local-stats-pixel fb-conv-api

Kaviāra ceļvedis4

38 0

Zivju olas. Mazas, nekaitīgas zivju olas. Tās veido vērtīgāko ēdienu visā pasaulē un kalpojušas par pamatu dažādiem vardarbības un sazvērestību uzliesmojumiem, lai iegūtu kontroli pār to tirdzniecību. Kaviārs – tas ir bīstams, riskants, bet ļoti ienesīgs bizness, jo jums jāpiekrīt, ka pārtika, kas maksā 1500 dolāru par mārciņu, nevar garšot slikti.

Aizliegtā bauda

Katrā vietā, kur notiek luksusa maltītes pasniegšana, bez kaviāra neiztikt. Baltās trifeles no Albas? Safrons no Valensijas? Šīs lietas nav salīdzināmas. Zosu aknas no Perigo? Smieklīgi. Belugas kaviārs no Kaspijas jūras? Nelikumīgi. Kad izcila produkta ieguve saistīta ar kriminālu risku, tas kļūst vēl gardāks. 2002. gadā ASV Zivju un Savvaļas dzīvnieku pārtikas produktu birojs aizliedza valstī ievest belugas – zivis, no kurām tiek iegūts augstvērtīgākais kaviārs pasaulē. Tomēr tika panākts pretējs efekts – pieprasījums pēc šī luksusa produkta strauji pieauga. Importa aizliegums un PSRS sabrukums kaviāra industriju ir pakļāvuši revolūcijai. „Melnās pērles” no Kaspijas jūras, kas reiz bija izsmalcinātas virtuves simbols, nu ir sacēlušas īstu vētru visā pasaulē. Pateicoties dažādiem procesiem, kaviārs ir kļuvis par gastronomijas lielāko lepnumu un vērtību visā pasaulē.

Kas ir kaviārs?

Tātad – kas ir kaviārs? Īstais kaviārs (ir vairākas alternatīvas, bet par to vēlāk), iegūstams no trīs veidu storēm. Neapšaubāmi labākā no tām ir beluga, tālāk seko osetra, bet trijnieku noslēdz sevruga. Protams, atrodas cilvēki, kam pie sirds labāk iet tieši sevrugas ikri, tomēr izsmalcināti gardēži augstāk vērtē tieši osetras un belugas kaviāru.
Fakts: vārds kaviārs cēlies no persiešu „khav-yar”, kas tulkojumā nozīmē „Spēka plācenis”. Iespējams, daudzi no jums šajā faktā saskata ironisku nokrāsu.

Gardās alternatīvas

Kaspijas kaviāram ir alternatīvas. Tieši tāpat, kā jūs varat iegādāties lieliskus dzirkstošos vīnus no ASV un Itālijas ražotājiem, jūs varat nopirkt kaviāru no ASV. Tiesa, tas nav iegūts Kaspijas jūrā, tomēr vismaz pamēģiniet to. Kamēr vismaz oficiāli apdraudēto belugu kaviārs ir aizliegts, kaviāra cienītāji var nogaršot ASV zivjaudzētavās audzēto storu ikrus, kuru kvalitāte pēdējos gados ir ievērojami uzlabojusies, turklāt to cena ir krietni pievilcīgāka. Daudzu prestižu ASV izdevumu publikācijās (FORBES, TIME, GOURMET) ASV kaviārs pat tiek novērtēts augstāk par Kaspijas „Melno zeltu”.

Vai ASV kaviārs kļūs par vadošo pasaulē?

Patreizējie procesi kaviāra industrijā, kā arī veiksmīgā publicitātes kampaņa kalpojusi par pamatu tam, ka šodien daudzos ASV bāros un restorānos vietējais kaviārs tiek piedāvāta kā augstākās kvalitātes luksusa prece. Iecienīti ir arī citu zivju, piemēram, lašu ikri. Pamēģiniet kādā ASV pilsētā atrast suši bāru, kur ēdienkartē nav lašu ikru – jums tas neizdosies.
Eksistē vēl vairāku zivju ikri, kuri iegūst aizvien plašāku popularitāti kaviāra industrijā, padarot ASV par vadošo spēlētāju šajā tirgus segmentā.

Kaviārs supermārketā?

Kaviāra „atšķaidīšana”ir ļoti diskutabls jautājums, jo klasiskais kaviārs vienmēr tikusi uzskatīta par luksusa preci. Ja jau mūsdienās daudzas luksusa preces lētākā variantā tiek piedāvātas lielveikalos, tad tuvākajā nākotnē kaviārs, visticamāk, kļūs pieejams arī zemākas pirktspējas slānim. Tiesa, tas tomēr būs grūti, jo pat tiem, kas audzē stores ASV fermās, joprojām jārēķinās ar augstām izmaksām, līdz ar to viņi nevar pazemināt cenu līdz lielveikala līmenim. Tāpēc vienīgā iespēja, kā visiem cilvēkiem uz pasaules padarīt pieejamāku kaviāru, ir apvienoties un atjaunot belugu populāciju pasaules ūdeņos.

38 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

man negaršo :P labāk gaļu :D +

2 0 atbildēt
6 avatars6

karviars ir loti labs, it sevishki forelu ikri, ja pasniegts ar citronu.... veljoprojam nesmu sapratis kapec cilvekiem negarsho

2 0 atbildēt

karoč IKRI :D

1 0 atbildēt

ahh man ar negrasho =/

0 0 atbildēt