Pievieno rakstu! Seko Draugiem Seko Facebook Seko Twitter
 
0
289

Esam pieraduši pie teiciena baigais sviests, bet te nebūs ne vārda par to sviestu. Parādīšu cik vienkārši mājas apstākļos var pagatavot to sviestu, bez kā ikdienas dzīvi pat nespējam iedomāt. To ziežam uz maizes, pievienojam putrām, gatavojam visdažādākos cepumus, kūkas un tortes. Tas ir arī viens no A vitamīna avotiem, kas nepieciešams mūsu organismam. To ir lietojuši mūsu senči un lietojam arī mēs.

Sviestu kuļ gan no salda, gan no skāba krējuma. Es to kulšu no skābā lauku krējuma, jo tas man ir pieejams. Turpinājums bildēs.

Skābais krējums ko atved... Autors: rasiks Sviests
1.

Skābais krējums, ko atved zemnieks ir safasēts dažāda tilpuma plastmasas trauciņos, to vienmēr piegādā piektdienās. Es parasti pērku vienu litru. To, kas nedēļas laikā nav izlietots, sakuļu sviestā. Šoreiz man palicis puse trauciņa, tātad 0,5 l skābā krējuma. Kulšu tajā pašā trauciņā ar parastā elektriskā miksera vienu spārniņu. Krējums izņemts no ledusskapja jau stundas trīs, lai uzsilst līdz istabas temperatūrai.

 

Viss kulscaronānas process... Autors: rasiks Sviests
2.

Viss kulšānas process ar minimālo apgriezienu skaitu. Skaties uz laika atzīmēm bildēs.

Jau pēc 2 minūšu kulšanas krējums kļūst tik biezs, ka trauku jātur stingri rokā, lai tas neaizlido pa gaisu.

Vēl pec dažām minūtēm masa... Autors: rasiks Sviests
3.

Vēl pec dažām minūtēm masa kļūst graudaina, saredzamas jau krējuma tauku - sviesta lodītes.

Turpinu kult Nenobīsties jo... Autors: rasiks Sviests
4.

Turpinu kult. Nenobīsties, jo visa kuļamā  masa kļūst  kā šķidra putra ar skaidri redzamām sviesta lodītēm. Ar mikseri darbs beidzies.

Turpinu maisīt ar karoti... Autors: rasiks Sviests
5.

Turpinu maisīt ar karoti. Tauku lodītes pakāpeniski saplūst vienā masā un atdalās balts šķidrums, ko tagad sauc par paniņām. Agrāk laukos to sauca par ķērnes pienu, jo sviestu kūla speciālā koka traukā, ko sauca par ķērni.

 

 

Scarono es nosauktu par... Autors: rasiks Sviests
6.

Šo es nosauktu par spaidīšanas etapu, kad ar karoti sviesta lodītes saspiežas vienā sviesta klucī un paniņas var noliet atsevišķā traukā. 

Vēl sviestu jāmazgā tīrā ūdenī. Man krāna ūdens smaržo nedaudz pēc hlora, tāpēc ūdeni sviesta mazgāšanai uzvāru un atdzesēju. Udens temperatūra nedrīkst būt zemāka par istabas temperatūru, jo tad sviests sastings un būs grūti  spaidāms. Pēc manas prakses optimālā ūdens temperatūra  sviesta mazgāšanai ir 25-30 grādi. (sviesta kušanas temperatūra ir ap 34-35 grādi). Pats mazgāšanas process ļoti vienkāršs - uzlej ūdeni izspaidi sviestu ar karoti un ūdeni nolej. Parasti pietiek , ja to atkārto 2-3 reizes. Jo ilgāk paredzēts sviestu uzglabāt, jo rūpīgāk  jāizmazgā. Tūlītējai lietošanai der arī nemaz nemazgāts sviests, tam pat ir pikantāka garša.   

 

Izmazgāto sviestu lieku... Autors: rasiks Sviests
7.

Izmazgāto sviestu lieku bļodiņā. Te redzams iznākums. Sviests apm. 350gr, paniņas apm.150 gr. Iznākuma attiecība atkarīga no krējuma tauku stura. 

Ēdīsim tīrus vietējos... Autors: rasiks Sviests
8.

Ēdīsim tīrus vietējos produktus bez pārtikas piedevām!

0
289

komentāri [19]

Niks: vai ienāc ar
Kārtot komentārus: populārākie | jaunākie | vecākie
Rādīt bildes
gelandewagen avatars
Medaļa Normis RitulisMedaļa Dienas domaMedaļa Dienas joks
  gelandewagen 18.03.17 10:29
 
15
0

Laba štelle.

esmu vēl licis klāt, lai sanāk ar zaļumiem, ķiploķiem, sālīti, un citas garšas. Nebaidieties taisīt svietu ar dažādām garšām.

Vienīgi mans ieteikums finišā būtu salikt mazos trauciņos, jo kamēr viens uz galda, tikmēr pārējie droši ledusskapī, un to mazo trauciņu pāris dienās izlietos un nekas tam sviestam nenotiks. Citādi ir jāliek iekšā/ārā un pacietu grūti smērēt. 

AndOne avatars
Medaļa Admins iesakaMedaļa Misija izpildītaMedaļa Admins iesaka
  AndOne 18.03.17 10:06
 
13
0

  Šādi ir darīts! 

Anonīms
Anonīms 18.03.17 11:29
 
8
0

   mēs mājās jau kādu pusgadu ēdam tikai tādu sviestu. ļoti labs

Tēvocis Sems avatars
Medaļa PolittehnologsMedaļa Garīgais līderisMedaļa Superautors
  Tēvocis Sems 20.03.17 07:03
 
6
0

Laukos vecmamma kula sviestu lielā māla bļodā un ar koka karoti.Sanāca tik ņammīgs.Tas sviests ko pārdot veikalos ir patiess mēsls.

Anonīms
Saule 18.03.17 13:19  
 
6
0
Mana omīte dažreiz tādu taisa un tad i liela ņamma!😍
rasiks avatars
Medaļa Karalisks ziedsMedaļa MaskaMedaļa Dienas joks
  rasiks 18.03.17 10:58
 
6
0

Ziemā dzīvoju Rīgā, tad jāiztiek ar veikala saldo krējumu. Vasarās Zvejniekciemā ikdienā zemnieks ved skābo krējumu, bet uz  atsevišķu pasūtījumu arī saldo atved.

rasiks avatars
Medaļa Karalisks ziedsMedaļa MaskaMedaļa Dienas joks
  rasiks 18.03.17 10:39
 
6
0

Labi padomiņi!  Pa retam uztaisu arī dzidrināto sviestu, ko tagad par gī sauc.

rasiks avatars
Medaļa Karalisks ziedsMedaļa MaskaMedaļa Dienas joks
  rasiks 18.03.17 15:41
 
5
0

atbildot uz Juris1604 komentāru " Domāju, ka tas ir atkarīgs no pienenēm, suppe... " Ne tikai piena krāsa, bet arī garša stipri atkarīga no lopu barības.

rasiks avatars
Medaļa Karalisks ziedsMedaļa MaskaMedaļa Dienas joks
  rasiks 18.03.17 15:24
 
5
0

atbildot uz Juris1604 komentāru " Vectēvs kūla māla bļodā ar koka karoti,... " Vasarā, kad gotiņas iet ganos un ēd zaļu zāli, tad arī man sviests iznāk spilgti dzeltenā krāsā. Ziemā tas vienmēr ir pabāls.  

Juris1604 avatars
Medaļa Misija izpildītaMedaļa NastijsMedaļa Dienas doma
  Juris1604 18.03.17 15:14
 
5
0

Vectēvs kūla māla bļodā ar koka karoti, proces bija ilgs, bet sanāca tumši dzeltens, tādā krāsā es nekad neesmu redzēji.    

exkluzīvais avatars
Medaļa FledermausisMedaļa UberautorsMedaļa Fledermausis
  exkluzīvais 18.03.17 10:15
 
5
0

  

Ciema Sensejs avatars
Medaļa UberziņaMedaļa TīģerisMedaļa Dienas joks
  Ciema Sensejs 21.03.17 11:27  
 
4
0
Pilnīgs sviests

Anonīms
iewito 18.03.17 10:46
 
4
0

Saki kur un no kā pērc saldo krējumu?

FEKS@speles avatars
Medaļa Vampīru klana biedrsMedaļa Dienas joksMedaļa Vilkaču klana biedrs
  FEKS@speles 18.03.17 19:58
 
3
1

atbildot uz rasiks komentāru " Kā iznāca?  Es neesmu mēģinājusi?   ... "

Iznaca tiri labi. Praktiski tapat ka te aprakstits.

SAMSS avatars
Medaļa Zoles 3000 spelesMedaļa Duraka 3000 spelesMedaļa Recidīvists
  SAMSS 18.03.17 17:29
 
2
0

  

Juris1604 avatars
Medaļa Misija izpildītaMedaļa NastijsMedaļa Dienas doma
  Juris1604 18.03.17 15:29
 
2
0

atbildot uz rasiks komentāru " Vasarā, kad gotiņas iet ganos un ēd zaļu zāli,... " Domāju, ka tas ir atkarīgs no pienenēm, supper e-piedeva, dabīga.  

Juris1604 avatars
Medaļa Misija izpildītaMedaļa NastijsMedaļa Dienas doma
  Juris1604 18.03.17 15:47
 
1
0

atbildot uz rasiks komentāru " Ne tikai piena krāsa, bet arī garša stipri atk... " Pilnīgi piekrītu, jo kvalitatīvāka zāle, jo labāks produkts, diemžēl šodien par to nedomā. Ne par velti, Latvija pirms kara bija sviesta eksporta lielvalsts.  

rasiks avatars
Medaļa Karalisks ziedsMedaļa MaskaMedaļa Dienas joks
  rasiks 18.03.17 19:53
 
0
0

atbildot uz FEKS@speles komentāru " Ar veikala saldo krejumu kadreiz ir dar... " Kā iznāca?  Es neesmu mēģinājusi?  

FEKS@speles avatars
Medaļa Vampīru klana biedrsMedaļa Dienas joksMedaļa Vilkaču klana biedrs
  FEKS@speles 18.03.17 19:51
 
0
0

Ar veikala saldo krejumu kadreiz ir darits,kad ar to sviestu bija pashvaki...