local-stats-pixel fb-conv-api

Lietuva30

412 11

Ei! kaip gyveni? tā satiekoties apjautājas lietuvieši [Ei! kaip giveņi?]. ko tas varētu nozīmēt? to pašu, ko mūsu ''hei! kā tev iet?''

tagat es likšu raxtus par visām 27 Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Lietuva jau desmit gadus ir viena no Eiropas Savienības valstīm. Šajā laikā valstī notikušas daudzas labas pārmaiņas. No Lietuvas pa izbūvētajiem ceļiem ar auto varam izbraukāt vai visu Eiropu. Turklāt Viļņa pabijusi Eiropas kultūras galvaspilsētas godā(šogad Latvija ir Eiropas kultūras galvas pilsēta :) )

vai eat kādreiz bijuši Lietuvā? ja nē es jums mazliet pastāstīšu par Lietuvu.

Lietuva skaitļos -

neatkarību pasludina - 1918. gada 16. februārī.

neatkarību atjauno - 1990. gada 11. martā.

pievienojās ES - 2004. gada 1. maijā

Kopējā platība - 65 tukstoši kvadrātkilometru

iedzīvotāji - 3,3 miljoni

Eiropas viducis - 1989. gadā Francijas Nacionālasi ģeogrāfijas institūts noteica Eiropas centru. Izrādās, tas atrodas 25 km attālumā no viļņas. te, Eiropas parkā, uzcelts Eiropas centra monuments, kur atzīmēti visi Eiropas valstu nosaukumi, virzieni un attālumi.

Lietuvas nauda ir liti, ko drīz plāno pārvērst par Eiro.

Skolas - Lietuvā ir lielākas nekā Latvijā. starp citu, Lietuvā līdzīgi kā dzuadzās citās ES valstīs, jāmācās līdz pat jāņiem - 23. jūnijam. Jūnijā skolēni piedalās dažādos projektos, brauc ekskursijās, jo pārējā skolas gadā visass dienas atvēlētas tikai mācībām. Lietuvas skolēni domā par savu nākotni, tapēc nopietni attiecas pret mācībām.

baznīca - Lietuvas skolēni ir ļoti ticīgi, ko var izskaidrot ar katoliskās kaimiņvalsts Polijas tuvumu. Skolās pasniedz ticības mācību un katru svētdienu notiek īpaši dievkalpojumi, kur runā bērniem un jauniešiem saprotamā valodā, izskaidro ticības jēgu un rada vēlmi doties uz baznīcu.

Par Eiropas Savienības naudu - Lietuvā daudzi izmanto Eiropas Savienības struktūrfondus jeb iespēju saņemt finansiālu palīdzību. Tāpat par Eiropas naudu uzbūvēti arī labie Lietuvas ceļi, veloceliņi, iekārtotas briežu fermas un attīstīta lauksaimniecība. Starp citu, 15% no visiem Lietuvas lauksaimniekiem pievērsušies bioloģiskas pārtikas razošanai. Lietuvā lepojas ar izciliem ceļiem, kas tapuši ar ES atbalsu. Ceļi ir tik ērti, ka pa tiem ātri var nokļūt POlijā un tālāk Eiropā. Īpaši Lietuvā tiek piedomāts par velotūristiem. Ar velosipēdu pa ierīkotajiem celiņiem drīz bez bažām varēs paceļot visu Lietuvu.



412 11 30 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 30

0/2000

Ģeogrāfijas slolotāj? Ir sācies brīvlaiks...

22 3 atbildēt

Vispār Baltijā kalnu nav.

8 2 atbildēt

Diemžēl Latvijā pietrūkst daudz nozīmīgu lietu, kas ir Lietuvā, piemēram, atceros, kad biju lietuvā, tur pat pie robežām ir ļoti labi ceļi, nevis "sapļeckāti," kā Latvijā; skolēniem (daļai) galvenais ir sēdēt pie datora, dzerstīties, appīpēties, bet ne mācīties; daļa pat naturāli, atvainojos par izteicienu, dirš augumā ticīgajiem un noslēgsim ar to, ja Latvijā izveidos kaut ko līdzīgu Aizupei, tad viņa iespēja sēdēt cietumā būs lielāka, nekā Lindermanam....

2 0 atbildēt

Trešā bilde gan ir no mūsu pašu deju svētkiem..

4 2 atbildēt
Izdomā pati kko orģinālu nevis ņem no Junioriem un uztaisi par savējiem
1 0 atbildēt

Lietuviešu valodā, ja aiz līdzskaņa ir "i", tad līdzskanis tiek mīkstināts (ne vienmēr pilnīgi, bet tomēr), taču nevaru arī piekrist, ka tur būtu jābūt stabilam "ž" (arī no kurienes galotne -o, ja -as atbilst latviešu -s, tātad ģenitīvā -a? [lietuviskajā variantā galotne -o ir nevis tādēļ, ka nelokāms, bet tādēļ, ka vīr.dz. ģen. galotne ir -o]), labāk tādos gadījumos ir atstāt pēdiņās un netulkot :)

1 0 atbildēt

Lai gan tas viss tāpat no kaut kurienes ir ņemts, nevis Tevis izdomāts, tomēr gribu piebilst, ka pārsvarā saka "Kaip sekasi?", nevis "Kaip gyvena?" Un par attieksmi pret mācībām... Nu, piemēram, puse no visa pieturzīmju lietojuma viņiem ir neobligāta, jo, redz, esot pārāk grūti iemācīties, nevar skolniekus mocīt ar briesmoņiem komatiem un citām tik pat nevajadzīgām lietām :D

1 0 atbildēt
Latvija vispār ir valsts, Rīga ir Eiropas Kultūras galvaspilsēta.
1 0 atbildēt

Lietuvieši Deju un Dziesmu svētku ideju laikam nošpikojuši no mums, jo pie mums tie jau notika ~50 gadu pirms tas sākās Lietuvā.emotion

1 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

😎

0 0 atbildēt

Šakotis dievinu! Vakr vienu apēdu! :) Nezinu vai īsti latvijā var nopirkt, bet kaut kad srn bija redzēts "IKI"

0 0 atbildēt
No ilustrētās junioriem
0 0 atbildēt

Ne viens, ne otrs, vienkārši divus semestrus studēju lietuviešu valodu pie pasniedzēja, kas pats nāk no Lietuvas, tāpēc uzskatu, ka šo to tomēr zinu. Dažos priekšmetos esmu vienā grupā ar apmaiņas studenti no Lietuvas, arī reizēs, kad viņa runā latviski, ļoti labi dzird lietuviešu valodas īpatnības. Var turpināt par to "ziu" vai "žu" - šodien viņas runā īpaši pievērsu uzmanību tam, ka daudzi patskaņi ir daļēji palatalizēti, un, ja tas būtu jāpieraksta latviskajā rakstībā, es pavisam noteikti pie katra no tiem līdzskaņiem sēdētu stundu, lai izdomātu kā pierakstīt, kādu zīmi lietot, jo tas līdzskanis ir pa vidu visam, to var precīzi pierakstīt tikai fonētiskajā transkripcijā.

0 0 atbildēt

Y vispār ir GARAIS ''ī''

0 0 atbildēt

Labi, labi. Lai gan stipri virspusīgi, tomēr bija pat mazliet intresanti. Bet saki, lūdzu, vai pirms raksta iesniegšanas Tu to pats pārlasīji? Dažviet iemaldījušās liekas pēdiņas (droši vien rakstot diakritiskās zīmes), šur tur trūkst lielā sākumburta, atstarpes vai kādas pieturzīmes, un gaužām dīvainā veidā parādās arī burts "x", kas, kā zināms, latviešu valodā neeksistē!!!

Ak jā - ES ir 28 dalībvalstis, ja kas. Būsi notiekti ilgu gulējis uz ausīm un palaidis garām faktu, ka kopš pagājušā gada 1. jūlija ES valstu saimei piepulcējās arī Horvātija. Bet kopumā - droši veido rakstuspar visām dalībvalstīm - tas noteikti ir lietderīgāk par neskaitāmajiem, pretīgajiem komiksiem.

0 0 atbildēt

Cik labi, ka Latvijas skolās ticības mācība vairs nav sastopama! (tikai atsevišķās skolās)

1 1 atbildēt

ujjj,vismaz precīzas bildes varēji piemeklēt.. 3. bilde

0 0 atbildēt

1. es to nekopēju, visu to es raxtiju.

2.nepiesienies pie sīkumiem ;D

0 0 atbildēt

par ģeogrāfisko statusu nu gan visiem pie vienas vietas

1 1 atbildēt