local-stats-pixel fb-conv-api

Pagātnes garšas33

293 0

Vienmēr vēroju jaunākos notikumus spokos. Modē ir nācis kavēties tuvākas un tālākas pagātnes atmiņās.

Man vakar rūķītis atnesa spainīti ar ļoti svaigu mencu fileju. Tūdaļ zināju, ka gribu sagatavot mencu tā, kā gatavojām daudz peltajos padomju laikos.

Kad pirmie pēckara pusbada gadu desmiti bija aizvadīti, veikalos sāka parādīties diezgan liela zivju izvēle. Mencas un reņģes bija katram nopērkamas un lētuma dēļ mencas pat dēvēja par strādnieku lašiem. Labu liesu gaļu veikalos gandrīz nekad nevarēja atrast. Ļoti trekna cūkgaļa un subprodukti bija parastā gaļas veikalu produkcija.

Dzīvoju toreiz Teikas rajonā. Brīvības (toreiz Ļeņina) ielas stūri bija liels gastronomijas veikals, kur vienā galā bija gaļas nodaļa. To apkalpoja ļoti interesanta, paliela auguma pārdevēja krietnos gados. Vēl šodien atceros viņas atbildes pircējiem, kas vaicāja pēc kāda liesāka cūkas gaļas gabaliņa.

- Lai cūka būtu liesa, tai jābūt badā sprāgušai - bija viņas iemīļotā atbilde.

Cilvēki ir apbrīnojami. Ja liesās gaļas nav, to prot radīt ar izdomu.

Recepti mencu gaļas kotletām, kas garšo pēc cūkas galas kotletēm man iedeva viena darba kolēģe.

Viņas vīrs bija zvejnieks, kas brauca zvejot uz tālajām jūrām. Recepte, cik nopratu, no zvejniekiem, kas tālajos reisos ņēmuši speķi līdzi jūrā, lai ceptu tur it kā gaļas kotletes, lai ēdienkartē nebūtu tikai zivis.

Man arī nebija toreiz viegli pabarot 5 cilvēku ģimeni, kur divi vienmēr ēstgriboši vīrieši nekad nebija piebarojami. Cepām mencu kotletes bļodām un vienmēr bija par maz.

Pēc garā ievada, turpinājumā šī ļoti vienkāršā recepte.

293 0 33 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 33

0/2000
Tu to mencu,viena pati ēdi romantiskā sveču gaismā???emotion
6 0 atbildēt
Man vecāki teica,ka krievu okupācijas laikā menca,Latvijā bija prasta zive,ko ēda kad vien sagribējās!!!Tagad menca ir uz izmiršanas robežas,dēļ lielās pārzvejas un nu viņa jau skaitās exkluzīva zive,ko var ēst tikai svētku dienās!!!
6 0 atbildēt

Sen nav tādās taisītas...  emotion 

6 0 atbildēt

Kur ņēmi mencu fileju? Manā lielveikalā nekā tāda nav!

Labākajā gadījumā - panēta 'baltā' zivs. Bet kas tā par zivi?

5 0 atbildēt

 emotion 

5 0 atbildēt

 emotion 

5 0 atbildēt

 emotion 

4 0 atbildēt

Ruukjiitim vismaz paldies pateici par taadu karalisku daavanu? emotion /rij siekalas/

4 0 atbildēt
V-pils tirgū regulāri svaiga menca pa 3.30-3.90eur/kg dabonama, biju šokā, kad Rīgā Centrāltirgū pa 7eur redzēju. Protams, āda un asakas nāk nost, bet neko briesmīgi dārgi tomēr nav. Mūsu ğimenē arī senajos laikos zivi un gaļu kopā nelika, speķis arī ira gaļa, bet katrā mājā jau savas receptes.
4 0 atbildēt

Iazskatās labi!

3 0 atbildēt

Nostaļģīja emotion  emotion 

3 0 atbildēt
Rasukiņ,ko tu saki par čuguna pannām???Tev saimniecībā tādas ir???Manā virtuvē ir TIKAI čuguna pannas!!!Tās ir fraņču firmas Le Creuset panniņas,kas ir labākās čuguna pannas pasaulē!!!Seņči vienu Le Creuset pannu nopirka pat par 180 latiem!!!Vēl man patīk,kad čuguna pannās ēdiens ilgi paliek silts!!!emotion
2 0 atbildēt

ēēēē, tagad gribas ammāt

2 0 atbildēt
Nesaprotu tos kuri apgalvo, ka mencu nevar nopirkt. Centrāltirgū pa pilnam-gan veselas gan filejas. Pats pērku filejas-EUR 6.90. Manuprāt tā izdevīgāk sanāk nekā veselu filēt-baigi daudz ārā jāmet.
2 0 atbildēt

 emotion  fui zivis 

0 4 atbildēt