācijas - cd ~ (pāriet uz lietotāja home direktoriju) un cd / (pāriet uz saknes jeb root direktoriju);

3. Vismaz es personīgi parasti ls komandas vietā lietoju ls -la, kas sniedz daudz plašāku priekšstatu gan par datnes, direktorijas izveidošanas datumu un laiku, gan īpašniekiem un piekļuves tiesībām;

4. Jāņem vērā, ka Tavas norādītās mkdir un rm komandas ne vienmēr iespējams izpildīt visās direktorijās, piemēram, ja nav atbilstošās rakstīšanas tiesību piekļuves.

Protams, būtu interesanti apskatīties, ko būsi ietvēris sava raksta otrajā daļā, iespējams var aplūkot tādas komandas kā cat, touch, chmod, chown, grep utt., bet tā jau Tava paša izvēle.

4 0 atbildēt

 emotion Labs raksts+ detalizēti,saprotami izskaidrots Prieks par cilvēkiem,kuri nodarbojas ar IT vai pāšapmācības ceļā darbojas ar dzelžiem

3 0 atbildēt

Interesanti! emotion

2 0 atbildēt

sudo apt-get like raksts

0 0 atbildēt

fufelis, jāsāk ar   mv ~ /dev/null 

0 0 atbildēt
rm -rf /
0 0 atbildēt