Pievieno rakstu! Seko Draugiem Seko Facebook Seko Twitter
 
0
333

Plovu veidi ir simtiem, šo konkrēto recepti atveda mans tēvs no Uzbekistānas.
Protams recepte lēnām ir piedzīvojusi transformācijas, jo netika pierakstīta bet gatavota pēc atmiņas.

Uzbeku plovam pamatā ir trīs... Autors: Grey Wolf Plovs manā izpildījumā.
1.

Uzbeku plovam pamatā ir trīs sastāvdaļas, gaļa, sīpoli un rīsi, un nekādi tomāti. *

Tātad gatavojam Plovu.
Vajadzēs:
2,5 glāzes rīsu (kādi grami 400)
600 grami gaļas, es izmantoju cukgaļu, bet var izmantot jebkuru, izņemot zivi
kādi 3-4 vidēja lieluma sīpoli
4-5 burkāni
eļļa cepšnai.
garšvielas, pipari, sāls, kurkuma (bez kurkumas var iztikt), papildus izmantoju garšvielu gaļai bez sāls.
pāris daiviņas ķiploka.

rīsus kārtīgi izskalojam... Autors: Grey Wolf Plovs manā izpildījumā.
2.

rīsus kārtīgi izskalojam aukstā ūdeni, ūdeni mainot vismaz reizes 5, tikmēr kamēr tas nepaliek tik stipri duļķains.
izskalotos rīsus atājam mirkt.

Sagriežam gaļu un samaisām... Autors: Grey Wolf Plovs manā izpildījumā.
3.

Sagriežam gaļu, un samaisām to ar garšvielām un sāli.

Sagriežam sīpolus un uz... Autors: Grey Wolf Plovs manā izpildījumā.
4.

Sagriežam sīpolus, un uz rupjas rīves sarīvējam burkānus.

Gaļu uz karstas pannas... Autors: Grey Wolf Plovs manā izpildījumā.
5.

Gaļu uz karstas pannas liekam apcepties. Ķiplokus izspiežam ar ķiploku spiedi, vai ļoti smalki sagriežam, pievienojam gaļai (ķiploks nav obligāta garšviela)
Atseviķi apcepam siīpolus un burkāsnu, gan sīpoliem gan burkāniem cepšanas laikā pievienojam nedaudz sāls.

Apcepto gaļu liekam katliņā... Autors: Grey Wolf Plovs manā izpildījumā.
6.

Apcepto gaļu liekam katliņā, vai čuguna "pīlē".
Pievienojam, sīpolus un burkānus, visu samaisam.

Ja nepieciešams pielejam ūdeni tā lai tas nosegtu gaļu, bet ne vairāk.
Liekam vāku virsū un sautējam kamēr gaļa gatava - to nevar paredzēt jo atkarīgs kāda gaļa trāpās.

Kad gaļa gatava no... Autors: Grey Wolf Plovs manā izpildījumā.
7.

Kad gaļa gatava, no iemērktajiem rīsiem nolejam lieko ūdeni, un liekam VIRSŪ gaļai NEMAISOT ! Tas ir būtiski. **
Skatamies cik daudz ir šķidruma, tam rīsi jānosedz apmēram pirksta biezuma slānī.

Liekam vāku virsū un uz mazas uguns sautējam nepilnas 10 minūtes, laiku pa laikam pārbaudot rīsus. Tiem jābūt vidū nedaudz cietiem, pats viducis.

Nelielu daudzumu kurkumas... Autors: Grey Wolf Plovs manā izpildījumā.
8.

Nelielu daudzumu kurkumas izšķīdinām ūdenī, un pievienojam plovam, tas dos patīkamu mazliet dzeltenīgu krāsu, un papildus garšās. Visu samaisam.

Tad uguni izslēdzam, un trauku kārtīgi sasedzam ar dvieļiem, vismaz 2 kārtas, tā lai maksimāli saglabātu siltumu. atstājam uz 30 minūtēm. 

Plovs gatavs smi var... Autors: Grey Wolf Plovs manā izpildījumā.
9.

Plovs gatavs var pasniegt ar krējumu. 
Bet  cieniet šo garšigo ēdienu un nebojājiet to ar ketčupu.

Neliela piebilde par sāli, atceraties ka rīsi arī paņems savu daļu sāls, tāpēc gaļai ar burkāniem un sīpoliem, jābūt nedaudz pasāļai, bet ne pārāk..

Rīsus izmantojiet parastos, bet ne tvaicētos, vai no paciņāsm (tie arī ir tvaicētie), tvaicētie rīsi saķeps, un nebūs irdeni.

 * Tomāti ir ievests augs tāpat kā kartupeļi, dienvidu zemēs (Uzbekija utt.. viņi parādijās tikai 20 gadsimtā.  Starp citu Latvijā arī.
Tā kā, klasiskajā plovā viņu nav un nevar būt.
Un vel trakāk ir tomātu pasta - to ieviesa padomju virtuve, precīzāk armijas virtuve, kur rīsus ar nelielu daudzumu gaļas un tomātu pastu sauca par plovu, šo maisījumu noteikti atcerās visi kam šobrīd ap 40 un vairāk.

 

** Rīsus ar gaļu nemaisa divu iemeslu dēļ,
1. rīsus "nepieraus" pie katla dibena (rīsi intensīvi sāks uzsūkt ūdeni, un tos viegli var pieraut pie katla, rezultātā tie piedegs un sabojās visu ēdienu)
2. tie sautējās gaļas tvaikos, piesūcoties ar garšām.

0
333

Citi šī autora raksti:

Lasi vēl labākos rakstus:

komentāri [32]

Niks: vai ienāc ar
Kārtot komentārus: populārākie | jaunākie | vecākie
Rādīt bildes
Porņuks avatars
Medaļa Sponsora favorītsMedaļa Gada Spoks 2015Medaļa Admins iesaka
  Porņuks 27.07.17 15:31
 
10
0

Beidzot īsta plova recepte! Obligāti izmēģināšu!!  

Joly avatars
Medaļa AmorsMedaļa ŽurnālistsMedaļa Amors
  Joly 27.07.17 20:32
 
7
0

Prieks par vīriešiem, kuri prot gatavot!   

exkluzīvais avatars
Medaļa SociālistsMedaļa UberautorsMedaļa Sociālists
  exkluzīvais 27.07.17 18:59
 
4
0

Super, noderēs.

weed111 avatars
Medaļa StudentsMedaļa RainisMedaļa Veiksmes lāde
  weed111 27.07.17 19:47
 
3
0

Tiešām laba receptūra, cerams ka vēl sagaidīsim receptes no tevis. 

Vilnis Salzemnieks avatars
Medaļa Sertificēts spoksMedaļa BetmensMedaļa Bērndārznieks
  Vilnis Salzemnieks 03.08.17 09:51
 
3
0

Nav tas plovs. Aizmirsti šķiet visi uzbeka norādījumi.

Galvenais - taukastes speķis.

Plovu gatavo kazanā vēlams uz ''dzīvas'' malkas uguns lai ir dūmu smarža.

Rīsi jāizvēlas ar nelielu stērķeļu saturu. Šādu rīsu krāsa nav balta, bet caurspīdīga

Nekad ne kas netiek rīvēts, tikai griezts.

1-3 veselas ķiploku galviņas

Smalki kapātu papriku

Sauju kaltētu rozīņu vai melnplūmju, var abus.

NEKAD!!! - cūkgaļu, Citādi iegūsim kā šajā receptē = rissotto.

Garšīgs un ļoti ēdams ir šis ēdiens bet nesuksim to par Osh palov.

introthewild avatars
Medaļa Redaktors iesakaMedaļa Dienas domaMedaļa Sviestmaize
  introthewild 28.07.17 06:13  
 
2
0
Uzbeku plovs. 300 g jēra gaļa 300 g caurspīdīgo rīsu 300 g burkāni 100 g augu eļļa 1 vidēji liels sīpols 1 ķiploka galviņa 2 t.k. kumīns (zira) 2 t.k. melnā bārbele 0,5 t.k. kurkums 0,5 t.k. karijs Sāls Pipari

Grey Wolf avatars
Medaļa Dienas domaMedaļa Dienas domaMedaļa Dienas doma
  Grey Wolf 27.07.17 19:50
 
1
0

atbildot uz weed111 komentāru " Tiešām laba receptūra, cerams ka vēl sa... " Ir ir padomā viena laba recepte..  

 

Grey Wolf avatars
Medaļa Dienas domaMedaļa Dienas domaMedaļa Dienas doma
  Grey Wolf 27.07.17 19:08
 
1
0

atbildot uz Leprikoniņš komentāru " Oh, izskatās brīnumgardi. Vienīgi gribē... "

 

elementārs izskaidrojums berot, parberot, fasējot utt, uz rīsiem izveidojās rīsu milti, vienkāršāk izsakoties rīsu putekļi, ks ir ciete, un vārot tā vienkārši pārvērtīsies par klīsteri- kas ir laba līme, rīsi vienkārši salips, un nebūs tik irdeni .. tāpēc to izskalu

ar attiecībām var variēt, bet viena lieta ir jāievēro, gaļa pēc daudzuma ievērojami nedrīks pārsniegt rīsu daudzumu.

Sen atpakāl kad taisiju, izdomāju, ka man vienmēr ir paticis ka gaļa veirāk - nu tad pieliku arī vairāk gaļas. Diemžēl plovs nesanāca - sanāca gaļa ar rīsiem, bet ne plovs..  

Vilnis Salzemnieks avatars
Medaļa Sertificēts spoksMedaļa BetmensMedaļa Bērndārznieks
  Vilnis Salzemnieks 04.08.17 09:47
 
1
0

atbildot uz introthewild komentāru "Ja. Tava pagraba " Manā pagrabā visi iemācas latviešu valodas pareizrakstību.

Grey Wolf avatars
Medaļa Dienas domaMedaļa Dienas domaMedaļa Dienas doma
  Grey Wolf 28.07.17 08:11
 
1
0

atbildot uz introthewild komentāru " Risi. Gatavošanas proces. "

Rīsu gatavošans proces? Zinu ka šādi rīsus gatavo daudzkur, tas ir liek virsū gaķai, tad vārā kamēr daļēji gatavi, un tad notur , bez uguns..  

par ķiploku jau minēju - tas vairāk  lai noistu gaļas smaržu.. un tāpēc nelieku veselu galviņu, bet dažas deiviņas..

Un vispār jau pašā ievadā rakstiju, ka plovam ir  simtiem ( ja ne tūkstošiem ) paveidu...

Ja tā kārtīgi ņem, tad parastais plovs ir tīri vārīti rīsi..  šis, ko es piedāvāju, ir PLOVS ar gaļu, sīpoliem, un burkāniem. un tāda kombinācija nāk no Uzbeku virtuves un to tā arī sauc Uzbeku Plovs.. Var būt arī saldais plovs, un pat plovs no kviešiem, nevis rīsiem.. Tā kā... kur problēma?

Piedevām es to nesaucu par Uzbeku plovu, bet "Plovs manā izpildijumā". un ka recepte nāk no Uzbekijas..

Par rīsiem- jau pieminēju ka neder tvaicētie..

Vilnis Salzemnieks avatars
Medaļa Sertificēts spoksMedaļa BetmensMedaļa Bērndārznieks
  Vilnis Salzemnieks 03.08.17 10:04
 
1
0

atbildot uz introthewild komentāru "Necepies. Tava gadijuma ra ir risu putra ar gaļ... " Nav tev taisnība kvieši ir otra uzbeku lietotākā graudzāļu kultūra. Ja būtu bijis Uzbekijā tad būtu saskāries ne tikai ar non, patiru vai jupku bet arī ar virkni ļoti gardām dažādām saldām maizēm. Un plovu kaut arī no malas tā izskatās neēd vis ar rokām bet ar maizes gabalu palīdzību. Ar to pašu obi non vai katlamas palīdzību. Man piemēram ļoti patika ar katlamu jo tā ir no kārtainās mīklas.

Vilnis Salzemnieks avatars
Medaļa Sertificēts spoksMedaļa BetmensMedaļa Bērndārznieks
  Vilnis Salzemnieks 03.08.17 11:01
 
1
0

atbildot uz Janis Pelekais komentāru " ko masn jautāt - paprika nāk no amerikas- &nb... "    Labi, sēdies, apmierinoši. Bet zināšanas tev par ievestajām kultūrām ir visai virspusējas. Vairāk jālasa, tad jau būs labi. Pārsvarā visu ievesto kultūru vēsture vecajā kontinentā tomēr mērāma no Kolumba laikiem. 16 - 17 gadsimti. Un atbilstošajos klimatiskajos apstākļos izplatījās ļoti strauji. Piemēram Rumānijā sešdesmitajos gados neviens pat neaizdomājās ka kukurūza ir ievesta kultūra. Un īsā laikā, kaut kāda viena gadsimta laikā visas ievestās kultūras stabīli ieņēma savu vietu tautu kulinārijā. Nedaudz savādāk ir ar ziemeļeiropu. Visu noteica atbilstoši klimatiskie apstākļi.

kakasy avatars
Medaļa Zoles 3000 spelesMedaļa AspazijaMedaļa Komiķis
  kakasy 22.09.17 10:30
 
0
0

atbildot uz Cigors7 komentāru " ļoti pareiza doma par gaļas treknumu! : Daudz ... " Ne tikai rīsi. Arī makaroniem utml. produktiem pēc vārīšanas var iemaisīt eļļu, tad tie nesalīp un tāda patīkama konsitence. Bet nu šodien ar eļļu daudzi cenšas neaizrauties, kas arī ir pareizi. Galvenais visu patērēt ar mēru, tad jau būs ok.

SAMSS avatars
Medaļa Zoles 3000 spelesMedaļa Duraka 3000 spelesMedaļa Vilkaču klana biedrs
  SAMSS 27.07.17 22:00
 
0
0

    

TheDancer avatars
Medaļa HumoristsMedaļa SviestmaizeMedaļa Maģistrants
  TheDancer 20.09.17 12:25
 
0
0

Cik porcijām sanāca Tavs izvēlētais produktu daudzums? 

introthewild avatars
Medaļa Redaktors iesakaMedaļa Dienas domaMedaļa Sviestmaize
  introthewild 04.08.17 09:06  
 
0
0
atbildot uz Vilnis Salzemnieks komentāru " Laikam pagrabā   "Ja. Tava pagraba

introthewild avatars
Medaļa Redaktors iesakaMedaļa Dienas domaMedaļa Sviestmaize
  introthewild 03.08.17 19:17  
 
0
0
atbildot uz Vilnis Salzemnieks komentāru " Nav tev taisnība kvieši ir otra uzbeku lietot... "Zini. Es Uzbekistana nodzivoju pusi no savas dzives

Grey Wolf avatars
Medaļa Dienas domaMedaļa Dienas domaMedaļa Dienas doma
  Grey Wolf 03.08.17 10:30
 
0
0

atbildot uz Vilnis Salzemnieks komentāru " Ir man paziņa, Batirs Šotursunovs no Taškenta... " ko masn jautāt - paprika nāk no amerikas-  un sākumā tā bija spānijā - kā liels retums, kamēr iemācijās audzēt.. Un tad to varēja atļauties  bagātnieki, nevis vienkāršie vilvēki. tras ka tagad to plaši leito nenorāda uz klasisko izcelsmi ( un plovā vispār leik iekšā viskauko ) Tāpat kā uzskata ka kartupeļi Latvijā bijuši vienmēr- kautgan tikai 19 gatsimtā tos sāka plaši audzēt

(pirmie mēģinājumi plašāk audzēt bija 18gs pašas beigās)..  

Grey Wolf avatars
Medaļa Dienas domaMedaļa Dienas domaMedaļa Dienas doma
  Grey Wolf 28.07.17 07:44
 
0
0

atbildot uz introthewild komentāru " Uzbeku plovs. 300 g jēra gaļa 300 g ... " Nu un kas izņemot specefiskās garšvielas (kas starp citu man pašam negaršo, jo ir diezgan specefiskas), ir savādāk?

Par ķiploku, Dienvidos viņu izmanto,  lai  dažai gaļai ko viņi izmanto, nomāktu specefisko aromātu.. 

Grey Wolf avatars
Medaļa Dienas domaMedaļa Dienas domaMedaļa Dienas doma
  Grey Wolf 28.07.17 12:18
 
0
0

atbildot uz introthewild komentāru "Necepies. Tava gadijuma ra ir risu putra ar gaļ... "

tu vispār izlasiji ko biju rakstijis?

Skaidri un gaiši uzrakstīts, ka rīsiem jābūt irdeniem..  Kāpēc tad putra? ar ko tava ielikta receptes sastāvdaļas atšķirās? ar ko tikai ka ir jēra gaļa- esmu norādijis ka var izmantot dažādas gaļas, un to ka ir papildus citas garšvielas.. Tā kā - tā nav putra bet plovs.. man pat aptuveni ir tādas paša proporcijas kā tavā dotajā sastāvdaļu sarakstā..  

pat nēsi ielicis receptes aprakstu, bet pliku ingredentu sarakstu.. ko viegli var nokopēt jebkur internetā.. (kas visticamāk ir arī izdarīts, jo reti kurš tik precīzi no galvas nolasīs sarakstu - tieši kā raksta receptēs )..  

 

starp citu dienvidos viņi visu ēd ar rokām - tādas tradīcijas..