Pievieno rakstu! Seko Draugiem Seko Facebook Seko Twitter
 
1
187

Dažas receptes, ko varētu pagatavot ( no vienas puses joks, bet varētu padomāt)

1.Zāles buljons

Saliek marles maisiņā natres, dilles, skābenes, lokus, sīpolus, burkānus, kāļus, vasarā svaigus, ziemā kaltētus. pavāra 15 min., pieliek sāli. Buljons būs gatavs.

2.Auzu miltu zupa.

Vakarā iemērc auzu miltus aukstā ūdenī, tad maisot pielej siltu ūdeni, vāri aptuveni 15 minūtes, ja ir pieliec krējumu, vai augļu sulu.

3.Sakņu zupa.

Vāra saknes kāļus, burkānus,pētersīli, seleriju, sīpolu, lauru lapu, nedaudz sāli. Pievienu dažus kartupeļus, ar piestiņu sagrūž. Ja nepieciešams nedaudz satumē ar miltiem, ja ir krejums, pievieno.

4.Vārīti gurķi.

Gurķus nomizo, sagriež gabaliņos, izņem sēklas, vāra sālsūdenī mīkstus. gurķus izņem, pie novārījuma pievieno samaisītus miltus ar sviestu, pievieno citronu sulu, pētersīļu lapas un olu dzeltenumu, uzsilda, pievieno gurķus, uzzvāra. Labu apetīti.

5.Štovēti kāļi.

Sagriež kāļus mazos kantainos gabaliņos, izvāra mīkstus, pievieno sāli un pienā iemaisītus miltus, var pielikt nedaudz cukuru. Vēlams ēst kopā ar siļķi, ja nav, tad jāiztiek tāpat.

6.Sparģeļi.

Notirītos sparģēļus novāra ūdenī, pievieno sāli un cukuru. (Neesmu pamēģināji, bet bada laikā laikam var ēst, ja ir cukurs).

7.Silta siļķu mērce.

Siļķes izmērcē, attīra no asakām, sakapāsacep ar sīpoliem, pievieno pienu, ar miltiem aiztumē. Varētu būt gardi.

8.Sakņu kotletes.

Saknes iemērc ūdenī un pēc tam nolej.Tad saknes novāra mīkstas, samaļ, pieliek vārītu sīpolu, olu, pierīvē zaļu kartupeli, ja nav tad miltus un sāli. Ja ir, tad nedaudz maltu gaļu, bet vēl labāk žāvētu zivi. Labu apetīti.

9.Speķa salāti.

200.gr. treknu speķi sagriež smalki, iztecina, pievieno etiķi, sāli, smalki sagrieztus lociņus, dilles un grieztus salātus, labi samaisa (izcilā). Padod ar ceptiem kartupeļiem.

10.Nātres kā ēdiens.

Jaunās nātres labi izlasa un labi nomazgā, jo viņas ir pārāk smilšainas. Uzkarsē, nokāš, sakapā smalki, sacep ar taukiem, labāk ar sviestu pievienojot miltus, pievieno pāris ēdam karotes augsta udens, tad siltu (vārītu) ūdeni, maisa.Pievieno dilles un lociņus, ja nav, tad sīpolu. Ja ir, tad var pievienot iepriekš apcetu desu sagriestu nelielos gabaliņos.. Labu apetīti.

Varbūt kādam tas noderēs, adaptētas receptes no pagājušā gadsimt pirmās desmitgades.

Labu apetīti, ja kāds izmēģinās, gaidu atsaiksmi.

1
187

Citi šī autora raksti:

Lasi vēl labākos rakstus:

komentāri [15]

Niks: vai ienāc ar
Kārtot komentārus: populārākie | jaunākie | vecākie
Rādīt bildes
Vilnis Salzemnieks avatars
Medaļa Sertificēts spoksMedaļa BetmensMedaļa Dienas doma
  Vilnis Salzemnieks 17.03.17 17:52
 
7
0

Ne nu kara laika ne ko, riktīga latviešu nacionālā virtuve. Pie Tam tas viss ir ļoti veselīgi un arī garšīgi. Oma bērnībā ļoti bieži ar ko tādu bagātināja ikdienas maltītes. Tagad kādam paprasi vai viņam garšo piena zivju zupa un uz tevi skatīsies kā uz nenormālo.

exkluzīvais avatars
Medaļa Misija izpildītaMedaļa UberautorsMedaļa Misija izpildīta
  exkluzīvais 17.03.17 17:06
 
7
0

  

Strāvonis avatars
Medaļa Barojos ar hotdoguMedaļa SensācijaMedaļa Barojos ar hotdogu
  Strāvonis 17.03.17 20:03
 
4
0

atbildot uz Juris1604 komentāru " Diez vai, Tās ir pagājušā gadsima sākuma rece... " nav tik traki nātru zupu esmu ēdis - tīri gardi

rasiks avatars
Medaļa BetmensMedaļa PingvīnsMedaļa Admins iesaka
  rasiks 17.03.17 18:55
 
4
0

atbildot uz Juris1604 komentāru " Ļoti gaidīju Tavu komentāru, jo Tu tiešām &nb... " Es ļoti labi zinu kā bija vecajās lauku mājās. Kamēr gaļa un speķis sālījās koka mucā pagrabā, problēmu nebija. Gaļu parasti kūpināja skurstenī - tā sauca melno virtuvi ar atklātu liesmu, kur griesti pargāja pa tiešo skurstenī. Tur ikdienā vārīja lopiem ēdienus un kūpināja arī gaļu.  Dūmu klātbūtnes dēļ tur nenāca mušas. Tur malā bija arī tā niša kur nokūpināto gaļu glabāja, jo tur apmainījās gaiss un vienmēr bija dūmu smaka un , kur bija dūmi, tur nenāca mušas. Vasarā kūpinātajai gaļai galvenais ienaidnieks bija mušās, Tīram speķim nekas, bet pie jebkura liesumiņa, kaut stipri sālīta un kūpināta, ja tika klāt, tūlīt sadēja savas oliņas un drīz rāpoja balti tārpiņi.  Tagad visi teiks brrrr.

Neskatoties uz to, prata visi izdzīvot.  

rasiks avatars
Medaļa BetmensMedaļa PingvīnsMedaļa Admins iesaka
  rasiks 17.03.17 18:06
 
4
0

Paldies par interesantām receptēm. Daļa no tām man pat pazīstamas. Siļķi piena sakņu zupā vai piena mērcē es no bērnības atceros. Siļkes toreiz bija lētas un galvenais pavalgs vasarā, bet svaigā gaļa vasarā bija reti. Problēma bija ar gaļas uzglabāšanu. Parastajos lauku pagrabos temperatūra  bija stingri plusos. Ja arī nokāva kādu bullēnu vai putnu, parasti gaļu lika spainī un ielaida pie striķa piesietu akā, tur vismaz mušas netika klāt.

Nātru zupu katru pavasari vāru vismaz reizi, jo tā skaitās vērtīga, Nātres kultivēju savā dārzā vienā vietiņā. Pavasarī vāru zupu, bet kas nozied, tām ļoti gardas mazas saldas kraukšķīgas sēkliņas.

agurs avatars
Medaļa PlūdonisMedaļa Aģents 0/7Medaļa Terminators
  agurs 17.03.17 16:35
 
4
0

   Interesanti!

Nezinu vai mēģināšu, bet varbūt kādam noder.

Juris1604 avatars
Medaļa Misija izpildītaMedaļa NastijsMedaļa Dienas doma
  Juris1604 17.03.17 20:02
 
3
0

atbildot uz Strāvonis komentāru " uzklausas labs, tik diez vai man te san... " Diez vai, Tās ir pagājušā gadsima sākuma receptes, mūsu kuņģi to nesapratīs.

Strāvonis avatars
Medaļa Barojos ar hotdoguMedaļa SensācijaMedaļa Barojos ar hotdogu
  Strāvonis 17.03.17 19:57
 
3
0

uzklausas labs, tik diez vai man te sanāks kko tādu sabrūvēt

Es esmu cilvēks avatars
Medaļa BērndārznieksMedaļa TrumpeMedaļa Spoks
  Es esmu cilvēks 17.03.17 19:01
 
3
0

Esmu garšojis sakņu zupu ļoti garšīga!! + tev   

Juris1604 avatars
Medaļa Misija izpildītaMedaļa NastijsMedaļa Dienas doma
  Juris1604 17.03.17 17:58
 
3
0

atbildot uz Vilnis Salzemnieks komentāru " Ne nu kara laika ne ko, riktīga latvieš... " Paldies, Tev ir pilnīga taisnība, es baidījos, ka šo rakstu neviens nesapratīs, bet, tā ir mūsu seņču ēdienkarte.  

foggs avatars
Medaļa PandaMedaļa FraktālisMedaļa Dienas joks
  foggs 17.03.17 17:26  
 
4
1
Kara laikā grdi gan!

fotomotoklons avatars
Medaļa Zoles 3000 spelesMedaļa VidusskolnieksMedaļa Spoks
  fotomotoklons 24.04.17 15:02
 
2
0

  

Juris1604 avatars
Medaļa Misija izpildītaMedaļa NastijsMedaļa Dienas doma
  Juris1604 17.03.17 18:26
 
2
0

atbildot uz rasiks komentāru " Paldies par interesantām receptēm. Daļa... " Ļoti gaidīju Tavu komentāru, jo Tu tiešām  varēji novērtēt. Cik atceros no bernības un vecteva stāstiem, cūku kāva uz Ziemassvētkiem, bija pietiekoši augst, lai varētu saglabāt gaļu. Bija ļoti lieli svētki, jo bija svaiga gaļa (abadu kāposti, ir kaut kas fantastisks, ja Tu saproti par ko ir runa). To gaļu, ko nevarēja apēst, sadalīja speķī (sālija) , dažus gabalus lika bēniņos (laikam vītināt), bet citus lika skurstenī, bija izveidota speciāla niša, kur auklās karināt  gaļu). Tad līdz nākošajām "cūku bērēm", bija lieli svētki, kad vecaistēvs nogrieza, kādu gaļas gabalu. Mūsdienu paaudzei to nesaprast.  

Juris1604 avatars
Medaļa Misija izpildītaMedaļa NastijsMedaļa Dienas doma
  Juris1604 17.03.17 19:04
 
1
0

atbildot uz rasiks komentāru " Es ļoti labi zinu kā bija vecajās lauku mājās.... " Ļoti labi papildināji, es tādām niansēm nepievērsu uzmanību, bet gaļa bija garšīga,varbūt, ka tik reti, varbūt bērnības garša, šodien nav tādas.  

Juris1604 avatars
Medaļa Misija izpildītaMedaļa NastijsMedaļa Dienas doma
  Juris1604 17.03.17 17:33
 
1
0

atbildot uz foggs komentāru " Kara laikā grdi gan! " Ņem vērā, ka šīs receptes tika publicētas 1907. gadā, cik atceros no sava vectēva stāstīto, tā bija ikdiena. Ta bija mūsu senču ēdienkarte, gaļu redzēja tikai uz Ziemassvētkiem, kad kāva cūku. Grūti iedomāties, bet ta tas bija.