local-stats-pixel fb-conv-api

RECEPTE - aveņu un mandeļu kūciņas0

Kā es gribētu, lai svaigas ogas būtu pieejamas visu cauru gadu. Man pietiktu ar avenēm, mellenēm un ērkšķogām. Bet tā kā ogu sezona ir pavisam īsa, sākumā tās kārtīgi jāsaēdas svaigā veidā, un tikai tad var domāt par saldēšanu vai gatavošanu. Avenes kā ļoti universālas ogas var izmantot gan saldos, gan sāļos, gan svaigos, gan ceptos ēdienos. No pēdējām šīs sezonas avenēm pagatavoju ļoti garšīgas aveņu kūciņas, receptes ideju smēlos Reičelas Kū grāmatā ''Mazā Paradīzes Virtuve'' par kuru drīzumā uzrakstīšu.

Viss bija labi, bet, kad cepšu nākamreiz, dažas lietas tomēr pamainīšu. Reičelas Kū receptē uz šādu produktu daudzumu pildījumam lieto 200 g cukura, es gan paņēmu 180 g, bet domāju, ka to var samazināt pat līdz 150 g. Vēl pildījumam 200 g sviesta vietā iesaku ņemt 180 g. Es gatavoju mazās aveņu kūciņas, kurām izmantoju metāla formiņas (līdzīgas šim), Reičela Kū no šī daudzuma gatavoja četras kūkas taisnstūra formā (11,5*6,5) un vēl iesaka cept vienu lielu kūku apaļajā (23cm diametrā) formā, bet tikpat labi var izmantot jebkuru formu. Manām mazajām formiņām pildījuma daudzums attiecībā pret mīklas daudzumu bija pārāk liels, bet pamēģināju to iepildīt formiņas bez mīklas un nebija ne vainas. Par aveņu daudzumu gan es negalvoju, jo tās nenosvēru, bet avenes var likt tik, cik pašam patīk.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

Groziņš:

90 g mīksta sviesta 1 tējk. cukura šķipsna sāls 180 g miltu 2 olu dzeltenumi

Pildījums:

200 g maltu mandeļu 180 g cukura (iesaku ņemt 150 g) 200 g mīksta sviesta (iesaku ņemt 180 g) 2 olas 300 g aveņu

Pagatavošana:

Vismaz stundu pirms cepšanas nepieciešams sagatavot mīklu. Ar koka karoti sakuļ sviestu, cukuru un sāli, līdz iegūta krēmīga masa. Pievieno miltus, samaisa, pievieno olu dzeltenumu, atkal samaisa. Ar rokām mīcot mēģina izveidot bumbu (jāatceras, ka smilšu mīklu nedrīkst pārmīcīt), ja mīkla ir drumstalaina, pievieno pa vienai ēdamkarotei ledus auksta ūdens, līdz iespējams savelt bumbu. Mīklas bumbu ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī vismaz uz stundu vai labāk- uz nakti.

Pildījumam būs nepieciešamas maltas mandeles. Ja izmanto veselas mandeles, tās no sākuma jāatbrīvo no mizas un tad jāsamaļ virtuves kombainā, blenderī vai citur. Es mandeles no mizas atbrīvoju tā- ielieku tās bļodiņā, uzleju virsū vārošu ūdeni, 10 minūtes paturu. Tad ūdeni noleju, uzleju aukstu ūdeni un tagad, berzējot mandeles, miziņām viegli vajadzētu nākt nost. Citi mandeles apgrauzdē uz pannas un arī tad miziņa viegli nākot nost, bet es esmu pieradusi pie pirmā varianta.

Kad mandeles samaltas, var gatavot pildījumu. Mandeles, cukuru un mīksto sviestu ar mikseri sakuļ gludā masā. Pa vienai pievieno un iekuļ olas.

Ja mīkla ledusskapī stāvējusi ilgi, pusstundu pirms gatavošanas to izņem no ledusskapja. Cepeškrāsni uzsilda līdz 180 grādiem. Ja izmanto lielo formu, mīklu izrullē un ieklāj formā, lai tā būtu nedaudz augstāka par formas malām. Es savās mazajās formiņās mīklu vienkārši iespiedu ar pirkstiem. Mīklas apakšu sadursta ar dakšiņu, uz mīklas izklāj mandeļu krēmu. Uz krēma kārto avenes- tās liek tuvu kopā, lai krēms pilnībā nosedzas. Formai apgriež lieko mīklu, kas karājas pāri malām.

Kūciņas liek cepeškrāsnī un cep 15- 20 minūtes (lielo kūku ~30 min), līdz maliņas kļūst zeltaini brūnas. Kūkas nedaudz padzesē un izņem no formiņām.

9 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000