local-stats-pixel fb-conv-api

Bailes no latviskā12

184 3

Vai vidusskolās vajadzētu pasniegt latvisko dzīvesziņu kā obligātu priekšmetu?

184 3 12 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://Apollo
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 12

0/2000

man šobrīd ir darba kolēģi, krievu tautības, vecumā 25-30 un viņi visi perfekti runā latviski, fano par Latvijas hokeju un nebūt neasociē sevi ar Krieviju. jā, viņi ir krievi, bet tas ir tas pats, kas - es esmu latgaliete, nu bet es tak izjūtu sevi par latvieti un Latvjias iedzīvotāju.

5 0 atbildēt
Tie krievi, kas spirinājās latviešu valodai skolās ir tie visskaļākie. Patiesībā visus krievvalodīgos jauniešus(8.-9.kl.), kurus es zinu - interesē latviešu kultūra dabiski. Jā, savā starpā viņi sarunājas krieviski, bet tiklīdz kompānijā nonāk kaut viens latvietis(pārsvarā es) - valoda mainās. Kā pati esmu no viņiem uzzinājusi, tad sabiedriskās vietās, piemēram, veikali, kafeinīcas, kino, utt. tiek runāts ar apkalpojošo personālu krieviski, jo viņi paši, proti, darbinieki sāk. Lielveikala kasēs man arī bieži sāk ar zdarstvujte, kam atbildot ar labdien! tiek veltīts plats smaids un saruna turpinās latviski. Tāpat notiek gan pieturās, gan parkos ar garāmgājējiem. Pārsvarā jau mums pašiem ir iegājusies tā "pielāgošanās maņa",kas neliek mieru. Krievvalodīgajiem iedzīvotājiem ir jādod iespēja! Viņiem pašiem ir kauns no tām urlām.
5 0 atbildēt

Ja pašiem latviešiem interesētu sava kultūra un dzīvesziņa, tad nekas tāds skolas nebūtu jāievieš.

 

Man jau patīk, ka tiek vainoti vienmēr krievi, bet tas, ka latvietis pats ir slinks un par savu senču pagātni neinteresējas, ka ar prieku maina savu kultūru pret angļu, amerikāņu vai kādu citu - nevienu nesatrauc?

3 0 atbildēt

Manuprāt, krievvalodīgo un latviešu nesaskaņas darbina tā saucamās krievu partijas. Daļa krievvalodīgo spītējās apgūt valodu un un izrāda klaju necieņu pret visu latvisko, jo viņiem tiek skaidrots, ka latvieši viņus nepieņem tikai tāpēc, ka viņi ir krievi. Savukārt latvieši viņus nepieņem tāpēc, ka viņi izrāda necieņu pret mūsu valsti un valodu. Tas ir apburtais loks, kuru tik viegli nevar salauzt. Ir tādi ārējie 'spēki', kuriem viņu asimilācija ir nevēlama, kaut vai tikai tāpēc, lai atstātu kāju durvīs. Latvijas iedzīvotāju etniskais sastāvs Krievijai ir trumpja dūzis ģeopolitiskiem ekscesiem, tāpēc asimilācija visdrīzāk tuvakajā laikā arī nenotiks. Mācību stunda par latviešu kultūru noteikti nenāktu par skādi arī mums pašiem, bet pasniegt to kā audzinošo mācību krievvalodīgajiem būtu muļķīgi, jo tas radītu tikai pretestību, tur nu es varu tikai piekrist.

3 0 atbildēt
Manuprāt, Latvisko dzīvesziņu vidusskolās nevajadzētu apgūt, jo tāpat pietiek mācību priekšmetu, ko mācīties. Lai veidoto labāku skolēnu izpratni par latviešu kultūru ir jāuzlabo literatūras un vēstures priekšmetu programmas. Vēl regulāri varētu veidot kaut kādus konkursus par Latvijas kultūru ar kādām foršām balvām (biļetes uz kino, žurnālu abonamenti, viedtālrunis u.tml.)
3 0 atbildēt

tas viss gadījumā nav saistīts ar reliģiju ?

0 0 atbildēt