local-stats-pixel fb-conv-api

Dell XPS M1730 (2.daļa)9

18 1
Iepriekšējā apskata daļā par portatīvo spēļu datoru Dell XPS M1730 es apskatīju datora dizainu un komplekatāciju. Tagad piedāvāju iepazīties ar pašu būtiskāko - datora sirdi, jeb dzelžiem. Lasīt raksta pirmo daļu ---> http://www.spoki.lv/aktuali/Dell-XPS-M1730/28278

Vairāk jaudas?


Vienkārši izsakoties, XPS M1730 ir viens no jaudīgākajiem portatīvajiem datoriem pasaulē. Konkurentus tam uz vienas rokas saskaitīt. Un kas ir tiešām neparasti, procesors šinī datorā ir virs taktējams, jeb kā entuziasti teiktu – «klokojams» (overclocking: no angļu val.). Intel® Core™ 2 Duo Extreme X9000 ar standarta takts frekvenci 2,8GHz ir savā klasē pats jaudīgākais procesors, kura frekvenci var vienkārši pacelt līdz pat 3,4Ghz. Tas izdarāms BIOSā un eksperta palīdzība tam nav nepieciešama. Loģiski, ka ar paceltu frekvenci procesors arī vairāk sakarst, tāpēc mīļa miera labad datora ventilatori visu laiku strādā uz maksimālajiem apgriezieniem izdalot pamatīgu troksni. Tomēr sistēma paliek stabila un tās turpmāko eksistenci šādas izdarības neapdraud. Ar mātes plati procesors sadarbojas izmantojot 800Mhz datu kopni, apstrādājamajiem datiem kalpo salīdzinoši ļoti ietilpīgā 6Mb kešatmiņa.

Labāka grafika vairs nav iespējama

Nākošais šī datora kronis – videokarte. Precizēju – divas NVIDIA 8800M GTX videokartes, kas fiziski ir uzbūvētās uz vienas plates. Un kopā to sauc par SLI – tehnoloģija, kas viena attēla radīšanai spēlēs un citās trīsdimensiju grafiskajās vidēs izmanto 2 videokartes. Galda datoriem šī tehnoloģija pieejama jau labu laiku, portatīvajos datoros tas ir retums. Video atmiņa – viens gigabaits. Te gan neiet runa par to, kam 2 videokartes ir vajadzīgas, lai gan - atbilde man ir. Jāpiemin, ka XPS M1730 ir aprīkots ar ļoti augstas izšķirtspējas ekrānu - 1920×1200 un šāda rezolūcija var likt krietni pasvīst videokartei, bet ne jau 8800M GTX SLI. Ir maz tādu spēļu, kuras pat pie visaugstākajiem uzstādījumiem spētu nospiest šo sistēmu uz ceļiem. Lielākoties spēļu testos kadru skaits sekundē pārsniedz simtu. Zinātāji piekrītoši mās ar galvu – tas ir ļoti labs rādītājs. Tikai tādi spēļu grafikas super-grāvēji kā Crysis spēj noslidināt šo latiņu līdz 50 kadriem sekundē. Tas, starp citu, arī ir ļoti labs rezultāts un pie šādiem apstākļiem nekāda spēles raustīšanās nav novērojama. Turklāt atgādinu, tas ir pie pašiem augstākajiem grafikas uzstādījumiem, tas ir, kad spēlē, zem grafikas opcijām, jūs visas iedaļas salieciet uz MAX/BEST – nu labāka grafika vairs nav iespējama.

Unikāli portatīvajam datoram - AGEIA PhysX™

Par spēlēm runājot, tas vēl nav viss. Dell XPS M1730 ir vēl viena unikāla tehnoloģija, kas lēnām ieņem ar vien lielāku lomu datorspēļu industrijā. AGEIA PhysX™ 100M ir papildus modulis šinī datorā, kas atbild par no fizikas likumiem atkarīgiem procesiem spēlēs. Eksplozijas, priekšmetu krišana un savstarpēja mijiedarbība kustībā, lidojumu trajektorijas – šie ir daži piemēri, kas spēlēs izskatās ticamāk ar AGEIA karti. Tiesa, lai baudītu AGEIA PhysX labumus, spēlei ir jābūt attiecīgajam atbalstam, diemžēl šis saraksts ir diezgan īss, bet pasaulē populārākās, tieši uz izcilu grafiku tendētās, spēles parasti atbalsta šo tehnoloģiju.

Neraksturīgi ātrs cieto disku kārtojums

Vēl viena īpašība, kas portatīvajiem datoriem sastopama diezgan reti, ir cietie diski konfigurēti RAID0 sistēmā. Te atkal, līdzīgi kā SLI, divi cietie diski strādā kā viens iegūstot labāku veiktspēju. Varētu teikt, ka cietais disks, ir lēnākā daļa datorā, tāpēc priekš XPS M1730 RAID0 būtu pat neatņemama sastāvdaļa. Windows startēšanās, spēļu ielāde, programmu atvēršana – šie ir procesi, kuru patērētais laiks ievērojami sarūk izmantojot RAID0 kārtojumu. Ja katrs atsevišķi, tad tie būtu divi 320GB datu nesēji ar free fall sensoru – metode, kas tiek izmantota lai pasargātu datus ja disks saņem triecienu. Bet reāli XPS M1730 ir pus terabaita diska vietas un portatīvajam datoram neraksturīgi ātra datu lasīšana/rakstīšana.

Principā, visas galvenās XPS M1730 raksturojošās detaļas esmu nosaucis. Atliek tik pieminēt, ka tas viss savienojas uz pamatplates ar Intel PM965 + ICH8-M mikroshēmu grupu. Atmiņa – 4GB, grūti iedomāties šo datoru ar mazāku RAM daudzumu.

Bet nu tā bilde!


Ja portatīvo datoru ekrāni parasti neizceļas ar augstāko kvalitāti, tad XPS M1730 mani tiešām patīkami pārsteidza. Pliki skaitļi vēl neko neizsaka - 17 collu, glancētas virsmas LCD ekrāns ar WUXGA (1920x1200) izšķirtspēju. Bet nu tā bilde! Spilgtas krāsas, izcils kontrasts un kas pats galvenais – ļoti laba redzamība no leņķa – nekādu krāsu kropļojumu, nekādas attēla duļķošanās.

Porti un savienojumi - vai te kaut kā trūkst?

Tā vien šķiet, ka šādam datoram arī savienojums ar internetu notiek izmantojot satelīta vai vismaz optikas pieslēgumu. Varbūt Džeimsa Bonda filmās tā arī notiek, bet XPS M1730 šai ziņā ir aprīkots ar standarta iekārtām. Bezvadu N klases tīkla modulis, Bluetooth, 1Gbit/s tīkla karte – ar šo vairs nepārsteigsi, bet tiesa, nekā jaunāka un jaudīgāka arī vairs nav. Ar 4 USB portiem, cerams, pietiks, bildei uz ārējo attēl-rādi HDMI, DVI vai standarta VGA kombinējoties ar dažādām pārejām, ir arī S-video vecākiem televizoru modeļiem un atkal – kombinējot ar pāreju var tikt arī pie S/PDIF. Kameru īpašnieki novērtēs Firewire, 8-in-1 karšu lasītājs karšu priekiem, vecais labais infrasarkanais te arī dzīvs. 54mm ExpressCard slots tiks gan jau izmantots TV kartei, un, protams, 5.1 standarta skaņas atbalstoši audio porti, 2 austiņu + 1 mikrofona. Vai te kaut kā trūkst? Viss ko sirds vēlas lai savienotos ar visām iespējamajām iekārtām un datu nesējiem. Aizmirsu tik pieminēt virs ekrāna iebūvēto 2 megapikseļu webkameru.

BluRay

Bez tradicionālā disku iekārtas atbalstītā DVD un CD standarta, tie atbalstīts arī jaunais, tikko nozīmīgo HD standartu cīņu izcīnījušais, BluRay jeb BD standarts. XPS M1730 māk ne tikai lasīt šādus diskus, bet arī ierakstīt ar 4x ātrumu. Jāatzīst, pagaidām vismaz Latvijā šis standarts nav pārāk ieskrējies, tomēr pēc kāda laiciņa klapatas ar DVD iekārtas uzlabošanu atkrīt.

Jo jaudīgāks, jo vairāk karstuma


Tas, kurš izgudros datoru, kas neizdalīs nekādu karstumu, stāvus kļūs bagāts un iespējams iegūs kontroli pār pasauli. Pagaidām vēl fiziku neviens nav apgājis un datori turpina karst, pēc likuma – jo jaudīgāks, jo vairāk karstuma. Un XPS M1730 ir ļoti jaudīgs dators. Tiesa, kamēr nenoslogotas, datora daļas nesakarst un nekādas raizes nesagādā. Gan procesors, gan videokartes samazina savu takts frekvenci, ja nav nepieciešamības. Tomēr, palaižot kādu spēli, situācija krasi mainās, pēc brīža ventilatori (2 videokartes un 1 procesora) uzņem apgriezienus un dators paliek neierasti skaļš. Visskaļākais tas ir kad virs taktēts, bet pie standarta frekvencēm, vismaz manos testos, ventilatori nekad nesasniedza maksimālos apgriezienus. Kā jau iepriekš minēju, daļa datora korpusa ir veidota nevis no plastmasas, bet gan magnija sakausējuma. Pluss un mīnuss šādam materiālam – tas labāk ne tikai novada siltumu no datora komponentēm, bet arī pievada to tur kur nevajag – delnu novietnei. Lai arī visvairāk karstošās daļas atrodas datora aizmugurē, tomēr pie ilgstošas spēlēšanas varētu rasties zināma diskomforta sajūta spēlētāja rokām. Vajadzēs piemeklēt USB ventilatoru roku dzesēšanai vai izmantot ārējo klaviatūru.

Baterija ir

Datora darbības laiks no baterijas liek pasmaidīt. Ne jau tāpēc, ka tas ir tikai 1 stunda, bet tāpēc, ka iedomājoties, cik liels akumulators būtu nepieciešams lai šo spēļu mašīnu darbinātu, piemēram, 6 stundas... Šeit baterija ir lai datoru neizslēdzot varētu pārvietot no viena istabas stūra uz otru vai līdzīgi.

Pirms pasūtīt – modificējam

Tādas spēļu mašīnas kā Dell XPS M1730 veikalu plauktos vai noliktavās tāpat vien nemētājas. Gluži kā ar luksusa auto, apskatīt salonos to var, bet pirms pirkt, tas ir jāpasūta un pie reizes arī iespējams jāpamaina kas dizainā vai dzinēja modifikācijā pēc saimnieka vēlmēm. Arī XPS M1730 ir šāds – dators uz pasūtījuma. Iespējams pamainīt datora vāka krāsu, aksesuārus un arī dzelžu ziņā veikt pamatīgas izmaiņas. Tiesa, ja par etalonu ņemam tieši manis testēto sistēmu, kas principā ir kalngals, tad modifikācijas no jaudas skatu punkta ir iespējamas tikai uz leju – tātad arī kabatai draudzīgāk. Divu videokaršu vietā pilnīgi pietiks ar vienu, pieticīgāks procesors – cena patīkami sarūk, un dators nezaudē daudz no savas varas pār «kadri sekundē» spēlēs.

Elpu aizraujošs

Tas, kā izskatās spēles uz XPS M1730, vienkārši aizrauj elpu un neļauj acīm atrauties no ekrāna. Izcili jaudīgs un spēlmaņu vajadzībām atbilstoši nostrādāts 17 collu dators tiem cilvēkiem, kas vai nu principa pēc vairs negrib pirkt lielo kasti, vai kas tiešām savu spēļu centru vēlas vienmēr vadāt līdz.

Dell XPS M1730 ir apskatāms tirdzniecības parka Alfa Lattelecom veikalā. Turpat, to var arī nopirkt, bet ja kāds jau to ir paspējis izdarīt, ir iespēja to pasūtīt, tiesa laikam kādu mēnesi nāksies paciesties.

Foto: Dainis Butkēvičus, Anandtech.com, Notebookreview.com Galevenās Dell XPS M1730 īpašības

• Virs taktējams procesors
• SLI grafikas karte
• AGEIA PhysX™ karte
• RAID0 cieto disku kārtojums
• Izcila ekrāna kvalitāte
• Augstas kvalitātes mugursoma
• TV karte
• Pults



3DMark testu rezultāti


• 3DMark Vantage – 3220
• 3DMark 06 – 12694


18 1 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 9

0/2000
un pa cik taads naak?
2 0 atbildēt
es savu macbook 13 tikuntā negribu mainīt..
1 0 atbildēt
saprastu ja buutu ATI radeon HD 4850 crossfire.. taa ir pati jaudiigaakaa video karte.. paareejais ok.. bet portatiivie vienalga iesuukaa.. labaak personaalo.. :D jebkuraa briidii vari jebko pileikt klaat..
1 0 atbildēt
un nezkaa vins tiktu galaa ar GTA 4 ?? :D taa pat nebuutu uz max nekada tolka :D
1 0 atbildēt
Dell 4 ever!
1 0 atbildēt
west coast ATI 4850 nav pati jaudīgākā videokarte
1 0 atbildēt
Hmm... Portatīvs un spēļu??? Man šitie divi termini kautkā nelīmejas kopā... Spēļu datoram manuprāt jauda ir tikai viens no kritērijiem. Ekrāns 17" - kas tur par spēlēšanu! Nekāda kaifa... Vēl perversāk ir tikai GTA uz mobiļņika spēlēt... Akustika? Tās divas nožēlojamās tumbeles, kas pie normāliem šūtera decibelliem pašas izsprāgs ārā??? Bez surround sound tāds DOOM4 manuprāt zaudē visu psiholoģisko efektu... Un kur izmanto portatīvu spēļu datoru? Vilcienā SIMSUS spēlēt? Nēe... Par to naudu es saliktu sev krutu galda PC ar visu skaņu, visādiem joistikiem un spēlētu tā, ka jumts ceļas... Ja slimot, tad kārtīgi (un ilgi).
0 0 atbildēt
EZzz par to g force toc ir..
0 0 atbildēt
tas gan tā videokarte jau ir pagātne emotion
0 0 atbildēt