local-stats-pixel fb-conv-api

Raksts par Bārbiju un citām lellēm 👸🏼2

45 0

Sveiki,

Es nesen izlasīju ,,The New York Times” rakstu, kurš tika publicēts 2012. gadā. Tā autore Avra Vinga pastāstīja, kā rotaļlietas attaino pastāvošo sabiedrību, un kā tās mainās līdz ar to. Tāpēc gribēju izveidot rakstu par lellēm, kuras ir mainījušās līdz ar modi, sabiedrības normām(piemēram, lelles imitē dažādas profesijas, kuras agrākos laikos sievietes nevarēja strādāt). Neiekļāvu seno vēsturi, kur daudzas lelles bija no koka, salmiem, lupatām utt., bet varu par to izveidot atsevišķu rakstu.

Daudzas meitenes ir spēlējušās ar lellēm Bārbijām, kopš tās iznāca 1959. gadā, ASV
🇺🇸. Tās radītāju sauca Rūta Handlere. Bārbija kļuva ļoti populāra, jo pirms viņas pieejamās lelles bija tikai papīra vai bērnu veidolā 👶🏼. Bārbija atšķīrās ar to, ka viņa bija pieaugušas sievietes veidolā, piemēram, ar krūtīm, valkāja augstpapēžu kurpes. 👠
Netflix dokumentālajā filmā par šo lelli bija minēti interesanti fakti. Kad lelle tika izdota, tad viņa nevarēja skatīties taisni, bet acīm vajadzēja būt sāniski. Viņa bija pirmā lelle, kura tika izveidota kā pieaugusī sieviete.
1980. gadā parādījās pieprasījumi radīt lelles ar lielāku dažādību, tāpēc kompānija sāka pārdot Latino izskata lelles.
Viņas popularitātes dēļ ir radušās citas leļļu kompānijas, kuras, manuprāt, ir kā pakaļdarinājumi Bārbijas lellei. Jo izmantoja ideju radīt lelles pēc viņas veidola.

Tā kā dažās musulmaņu valstīs kā Saudi Arābijā 🇸🇦 lelle Bārbija tiek uzskatīta par nepiemērotu meitenēm, jo nav pietiekami apģērbta, tad 2003. gadā Apvienotu Arābu Emirātiem 🇦🇪 tika izdota lelle ,,Fulla”, kura ir apģērbta ar hidžābu vai bez. Atšķirībā no Bārbijas Fullai nav vīrieša partneris kā Kens. 🤵🏻 Dažas lelles ir ar musulmaņu valstu nacionāliem apģērbiem, un maksā ap 10$ gabalā.
Viņa ir populāra ne tikai musulmaņu valstīs, bet arī valstīs kā Ķīnā 🇨🇳 starp vietējiem musulmaņiem.

2016. gadā Dienvidāfrikas 🇿🇦 modele Mala Bryan radīja leļļu kompāniju ,,Malaville”. Tam iemesls bija, kad viņa nevarēja rotaļlietu veikalā atrast lelles ar melnādaino afro tipa matiem un tumšo ādas krāsu. Atsevišķi var nopirkt tradicionālas āfrikāņu kleitas, ko lellēm uzvilkt. Bet kā ,,Fulla” lellei viņām nav vīriešu kārtas lelles.

2004. gadā Ķīnā 🇨🇳 tika radīta leļļu kompānija ,,Kurhn”, kur atšķirībā no lelles Bārbijas sejas proporcijām lellēm ir lielākas acis, lai atgādinātu Animē sejas. Fabrika, kura ražo Mattel kompānijas lelles, arī ražo šīs.
Lelles var būt apģērbtas tradicionālās ķīniešu kleitās, animē stila apģērbos.

Bez ,,Malaville” lellēm Āfrikā ir vēl viena populāra leļļu kompānija, kura ražo tumšādainās lelles. 👩🏿 Taofiks Okoja ir biznesmenis no Nigērijas 🇳🇬, kurš izveidoja leļļu kompāniju ,,Āfrikas karalienes”(queens of Africa- angliski). Tam par iemeslu bija tas, ka Taofiks uzskatīja, ka lelle Bārbija neder nigēriešu meitenēm, jo viņām vajadzēja lelles, kuras ir līdzīgas viņām.
Lelles ir apģērbtas tradicionālos nigēriešu tērpos, un dažām mati ir sapīti bizēm. Tika izmanti nigēriešu karalieņu vārdi, kuras vēsturiski dzīvoja valstī. Tagad Nigērijā šīs lelles ir populārākas par Bārbiju.

Tā kā pasaulē parādījās liels pieprasījums pēc lellēm, kuras nāk dažādos ādas toņiem, matu krāsās utt., Mattel izveidoja jaunu Bārbijas kolekciju ,,Barbie fashionistas”, kur Bārbijas un Keni nāk dažādās variācijās. Lelles ir pieejamas 7 ķermeņa tipos- būdīgā, tievā, īsā, garā, tradicionālā utt.; 11 ādas toņos; 28 veida matu sakārtojumu veidos. #TheDollEvolves
Varbūt tas bija nepieciešams, jo mūsdienās ir daudz citu leļļu kompāniju, kuras ir spējīgas konkurēt?

Varu pieminēt, ka Bārbijas lellei ir liela ietekme populārajā kultūrā. Pastāv leļļu kolekcionāri. Ir pat cilvēki, kuri ar apģērbu un pat plastisko ķirurģiju imitē lelles Bārbiju un Kenu. Vienā no saviem iepriekšējiem rakstiem es minēju, ka ,,Plus size Modeling” pat pieprasīja Mattel kompānijai izlaist lelli Bārbiju, kura līdzinātos plus izmēra modelei ar apaļīgām aprisēm.

PS Mūsdienās parādās arvien jaunas leļļu līnijas kā ,,Sparkle Girls” 🧚🏻‍♀️, ,,Moxie teenz”, ,,Monster high” 🧟‍♀️🧛🏻‍♀️utt., bet lai raksts nebūtu pārāk garš neiekļāvu visas iespējamās leļļu brendus.

Ceru, ka patika. 🤗

Izmantotie avoti:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fulla_(doll)
http://www.elle.co.za/5-mins-with-mala-bryan-malaville-dolls/
https://sale.joybuy.com/m/act/KYfk5izNo28gQh.html
http://queensofafricadolls.com/index.html
https://barbie.mattel.com/en-us/about/fashionistas.html
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Barbie
https://mobile.nytimes.com/2012/01/07/opinion/boys-and-girls-at-play-how-toys-reflect-society.html

45 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

emotion

1 0 atbildēt

👌

0 0 atbildēt