local-stats-pixel fb-conv-api

Skābo kāpostu zupa manā gaumē27

273 0

Pirms raksta ievietošanas gribēju noskaidrot kas ir klasiskā skābo kāpostu zupa, jo klasikas vārdu savām zupām piedēvē daudzi, bet recepte katram savādāka.

Sāku skaidrot no pašiem pamatiem, proti, ieskatījos Tezaura skaidrojoša vārdnīcā

http://tezaurs.lv/#/sv/klasika, bet tur šo vārdu attiecina tikai uz rakstnieku, mākslinieku, zinātnieku darbiem un uz antīkiem literatūras un mākslas darbiem.

Izsecināju, ka savu skābo kāpostu zupu, lai arī tās recepte man ir pārmantota, pārbaudīta un manā draugu un radu pulkā atzīta, nekādā gadījumā nesaukšu par klasisku.

Tātad, es gatavošu skābo kāpostu zupu savā gaumē.

Vairums saimnieču šo zupu nevāra kopā ar gaļu vienā katlā, bet gaļas buljonā un izvārīto gaļu zupai pievieno beigās. Man tas daudz vienkāršāk.

Parasti skābo kāpostu zupu vāru ar svaigu cūkas gaļu. Nav slikti, ja ir arī kāds liellopa buljona kauliņš, jeb saldētavā glabājas gatavs iesaldēts liellopa buljona trauciņš. Obligāts noteikums: vispirms nokveldināt svaigo gaļu. Par to jau esmu rakstījusi arī citās receptēs, kur gaļu gatavoju vārot.

Īsumā:

Zupai paredzēto gaļu un kaulus palielā katlā pārleju ar aukstu ūdeni, uzvāru un lēni vāru vēl apm 5 minūtes, kamēr iznāk visas tumšas putas. Visu ūdeni noleju, noskaloju aukstā ūdenī gaļu no pielipušajām putām un izmazgāju katlu, jo putas ir paguvušas jau pielīmēties pie katla malām. (Ja ūdeni neliesi nost, bet mēģināsi no virsas noputot, liela daļa putu paliks zupā un tas piedos īpatnēji sīvu piegaršu).

Produktu proporcijas nav stingri jāievēro. Man šajā reizē bija svaigas, gaļīgas cūku ribiņas 800 gr. Pēc kveldināšanas lieku gaļu atpakaļ tīrā katlā. Pievienoju uzreiz skābos kāpostus. Ja skābie kāposti ir stipri skābi, uzreiz pievienoju smalki sagrieztus svaigos kāpostus. Manā gadījumā skābie bija apm.700 gr, svaigie 300 gr. Vēl pievienoju sauju noskalotas grūbas, vai rupjus miežu putraimus, sasmalcinātu sīpola galvu, apm. 10 melno piparu graudus, tējkaroti ķimeņu sēklu, sasmalcinātu selerijas kātu, vienu skaidiņās sarīvētu burkānu tējkaroti sāls un ēdamkaroti cukura. Šoreiz eksperimentam pierīvēju vēl apm. 100 gr oranžo riekstu ķirbi. Pārleju ar aukstu ūdeni, lai visu pārsedz un lieku vārīt. Kad katla sastāvs uzvarījies, samazinu karstumu, uzlieku katlam vāku ar caurumiņu un vāru bez pieskatīšanas 2 stundas.

273 0 27 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 27

0/2000

Vienreiz jau kaut kur minēju, ka mana vecmāmiņa, dzimusi 1899. gadā, bija pabeigusi Kaucmindes meiteņu semināru, kur cita starpā pasniedza arī kulinārijas štelles. Tad lūk no bērnības atceros omītes gatavoto skābo kāpostu zupu. Jā, patrekna cūkgaļa tika izmantota, kā jau te viens spoks minēja. Nekādi putraimi gan netika izmantoti, bet.....Atšķirīgais no visur redzētā bija pasniegšanas veids. Kad zupa bija jau ielieta šķīvī, tajā tika iegriezts smalki sīpols, pievienots krējums un obligāti uz atsevišķa šķīvja klāt tika ēsti cepti, pirms tam novārīti kartupeļi. Tā bija pieņemts manā ģimenē.   emotion 

7 0 atbildēt

Skābi kāposti ir lieta kurai vajag treknu gaļu. Bet tā jau izklausās garšīgi.

6 0 atbildēt

Neatceros kas, bet kāds no latviešu jaunāko laiku klasiķiem kāpostu zupu ir nosaucis par visdemokrātiskāko no latviešu kulinārijas izstrādājumiem. Savas dzīves laikā un vēsturiskās atsaucēs skatoties esmu sapratis kā pamatā ir sastopamas diva veida skābu kāpostu zupas veidi. Vai nu tie ir ''KĀPOSTI'' vai nu arī tā ''kaut kāda kāpostuzupakasnegaršoja''. Pamatā skābi kāposti, kūpināta vai nekūpināta, sālīta vai nesālīta, svaiga gaļa (vienalga kāda lopa Tālajos austrumos to vāra pat ar sālītu kuprlasi) ūdens, dārzeņi un var būt kādas piedevas. Šis nu ir produkts kuram tik pat liels variāciju spektrs kā salātiem. Ar sēnēm, ar dažādiem putraimiem, apcetām un neapceptām sastāvdaļām. Piemēram ungāriem protams bez paprikas neiztikt. Ļoti daudz ko no versijām esmu izmēģinājis pats un tomēr atgriezies pie klasikas. Mūsdienās gan par cik dzīves līmenis ir labāks kā zocenes laikos atvārīto gaļiņu atkauloju un sasmalcinājis atgriežu katlā. Bērnībā atceros, skābu kāpostu zupu sauca par ''nedēļas'' zupu kura ar katru jaunu sildīšanu kļuva tikai garšīgāka. Vienīgais ko tagad esmu pasācis papildus darīt, kāpostu rūpīgi pirms vārīšanas sasmalcinu smalkāk lai no zupas nestieptos pa zodu un vaigiem. Tādā veidā sagatavotu lai arī esmu ņēmis pašu lielāko grāpi man ģimenē apēd pāris dienās kaut domāju ka pietiks vis maz 3 -4 dienām. Laikam esam palikuši pārāk ēdelīgi.  emotion  

4 0 atbildēt

Man kaada pazinja, kurai ome ukrainiete bija, vaariija skaabos kaapostus ar cuuku pupaam un arii klaat piekoda ar mizu vaariitu kartupeli. Es vaaru liidziigi kaa rasiks, tikai zeel, ka te Vaacijaa gruuti atrast labus skaabeetus kaapostus. Arii pashai skaabeejot kaut kaa nesanaak, laikam tie kaaposti savaadaaki.

4 0 atbildēt

man labak garso ar kartupeliem ne putraimiem emotion 

4 0 atbildēt
Ar kāpostu zupu ir tā,jo vairāk viņu atsilda,jo gardāka paliek!!!emotion P.S.Rasukiņ,tu negribi piedalīties mis Spoki konkursiņā???emotion
4 0 atbildēt

Gatavoju līdzīgi, bet vēl pievienoju cūkas ādiņas, kuras man glabājas saldētavā, kā arī treknu cūkgaļu (speķīti). Kāpostiņš mīl treknumu. emotion  emotion 

4 0 atbildēt

Pareizi - zupai jābūt tādai, lai karote stāv  emotion 

3 0 atbildēt

 emotion 

3 0 atbildēt
Rasukiņ,tavs vīrs noteikti bija laimīgākais cilvēks pasaulē,jo viņš varēja bez maksas un cik grib ēst tavus kulinārijas brīnumus!!!emotionPats es es neko diemžēl neprotu pagatavot,ja nu vienīgi olu uzcept!!!Ceru,ka mana nākošā sieviņa labi pratīs saimniekot virtuvē!!!emotion
2 0 atbildēt