Pievieno rakstu! Seko Draugiem Seko Facebook Seko Twitter
 
2
395

Dažas receptes, ko varētu pagatavot ( no vienas puses joks, bet varētu padomāt)

1.Zāles buljons

Saliek marles maisiņā natres, dilles, skābenes, lokus, sīpolus, burkānus, kāļus, vasarā svaigus, ziemā kaltētus. pavāra 15 min., pieliek sāli. Buljons būs gatavs.

2.Auzu miltu zupa.

Vakarā iemērc auzu miltus aukstā ūdenī, tad maisot pielej siltu ūdeni, vāri aptuveni 15 minūtes, ja ir pieliec krējumu, vai augļu sulu.

3.Sakņu zupa.

Vāra saknes kāļus, burkānus,pētersīli, seleriju, sīpolu, lauru lapu, nedaudz sāli. Pievienu dažus kartupeļus, ar piestiņu sagrūž. Ja nepieciešams nedaudz satumē ar miltiem, ja ir krejums, pievieno.

4.Vārīti gurķi.

Gurķus nomizo, sagriež gabaliņos, izņem sēklas, vāra sālsūdenī mīkstus. gurķus izņem, pie novārījuma pievieno samaisītus miltus ar sviestu, pievieno citronu sulu, pētersīļu lapas un olu dzeltenumu, uzsilda, pievieno gurķus, uzzvāra. Labu apetīti.

5.Štovēti kāļi.

Sagriež kāļus mazos kantainos gabaliņos, izvāra mīkstus, pievieno sāli un pienā iemaisītus miltus, var pielikt nedaudz cukuru. Vēlams ēst kopā ar siļķi, ja nav, tad jāiztiek tāpat.

6.Sparģeļi.

Notirītos sparģēļus novāra ūdenī, pievieno sāli un cukuru. (Neesmu pamēģināji, bet bada laikā laikam var ēst, ja ir cukurs).

7.Silta siļķu mērce.

Siļķes izmērcē, attīra no asakām, sakapāsacep ar sīpoliem, pievieno pienu, ar miltiem aiztumē. Varētu būt gardi.

8.Sakņu kotletes.

Saknes iemērc ūdenī un pēc tam nolej.Tad saknes novāra mīkstas, samaļ, pieliek vārītu sīpolu, olu, pierīvē zaļu kartupeli, ja nav tad miltus un sāli. Ja ir, tad nedaudz maltu gaļu, bet vēl labāk žāvētu zivi. Labu apetīti.

9.Speķa salāti.

200.gr. treknu speķi sagriež smalki, iztecina, pievieno etiķi, sāli, smalki sagrieztus lociņus, dilles un grieztus salātus, labi samaisa (izcilā). Padod ar ceptiem kartupeļiem.

10.Nātres kā ēdiens.

Jaunās nātres labi izlasa un labi nomazgā, jo viņas ir pārāk smilšainas. Uzkarsē, nokāš, sakapā smalki, sacep ar taukiem, labāk ar sviestu pievienojot miltus, pievieno pāris ēdam karotes augsta udens, tad siltu (vārītu) ūdeni, maisa.Pievieno dilles un lociņus, ja nav, tad sīpolu. Ja ir, tad var pievienot iepriekš apcetu desu sagriestu nelielos gabaliņos.. Labu apetīti.

Varbūt kādam tas noderēs, adaptētas receptes no pagājušā gadsimt pirmās desmitgades.

Labu apetīti, ja kāds izmēģinās, gaidu atsaiksmi.

2
395

Citi šī autora raksti:

Lasi vēl labākos rakstus:

komentāri [27]

Niks: vai ienāc ar
Kārtot komentārus: populārākie | jaunākie | vecākie
Rādīt bildes
Vilnis Salzemnieks avatars
Medaļa Sertificēts spoksMedaļa BetmensMedaļa Dienas doma
  Vilnis Salzemnieks 17.03.17 17:52
 
10
0

Ne nu kara laika ne ko, riktīga latviešu nacionālā virtuve. Pie Tam tas viss ir ļoti veselīgi un arī garšīgi. Oma bērnībā ļoti bieži ar ko tādu bagātināja ikdienas maltītes. Tagad kādam paprasi vai viņam garšo piena zivju zupa un uz tevi skatīsies kā uz nenormālo.

exkluzīvais avatars
Medaļa Gada SPOKS 2017Medaļa UberautorsMedaļa Gada RAKSTS 2017
  exkluzīvais 17.03.17 17:06
 
8
0

  

rasiks avatars
Medaļa Sponsora favorītsMedaļa KardiologsMedaļa Dienas joks
  rasiks 17.03.17 18:06
 
8
0

Paldies par interesantām receptēm. Daļa no tām man pat pazīstamas. Siļķi piena sakņu zupā vai piena mērcē es no bērnības atceros. Siļkes toreiz bija lētas un galvenais pavalgs vasarā, bet svaigā gaļa vasarā bija reti. Problēma bija ar gaļas uzglabāšanu. Parastajos lauku pagrabos temperatūra  bija stingri plusos. Ja arī nokāva kādu bullēnu vai putnu, parasti gaļu lika spainī un ielaida pie striķa piesietu akā, tur vismaz mušas netika klāt.

Nātru zupu katru pavasari vāru vismaz reizi, jo tā skaitās vērtīga, Nātres kultivēju savā dārzā vienā vietiņā. Pavasarī vāru zupu, bet kas nozied, tām ļoti gardas mazas saldas kraukšķīgas sēkliņas.

rasiks avatars
Medaļa Sponsora favorītsMedaļa KardiologsMedaļa Dienas joks
  rasiks 17.03.17 18:55
 
7
0

atbildot uz Juris1604 komentāru " Ļoti gaidīju Tavu komentāru, jo Tu tiešām &nb... " Es ļoti labi zinu kā bija vecajās lauku mājās. Kamēr gaļa un speķis sālījās koka mucā pagrabā, problēmu nebija. Gaļu parasti kūpināja skurstenī - tā sauca melno virtuvi ar atklātu liesmu, kur griesti pargāja pa tiešo skurstenī. Tur ikdienā vārīja lopiem ēdienus un kūpināja arī gaļu.  Dūmu klātbūtnes dēļ tur nenāca mušas. Tur malā bija arī tā niša kur nokūpināto gaļu glabāja, jo tur apmainījās gaiss un vienmēr bija dūmu smaka un , kur bija dūmi, tur nenāca mušas. Vasarā kūpinātajai gaļai galvenais ienaidnieks bija mušās, Tīram speķim nekas, bet pie jebkura liesumiņa, kaut stipri sālīta un kūpināta, ja tika klāt, tūlīt sadēja savas oliņas un drīz rāpoja balti tārpiņi.  Tagad visi teiks brrrr.

Neskatoties uz to, prata visi izdzīvot.  

agurs avatars
Medaļa AliensMedaļa Kalnu kristālsMedaļa Melnais caurums
  agurs 17.03.17 16:35
 
5
0

   Interesanti!

Nezinu vai mēģināšu, bet varbūt kādam noder.

Strāvonis avatars
Medaļa Redaktors iesakaMedaļa PlūdonisMedaļa Redaktors iesaka
  Strāvonis 17.03.17 20:03
 
5
0

atbildot uz Juris1604 komentāru " Diez vai, Tās ir pagājušā gadsima sākuma rece... " nav tik traki nātru zupu esmu ēdis - tīri gardi

kartupelis ar mugurkaulu  avatars
Medaļa Patīk komentārsMedaļa Senču olaMedaļa Lācītis
  kartupelis ar mugurkaulu 27.02.18 16:38  
 
4
0
atbildot uz Juris1604 komentāru " Ļoti gaidīju Tavu komentāru, jo Tu tiešām &nb... "

Es esmu redzējis kā "cūkas bērēs" kāvējs pēc cūkas nokaušanas cēli no zupas kausa dzēra nokautās cūkas asinis!!!Tāda agrāk bija cūkas kāvēju tradīcija!!!

Deony avatars
Medaļa Admins iesakaMedaļa Dienas domaMedaļa Žurnālists
  Deony 02.12.17 17:57
 
4
0

Neesmu eedusi tikai vaariitus gurkjus. Paareejaas normaalas receptes, shad un tad arii manaa virtuvee. Kaalji, piemeeram, shodien.

pūkainīts avatars
Medaļa ŽurnālistsMedaļa Admins iesakaMedaļa Sertificēts spoks
  pūkainīts 27.02.18 20:27  
 
4
0
Vārīts kālis ir ļoti gards. Ziemā ideāls puķkāposta aizvietotājs. Man labāk garšo lielos gabalos vārīts kālis ar piciņu skāba krējuma, vīram labāk patīk ar sviestu un dillēm vai ar balto miltu mērci (praktiski tas pats kas tavā receptē, tikai gabalu izmērs cits).

Es esmu cilvēks avatars
Medaļa TrumpeMedaļa SpoksMedaļa Sākumskolnieks
  Es esmu cilvēks 17.03.17 19:01
 
3
0

Esmu garšojis sakņu zupu ļoti garšīga!! + tev   

foggs avatars
Medaļa Dienas joksMedaļa FraktālisMedaļa Bergmanis
  foggs 17.03.17 17:26  
 
4
1
Kara laikā grdi gan!

Juris1604 avatars
Medaļa Misija izpildītaMedaļa NastijsMedaļa Dienas doma
  Juris1604 17.03.17 17:58
 
3
0

atbildot uz Vilnis Salzemnieks komentāru " Ne nu kara laika ne ko, riktīga latvieš... " Paldies, Tev ir pilnīga taisnība, es baidījos, ka šo rakstu neviens nesapratīs, bet, tā ir mūsu seņču ēdienkarte.  

KerCiet avatars
Medaļa PandaMedaļa Sponsora favorītsMedaļa Namejs
  KerCiet 04.01.18 11:16  
 
3
0

Vārīts gurķis   

mazais28 avatars
Medaļa VienotībaMedaļa Vilkaču klana biedrsMedaļa Vampīru klana biedrs
  mazais28 07.12.17 06:44
 
3
0

  

Ciepanick avatars
Medaļa Karsts pielūdzējsMedaļa Seko Facebook 8000Medaļa Spoks
  Ciepanick 03.12.17 22:15  
 
3
0
Sparģeļi latvijā senākos laikos? Un kur balandas zupa? Tādu arī vārijuši.

aloka avatars
Medaļa Dienas joksMedaļa Sertificēts spoksMedaļa Dienas joks
  aloka 03.12.17 11:23  
 
3
0

1.Ir garšīgi!   

SAMSS avatars
Medaļa RainisMedaļa AutoklikerisMedaļa Rainis
  SAMSS 02.12.17 19:27
 
3
0

  

F31KS avatars
Medaļa RecidīvistsMedaļa AutoklikerisMedaļa Rūdis
  F31KS 02.12.17 17:44
 
3
0

a ko, tīri labi izklausās, vienīgi tas vārītais gurķis- nu nezinu gan. Grūtos laikos cilvēki bija ar izdomu

fotomotoklons avatars
Medaļa Zoles 3000 spelesMedaļa VidusskolnieksMedaļa Spoks
  fotomotoklons 24.04.17 15:02
 
3
0

  

Juris1604 avatars
Medaļa Misija izpildītaMedaļa NastijsMedaļa Dienas doma
  Juris1604 17.03.17 18:26
 
3
0

atbildot uz rasiks komentāru " Paldies par interesantām receptēm. Daļa... " Ļoti gaidīju Tavu komentāru, jo Tu tiešām  varēji novērtēt. Cik atceros no bernības un vecteva stāstiem, cūku kāva uz Ziemassvētkiem, bija pietiekoši augst, lai varētu saglabāt gaļu. Bija ļoti lieli svētki, jo bija svaiga gaļa (abadu kāposti, ir kaut kas fantastisks, ja Tu saproti par ko ir runa). To gaļu, ko nevarēja apēst, sadalīja speķī (sālija) , dažus gabalus lika bēniņos (laikam vītināt), bet citus lika skurstenī, bija izveidota speciāla niša, kur auklās karināt  gaļu). Tad līdz nākošajām "cūku bērēm", bija lieli svētki, kad vecaistēvs nogrieza, kādu gaļas gabalu. Mūsdienu paaudzei to nesaprast.