local-stats-pixel fb-conv-api

Siltumpods6

149 0

Internetā ir pieejami daudz un dažādi videoklipi par to, kā pašrocīgi uztaisīt nelielu sildītāju no māla (klinkera) podiem. Skatoties šos videoklipus, man radās vēlme pašam visu izmēģināt un pārbaudīt praksē, vai šāda uzparikte maz ir uz ko spējīga. :)
Pati konstrukcija ir gaužām vienkārša: lai taptu sildītājs, ir nepieciešami trīs dažāda diametra podi, viena poda apakšiņa, vītņstienis, uzgriežņi un čupiņa ar paplāksnēm. Visu šo uzparikti sildīs parastas sveces. Manā gadījumā tās būs tējas svecītes, taču, ja izmanto garākas sveces, šim nolūkam konstrukcijas augstumu var pieregulēt viens un divi. Idejas pamatā ir māla lielā siltumuzņēmība un pakāpeniskā siltumatdeve. Parastas svecītes liesmiņa arī reizēm dara brīnumus, taču ar mazāku atdevi. Toties pods uzkarst pamatīgi. Par to es pārliecinājos jau savos sākotnējos eksperimentos dzīvoklī.
Nākamais eksperimenta posms notika ārā un tā uzdevums bija piesildīt nelielu telti. Šeit man jāsaka uzreiz, ka telts manā gadījumā bija ar pamatīgu caurvēju, kā arī eksperimentam atvēlētais laiks bija ierobežots. Taču, neskatoties uz to visu, iekšējās un ārējās temperatūras atšķirība pēc nepilnas stundas jau bija 5,2 grādi pēc Celsija, turklāt ar tendenci palielināties.
Par īstu sildītāju to tomēr nevar nosaukt un nekādā gadījumā šādā veidā apsildītā teltī nevajadzētu nakšņot, jo tā var vai nu nosmakt, vai arī sadegt. Uz ledus makšķerējot, strādājot garāžā vai citas slēgtas āra nojumes apsildīšanai šis podu sildītājs būs pašā laikā. Turklāt, manuprāt, šī konstrukcija ir arī pietiekami dekoratīva, lai Līgo vakarā tajā aizdegtu pretodu svecītes. :)



149 0 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

Šāda tipa sildītājs diezgan bieži tiek izmantots šķūnī. Kopā ar cilvēkiem par mīnus grādos iekšā var mierīgi dabūt palielus plusus, par ko liecina pie jumta piesalusī ledus kārtiņa tieši virs konkrētā šķūņa.

3 0 atbildēt

"Waste of time" diez vai, jo bija interesanti pašam ko tādu uzmeistarot un pārbaudīt reāli dzīvē. emotion Par enerģijas nezūdamības likumu Tev taisnība. Tas nekur nav pazudis. emotion Taču domāju, ka šajā eksperimentā galvenais bija nevis siltuma starojuma virziens, bet gan dažādu vielu siltumietilpība un siltumatdeve. Sveces liesma ir ļoti karsta, taču tā savu enerģiju izstaro uzreiz gaisā. Gaisam praktiski nav nekādas siltumuzņēmības un tas visu siltumu uzreiz atdod tālāk apkārtējai videi. Līdz ar to telpa neuzsilst un sveces enerģija tiek nelietderīgi izmantota. Toties māla podi šo sveču liesmu enerģiju uzkrāj ļoti labi, kā arī atdod pakāpeniski. Domāju, ka podu vietā varētu būt arī akmens, kā tas ir pirtīs. Svarīgākais, lai izmantotajam materialam ir lieliska siltummaiņa. emotion  Piemēram, siltuma radiatoros un transformatoros tiek izmantota eļļa. Diez vai šīs ierīces savu funkciju pildītu tad, ja tajās iekšā būtu tikai gaiss. emotion 

2 0 atbildēt

Svece + telts der tikai ziemā makšķerējot. Tad nesals rokas un arī āliņģis tik ātri (vai vispār) neaizsals. Gulēt tādā teltī nedrīkst, jo tas nav ugunsdroši, kā arī svece patērē apkārt esošo skābekli un cilvēks var nosmakt. 

2 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt