local-stats-pixel fb-conv-api

Biešu zupa28

491 3

Sarkanā biete latviešiem jau uzsktāma par teju nacionālo dārzeni. Tā vienmēr, visos gadalaikos nopērkma veikalos kā vietējā prece. To audzē lielsaimnieki, gan mazdārziņu īpšnieki. Cena arī salīdzinoši ar citiem dāzeņiem nav augsta. Bietes ir ļoti veselīgs ēdiens. Bietēs ir dzelzs, kas sekmē asinsradi un uzlabo hemoglobīna līmeni asinīs, magnijs, kas normalizē asinsspiedienu un jods, aterosklerozes profilaksei. Bietēs pektīnvielu esot pat vairāk kā ābolos, bet tajās esošās organiskās skābes sekmē toksīnu izvadīšanu no organisma un tauku šķelšanos. Tās rekomendē pie mazasinības un pret nogurumu.
Vēl padomju laikos, kad ar sintētiskajām zālēm vēl daudz nelepojāmies, grūtniecēm, kuras bieži piemeklē mazasinība, pirmais līdzeklis, ko mediķi rekomendēja - tā bija biešu sula. To rekomendēja katru dienu atnest svaigu pat uz slimnīcu.

Arī manā mazdārziņā katru gadu ierādīta kāda vietiņa šim brīnišķīgajam dārzenim. Sēju tās pabiezi, tad vasaras laikā pakāpeniski retinu un vāru t.s. bačiņu zupu, iet labi kombinācijā ar skābenēm, spinātiem un rudens pusē ar jaunajām kāršu pupām vai sviesta pupiņām.

Pagraba dārzeņu uzglabāsanai man nav, tāpēc visu ražu uzreiz novāru lielā katlā, tad nomizoju, uz rupjās rīves sarīvēju, pavisam nedaudz pievienoju ķimenes, cukuru, citronskābi. Visu vēl uzkarsēju un salieku aizskrūvējamās burciņās. Šādi sagatavotas bietes nav jāglabā ledusskapī, tās ir lietošanas gatavībā gan salātiem, gan zupām.
Nu jau krājumi beigušies. Veikalā tās nekad nepērku vienai reizei, lai ar sarkano krāsu nešmucētos katrā reizē. Pat nekāsētas pēc sarīvēšanas tās ledusskapī glabājas vismaz nedēļu.

Lasu receptes un brīnos cik neveselīgus ēdienus ēd studenti.

Piedāvāju ļoti sātīgu nedārgu biešu zupu, ne tikai studentiem.

491 3 28 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 28

0/2000

Biešu zupa ir viena no manām iecienītākajām... šī recepte parāda to cik dažādi zupu var pagatavot :)

8 0 atbildēt

Loti garso sadas zupas jau no krievu(berniba) laikiem ,tik tagd vinas ir nedaudz pilnveidotas uz labo pusi.Vel atceros ka sai zupai pipilina paris pilienus etika ta man vel labak garso un saldskabmaize ar sviestinu meli var norit.....:)

8 1 atbildēt

Atceros, kā kādam dzimšanas dienas galdam te Vācijā izvāriju boršču. Nu ar visām dārzeņu apcepšanām un  jēra gaļu. Redz vācieši sarkanās bietes neēd-tas esot lopu ēdiens. Salēju pa šķīvjiem un pieliku krējumu (ko arī šeit nedara). No sākuma neviens neēda. Atnesu vēl speķa pīragus ko klāt piekost-nu ciemiņiemvēl lielāki brīnumi. Tad pirmais sāka ēst, visi skatās, vai šis nemirs ;), bet šim acis platas un nu tik stumj mutē neko nesakot. Tā tika izēsts pirmais šķīvis, atnesu bļodā vēl, uzliku uz galda un krējumu ar. Drīz arī pilnīgā klusumā bļoda bija tukša un man lielie smiekli par lopu ēdienu.

7 0 atbildēt

+  Zupiņā spēks !  emotion   Man lūdzu papildporciju ! ;))

6 1 atbildēt

Mamma iemācīja, ka bietes vispirms vajag izcept cepenē folijā. Kad ir gatavas, tad nomizot un sarīvēt un pielikt pāris minūtes pirms gatavošanas beigām. Šādā veidā bietes nezaudē sarkano krāsu un zupa ir tumši sarkana. 

Agrāk es nesapratu, kāpēc man biešu zupa parasi sanāk bāla. Izrādās, tas ir tāpēc, ka bietes zupā ilgi vārīt nedrīkst. Jo ilgāk vāra, jo bālāka zupa. 

5 0 atbildēt
Mans organizms burtiski brēc pēc bietes!Es vārītu bieti varētu aprīt tāpat!
4 0 atbildēt

mmm emotion

2 0 atbildēt

Labs raksts, es tikko sapratu, ka nekad neesmu pats gatavojis nevienu zupu emotion

0 0 atbildēt

Biešu zupa vienmēr bijusi garda emotion 

Krējuminš un aiziet  emotion 

0 0 atbildēt

Būtu laba zupa, ja to biešu tur nebūtu emotion

0 1 atbildēt

Pārsteidzāt mani, bet ne labā nozīmē jo šoreiz pagatavošanas procesā ir pieļautas vismaz piecas nepieļaujamas lietas. Domāju ka to pat var tīri sakarīgi ēst vienīgi tūdaļ pēc pagatavošanas neatstājot uz pēcpusdienu. Visvairāk man uzsita ''asinis'' burciņborščs un saldēti dārzeņi. ''CITRONSKĀBE''!!! Par kapātiem sīpoliem zupā esmu izteicies jau agrāk. Tā sašķaidīttā ola ar krējumu papildina kapātos sīpolus. Nu neteikšu ka šie paņēmieni un produktu veids būtu īpaši ''veselīgs''.  Piedodiet rasik bet apšubu arī izmaksu lētumu. Iapakojums 400 grami ''Hortex'' saldēti dārzeņi pašlaik uz atlaidēm € 0,96, ''Kronis'' svaigu kāpostu borščs € 1,29,  Galda bietes, € 0,20. (speciāli skatījos atlaižu cenas) Pieļauju ka arī sīpoli desa/cīsiņi, gaļas pārpalikumi un citi sīkumi arī kaut ko maksā. Un gan jau studentiem kādu šķēlīti maizītes arī gribētos piekost. Nu un par pagatavošanas laiku arī. Ir zināms ka bietes vien ir jāvāra vismaz 1h. Tieši šāds virums man atgādina studentu virtuvi.

0 2 atbildēt

krejums un cukurs mmm 2 lietas no ka rogdas liekais svars :D

0 3 atbildēt