local-stats-pixel fb-conv-api

Beziepakojuma veikals15

111 0

Arī Latvijā beidzot aktīvisti ir sākuši realizēt ieceri atvērt veikalu, kurā prece tiek pārdota bez iepakojuma. Nereti saistītie izdevumi ar preces iepakojumu pārsniedz paša produkta vērtību, tāpēc vietējie entuziasti ir savākuši līdzekļus projekta 'Turza' uzsākšanai. Šī projekta ietvaros ne vien tiek runāts par labu vietas izveidošanai, kur ekoloģiski labvēlīgi noskaņotie varētu iegādāties preces bez iepakojuma, bet arī tiek popularizēta ideja, ka lielveikalos patērētāji varētu pieprasīt produktus iegādāties bez iepakojuma.

Iepakojuma nepraktiskās puses:
- iepakojot produktus tiek tērēti resursi, produkta porciju noteikšana un iepakošanas rutīna
- nespēja iegādāties tiešu nepieciešamās preces daudzumu
- produkta pārstrāde ir sarežģīta vai neiespējama, ja prece netiek izpirkta
- iepakojuma pārstrāde vai likvidēšana

Ja prece tiek iegādāta bez iepakojuma, preces izmaksas varētu būt nedaudz zemākas, jo produkta iepakošanai netiek tērēti resursi, bez tam vajadzīgo preci ir iespējams iegādāties vajadzīgajā daudzumā, kas pircējam pašam ļauj noteikt iecerētās preces daudzuma iegādi. Ja kāda no precēm netiek laicīgi izpirkta, produktu ir viegli un ērti nodot pārstrādei citur - miltus maizes cepšanai, pienu biezpiena iegūšanai, biezpienu konditorijas preču cepšanai utt. Savukārt jau iepakotus produktus būtu jāatpako, kas šādu pārstrādi padara neizdevīgu vai pat neiespējamu, pārtikai nonākot izgāztuvēs ar visu iepakojumu. Iepakojuma savākšana un pareiza pārstrāde vai likvidēšana nereti saistas ar diezgan resursietilpīgu procesu.
Daudzās apdzīvotās vietās jau šādas ieceres ir guvušas visai lielu atzinību, tāpēc Latvijā šādas prakses uzsākšana arī ir apsveicama iecere. Jo cilvēks ir spējīgs iemācīties saudzīgāk izturēties pret apkārtējo vidi un līdzcilvekiem, jo vairāk un ilgāk cilveki būs spējīki kopā sadzīvot.

lasi, vērtē, komentē emotion

111 0 15 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 15

0/2000

Arī Latvijā beidzot aktīvisti ir sākuši realizēt ieceri atvērt veikalu, kurā prece tiek pārdota bez iepakojuma.

Tie aktīvisti nav dzīvojuši PSRS laikā.. tad lielākā daļa produktu bija bez iepakojuma.. 

makaroni, milti maisos - no noliktavām kur žurkas skraida..

Maizīte resnu smirdīgu veceņu apgrābstīta .. - fui.. negribās to nemaz atcerēties..

Produkti kuri nav iepakojumā - tiem nav iespējams izsekot izcelsmi.. piebērs tev maisā klāt labiem miltiem vecus - un pat nepamanīsi..  Cukura maisam pa nakti klāt spaini ar ūdeni - lai smagāks paliek.. 

Kvalitatīviem makaroniem - piejaucam zemākas kvalitātes.. - nu tādā garā.. mums tauta šajā ziņā ir izglītota..  Ja kāds atklās mazu veikaliņu, tad cenas tur nekādi nebūs zemākas kā ar iepakojumu, jo reāli pārdevējam būs katrai precei pašam jābrauc pakaļ - tas ir uz rūpnīcu, jo vairumtirgotāji tev nekrāmēsies ar preci bez iepakojuma.. 

-loģistika būs daudz dārgāka kā ņemot no lielajiem piegādātājiem - kuriem rūpnīca piegādā uzreiz tonnās.. un mazumtirgotāji brauc pakaļ uzreiz lielai preču grupai..

Nopērk bāzē gan sulas, gan kurpju šņores..  a tā iedomājies kāds tas veikals varētu būt - sulas kannās, milti, sāls un cukurs uz svara.. viss pārējais arī bez iepakojuma.. - tai skaitā šokolāde? 

Murgs - nekas tāds vienkārši nevarēs normāli pastāvēt - vienīgi specefiski priekš frīkiem. papildus sanitārās normas - kuras nemaz daudzus produktus neļauj tirgot tādā veidā.. 

Un noslēgumā pačukstēšu tev noslēpumu - tāds veikals jau eksistē daudzus simtus gadu - saucās centrālais tirgus.. 

 

26 0 atbildēt

Lai top!  emotion 

4 0 atbildēt

un vel - kā jau minēju, neviens miltus ar notecējušu termiņu ārā nemetīs, piejauks klāt jaunai porcijai un tirgos tik nost...  tāpa't ar visiem citiem produktiem - kontroles nekādas...

3 0 atbildēt
Man netālu arī ir tads veikals. Neesmu tur bijusi. Bet ko nozīmē beziepakojuma? Kg makaronu ir kaut kur jāietilpina. Tāpat kā kg krējuma utt. Un kas tur tāds īpašs? Vēl nesen daudz kur varēja pirkt sveramas preces. Dažās vietās vēl tagad var kaut ko nopirkt sveramu.
2 0 atbildēt
Paldies šim zero waste bumam tagad draudzene bez gumijas laiž iekšā un visu norij,lai nekas neaiziet postā un prezervatīvi nesadalās 200 gadus emotion
1 0 atbildēt