local-stats-pixel fb-conv-api

Kā pagatavot dažādas ņammas...15

46 0

Kā pagatavot dažādas ņammas... (:

 

                                                        Augļu deserts                                                           

1.  Ļoti viegls, vienkāršs un garšīgs deserts, kas garšo gan meitenēm, gan puišiem. Izgudrojums nav ģeniāls, jo kurš gan nav dzirdējis par augļu salātiem? Bet jāsaka, ka pirmo reizi šo vienkāršo desertu es pagaršoju Zalcburgā, kad mani ar to pcienāja gide Zinaīda. Pirms tam man nebija ienācis prātā pašai tādu pagatavot. Toties tagad tas ir viens no maniem mīļākajiem. Pagatavot to ir ļoti vienkārši – jums tikai jāaiziet uz veikalu un jānopērk augļi. Un tad tie jāsagriež un jāpasniedz.

Jums vajadzēs: persiku kompotu – persiku pusītes sīrupā, ko veikalā pārdod skārda bundžās (iespējams, arī savādāk), meloni, kivi, bumbieri. Tas ir tas, kas ir šīs reizes augļu salātos. Bet varētu būt arī banāni, zemenes, āboli, vīnogas vai jebkādi citi augļi, kas jums garšo. Vienīgais – šajā gadījumā es sliecos uz saldiem augļiem, jo mēdz būt arī skābi.

Pagatavošana: sagrieziet savus izvēlētos garšīgos augļus mazos gabaliņos, lieciet traukā un pārlejiet ar persiku sīrupu no bundžas (kādas 2-3 ēdamkarotes). Pēc vēlēšanās varat virsū uzlikt saldējumu vai putukrējumu. Mmmmm. Lai labi garšo!

                                                        Ābolu plātsmaize

2.  Ābolu plātsmaize ir viens no latviskākajiem un garšīgākajiem ikdienišķajiem desertiem. To pagatavot ir ļoti vienkārši, produktu izmaksas ir salīdzinoši nelielas. Tuvojas valsts svētki, un kas gan var būt piemērotāks svētku galdam kā tradicionāls, latvisks ēdiens? Katram īstenam latvietim ir lauki, un katros laukos ir āboli. Tāpēc katrs īstens latvietis ābolu laikā cep ābolu plātsmaizi. Ja jums nav saglabājusies no vecmāmiņas mantota plātsmaizes recepte, tad droši izmantojiet šo. Šī recepte ir vairākkārt pārbaudīta un plātsmaize sanāk lieliska. Daudzi par pamatu izmanto rauga mīklu, es šajā gadījumā taisu kefīra mīklu. Jūs paši varat izvēlēties – ja negribat šo kefīra mīklu, pamatā lieciet rauga mīklu. Galvenais, lai jums pašiem  prieks un garšo.

Jums vajadzēs: mīklai – 3 olas, 1,5 glāzi kefīra, 3 glāzes miltu, 1,5 glāzi cukura, 2 ēdamkarotes vaniļas cukura (pēc vēlēšanās; var nelikt), 2 tējkarotes cepamā pulvera vai sodas. plātsmaizes virsai 3-5 āboli (atkarīgs no lieluma), krējums, ola (var iztikt bez), kanēlis. Ja ir mājās, tad papildus var pārkaisīt rozīnes.

Pagatavošana: Sajauciet lielā bļodā visas mīklas sastāvdaļas, izmaisiet, lai nav kunkuļu. Sagrieziet plānās šķēlītēs ābolus. Varat mizot, varat nemizot. Uzkarsējiet cepeškrāsni. Uz cepamās plāts uzlieciet cepampapīru. Ja neizmantojat cepampapīru, tad ieziediet plāti ar margarinu un pārkaisiet ar miltiem, lai mīkla nepielīp/nepiecepās. Tad uzlejiet sagatavoto mīklu un izkārtojiet uz tās ābolu šķēlītes. Tad pārlejiet ar krējuma – olas maisījumu vai ar tīru krējumu. Ja krējums biezs, tad to grūti uzsmērēt, varat mēģināt nedaudz pašķidrināt ar ūdeni, vai vienkārši uzmanīgi ar karoti uzklājiet. Tad pārkaisiet visu ar cukuru plānā kārtiņā. Ja āboli ir skābi, tad var nedaudz vairāk. Pēc tam pārkaisiet ar kanēli un šaujiet iekšā uzkarsētajā cepeškrāsnī. Karstumam jābūt vidējam. Man joprojām ir plīts bez termometra, bet domāju, ka ap 180 C. Cepiet apmēram 15 – 20 minūtes – kamēr plātsmaize kļūst apetelīgi brūngani zeltaina. Jāpiebilst, ka nākamajā dienā, kad ir pastāvējusi pārklāta ar pārtikas plēvi un savilkusies, tā garšo vēl labāk nekā pagatavošanas vakarā.  Lai jums labi garšo!

                                                Cepti āboli ar saldējumu

3.  Šis ir visīstākais rudens deserts. Kad pilni dārzi ar āboliem un negribas vairs ēst svaigus, uzcepiet. Pievienojiet vēl pāris garšīgas lietiņas un jums sanāks burvīgs deserts, ko var uzēst ar bērniem, ģimeni, draugiem un draudzenēm, pasniegt viesiem vai vienkārši iepriecināt sevi mīļoto.

Jums vajadzēs: ābolus, medu, rozīnes, riekstus, saldējumu.

Pagatavošana: Pārgrieziet ābolus uz pusēm, izgrieziet serdi. Iepildiet serdes vietā medu, rozīnes un sasmalcinātus riekstus. Lieciet uzkarsētā cepeškrāsnī uz kādām 10 minūtēm – kamēr āboli tik mīksti, ka var ēst ar karotīti. Pasniedziet ar saldējumu. Izmantojiet savus mīļākos riekstus un mīļāko saldējumu. Vienalga kādus – galvenais, lai jums garšo. Riekstu vietā var arī mandeles. Ja vēlaties un jums garšo, pasniedzot pārkaisiet ar kanēli.

                                        Kanēļmaizītes un biezpienmaizītes


4.
  “Piesargies! Tavās neganti dārgajās bulciņās ir par maz kanēļa!” Jā, tā ir neliela maizīšu iranizēšana. Tā Karlsons iranizēja Bokas jaunkundzi. Tāpēc skatieties, lai jūsu bulciņās visa kā ir gana. Tas var būt gan kanēlis, gan biezpiens, gan magoņu sēkliņas.

Ļoti viegli pagatavojamas bulciņas. Ļoti garšīgas un ļoti smaržīgas bulciņas, kas kamēr svaigas, pašas kūst mutē.

Rauga mīklai vajadzēs: 250 g margarīna, 1 l ūdens, 1 paciņu rauga (100 g), 2 kg miltu, cukuru sāli pēc garšas. Ja negatavojat jubilejai, bet tikai priekš sevis, varat visus daudzumus dalīt ar 4. Tā kā es to darīju ikdienišķā svētdienā. Nevar arī pārēsties, jo tā var dabūt bulciņu draudzi.

Pildījumam: kausēts sviests, cukurs, kanēlis, biezpiens. Apziešanai: ola.

Pagatavošana: Atdzīvina raugu - uzber pāris tējkarotes cukura, pielej siltu ūdeni, izspaida un atstāj uz laiciņu. Iesijā lielā bļodā miltus, pievieno nedaudz sāli cukuru. Izveido bedrīti, tur ielej raugu, izkausētu margarīnu (nelejiet karstu virsū raugam, bet, ja raugs jau iemaisīts, tad dzesēt nevajag, var tādu pašu siltu liet iekšā) un ūdeni. Tad visu kārtīgi samīciet līdz atlec no bļodas un rokām. Liekat uzrūgt uz kādām 30 – 60 min. Skatieties kā mīkla ceļas. Kad labi pacēlusies, ņemiet pamīciet plāni izrullējiet uz miltiem nokaisītas virsmas vai speciālā mīklas paklājiņa, uzsmērējiet izkausētu sviestu, uzberiet cukuru un kanēli, sarullējiet mīklu ruletē, sagriežat nelielos gabaliņos un liekat uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru vai ietaukota. Pārziežat ar sakultu olu un cepat kamēr gatavas.

Gatavību pēc brūnuma var noteikt. Ja nekārtīgi smērēsiet ar olu, tās vietas, kas nebūs apsmērētas paliks gaišas, bet tās kas apsmērētas – brūnā, zeltainā bulciņu krāsā. To saku, lai jūs jau uzreiz zinātu, nevis eksperimentu rezultātā uzzinātu. Tas nekas, ka uz plāts uzliktās desiņas/rullīši pēc izskata neatgādina bulciņas. Cepoties viņas pacelsies un vidiņš arī uz augšu izaugs. Tāpēc nelieciet uz plāts vienu pie otras cieši blakus, atstājiet vietiņu augšanai.

Ja tās ir magoņmaizītes, tad kanēļa vietā uzkaisiet magoņu sēkliņas. Ja biezpienmaizītes – uzsmērējiet biezpiena masu, kas sajaukta ar cukuru. Var arī vaniļas cukuru biezpienam nedaudz pievienot.

Ēdiet svaigas. Svaigas tās ir dievīgas! Nav brīnums, ka dēļ tādām var iranizēt



 

 


 

 

46 0 15 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 15

0/2000

mmmmm. garšīgi emotion

1 0 atbildēt

nesen izmēģināju vienu ideju fix; ābolmaizi, bez olām. milti margarīns vai sviests, citronskābe,soda,sāls,cukurs, to visu samīca biezā masā,izklāj,izlīdzina uz pannas,saliek ābolu šķēlītes,saber cukuru,kanēli,uzlej vārīto kremu (vārītais krems,kas iet uz bulkām virsū, bet var vārīt arī paši,bet tad vajag olas) un cepeškrāsnī iekšā,līdz gatavs. Sanāca tāda ņamma,ka norija vienā rāvienā.

WakaWaka, laikam man gribas nākt pie Tevis ci*s,jo kas var būt garšīgāks par to,kas te bildēs redzams!? emotion

0 0 atbildēt

Fantastic! Bet man ir diēta :(

0 0 atbildēt

awwww emotion

0 0 atbildēt

ljoti labs raksts + + + jāizmēģina! izskatās njammmma! emotion

0 0 atbildēt

atvainojos,bet vai pēdējajām maizītēm(kanēļa) vajag obligāti raugu?

0 0 atbildēt