local-stats-pixel fb-conv-api

Rūķi.4

29 2

Rūķi ir sastopami Zemes ziemeļu puslodē, jo šajos apgabalos ziemā ir ievērojami garāks naktis un īsākas dienas.

Ja zemi sedz sniegs rūķi slēpo ar distanču slēpēm. Tās ir nepieciešamas, citādi tie iegrimtu sniegā.

Ēdienkarte:

Zāļu tējas, olas, sēnes, sviests, biezputra, maize, skudru oliņas, ievārījums, piparkūkas, rieksti, pupas, augļi, ogas, dārzeņi, visādi dzērieni. Rūķiem ir tikai divas maltīte dienā – brokastis un galvenā maltīte, ja neskaita uzkošanu, kad ieēd putru ar pienu.

Ziemassvētku vecītim pieder daudz ziemeļbriežu. Vecāko meža rūķu uzdevums ir ganīt ziemeļbriežus, kuri ir ļoti rātni, un tos viegli var atpazīt - ziemeļbriedis ar mazu zvārgulīti ausī pieder rūķiem.

Rūķu vīrieši nekad nevelk mugurā mēteli, jo labi panes jebkādus laika apstākļus. Tikai īpaši bargā salā rūķis apvelk vēl vienu vesti.

Latviešu valodā vārds “Ŗūķis” cēlies no indoeiropiešu valodu saimes saknes “reu -“; ”ru -“ kuras senākā nozīme bijusi “plūkt, raut, rakt” vai arī steigties, mesties”. Tātad vārds apzīmē rosīgu racēju, rakņātāju, ko reizēm izmanto, sakot “darbarūķis”. Iespējams, senākais rūķis Latvijā bijis bagātību krājējs un rusējs.

Rūķis ir septiņreiz stiprāks nekā cilvēks.

Rūķi ir sīkiem cilvēciņiem līdzīgas būtnes, kas dzīvo tumšās vietās, it īpaši pazemē, zem koku saknēm vai dziļi mežā. Viņi darbojas krēslas stundās vai naktīs un ir labās attiecībās ar dzīvniekiem.

Noderīgas ziņas:

Rūķa mūža ilgums ir apmēram 400 gadu. Viņu dzīvesveids ir veselīgs – tie nekad nepārēdas. Pieaudzis rūķu kungs sver 300 gramus, bet dāma – 250-275 gramus.

Rūķu tipi:

Meža rūķi-visizplatītākie, bet tie nemīl rādīties cilvēkiem.

Smilšu kāpu rūķi-ir nedaudz lielāki par meža rūķiem. Smilšu kāpu rūķenes valkā haki krāsas drānas.

Dārza rūķi-dzīvo vecos dārzos un pat tādos, ko ieskauj modernas lielpilsētas ēkas.Ja jūtas pārāk ierobežoti pārceļas uz mežu. Tomēr, būdami labi izglītoti, mežā īsti nevar iejusties.

Istabas jeb mājas rūķi- vislabāk pazīst cilvēku un prot tā valodu. Mājas rūķi palīdz cilvēkiem, pa nakti padarot viņu darbus. Rūķu karaļi tiek ievēlēti tieši no šo rūķu vidus.

Visi rūķi ir labsirdīgi, allaž gatavi uz nebēdnībām. Izņēmums ir Sibīrijas rūķi, kuri pāris centimetru garāki par Eiropas rūķiem un labprāt biedrojas ar troļļiem. Tie atriebjas par vismazāko pāridarījumu, izraisa neražu, sausumu un salu.

29 2 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

Pag, tad sanāk, ka rūķi eksistē?

3 0 atbildēt
Ruki ziema skatas ko tu dari
0 0 atbildēt