local-stats-pixel fb-conv-api

Recepte - melleņu pīrāgs1

Ēst mellenes mellām mutēm. Ēst mellenes kā vislabāk garšo- ar pienu, cukuru vai tieši no krūma. Bet ja nu negribas tā vienkārši, var izcept pīrāgu. Garšīgu melleņu pīrāgu ar smilšu mīklas pamatni, sulīgu ogu pildījumu un drumstalām pa virsu.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

Pamatnei:

100 g auksta sviesta 180 g miltu 2 ēd.k.cukura pāris ēdamkarotes auksta ūdens

Pildījumam:

1 ola 220 ml skābā krējuma 100 g cukura šķipsniņa sāls 3 ēd.k. miltu 0,5 l mellenes (var būt arī saldētas)

Drumstalām:

60 g auksta sviesta 6 ēd.k. miltu 2 ēd.k.cukura 50 g valriekstu

Pagatavošana:

Sāk ar pamatnes gatavošanu. Sviestu sagriež nelielos gabalos, liek lēzenā bļodā, kur pievieno miltus un cukuru. Ar rokām”saberž” sviestu kopā ar pārējām sastāvdaļām, mīca mīklu. Ja mīkla neturas kopā, pa vienai pievieno ēdamkaroti auksta ūdens, bet to dara pamazām, lai mīkla nebūtu ķepīga. Mīklai jābūt tādai, lai varētu savelt bumbā un tā nejuktu ārā, ja mīkla pārāk ķepīga- pievieno mazliet miltus. Kad savelta bumba, to ietin pārtikas plēvē un uz ~30 min ievieto ledusskapī.

Kad pagājušas 30 min, cepeškrāsni uzsilda līdz 200 grādiem. Mīklu izņem no ledusskapja, izveltnē apaļu, daudz lielāku par veidnes izmēru (izmantoju apaļo veidni ar noņemamām malām, 26 cm diametrā). Mīklu ieklāj veidnē, malas ceļot uz augšu un piespiežot veidnes malām, mīklu sadursta ar dakšiņu. Veidni liek cepeškrāsnī uz 10 minūtēm.

Tikmēr gatavo pildījumu. Ar putojamo slotiņu sakuļ olu, pievieno krējumu, sāli un miltus, kārtīgi sakuļ. Iemaisa mellenes.

Uz mīklas pamatnes lej pildījumu un vienmērīgi izlīdzina. Liek cepeškrāsnī uz ~25 minūtēm.

Gatavo drumstalas. Valriekstus smalki sagriež. Sagriež sviestu, liek veidnē, pievieno miltus un cukuru. Ar pirkstu galiem veido drumstalas, ja nepieciešams, pievieno vēl miltus. Drumstalām pievieno valriekstus, visu sajauc kopā. Kamēr pīrāgs vēl cepas, ievieto ledusskapī.

Kad pagājušas minētās 25 minūtes, pīrāgam uzber drumstalas, cep ~10 min, līdz virspuse kļuvusi zeltaina. Izņem no krāsns, atdzesē un griež gabaliņos.

Ieteikumi:

Recepte aizgūta no žurnāla “Ievas virtuve”, šeit publicēta ar maniem uzlabojumiem un fotogrāfijām.

Pirmkārt, krietni samazināju cukura daudzumu pildījumam, oriģinālreceptē tiek lietots 140 g cukura, kurus es aizvietoju ar 100 g. Pīrāgs bija salds un cukurs vairs neprasījās.

Būtu labi, ja mīkla veidnē būtu izklāta līdz pat tās malām, jo cepoties, malu augstums samazināsies. Oriģinālreceptē un citur, cepot smilšu mīklu, iesaka pamatnē iebērt pupas, lai mīkla nesaceltos, tomēr es parasti tā nemēdzu darīt.

Šo pīrāgu esmu cepusi arī ar kārtainās mīklas pamatni. Izmantoju 3 Tesla saldētās mīklas plāksnes, kuras mazliet atsaldēju, samīcīju bumbā un tālāk rīkojos, kā aprakstīts šeit. Šajā gadījumā gan pīrāgs nebūs ēdams ar dakšiņu, bet atdzesēts būs ērti ņemams rokās.

Kad kūka sariezta gabaliņos, iesaku to pasniegt, pārberot pāri svaigas mellenes. Gardēži pīrāgu var pasniegt ar plombīra saldējumu.

9 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

Un tas recepšu birums pirms pusdienām! Traks var palikt. emotion  emotion 

2 0 atbildēt