local-stats-pixel fb-conv-api

Padomājam!10

Par smēķēšanas kaitīgumu zina, gan pusaudzis, kurš sniedzas pēc pirmās cigaretes, gan smēķētājs - veterāns, kuram noteikta vēža diagnoze, taču vēl joprojām turpina smēķēt. Nesmēķēt ir grūtāk nekā piespiest sevi veikt rīta vingrošanu, ievērot mazkalorāžas diētu vai pārstāt strīdēties ar tuviniekiem. Tas tādēļ, ka tā ir liela ķīmiska atkarība.
No simts cilvēkiem, kuri pirmoreiz paņem rokās cigareti, astoņdesmit pieci turpina smēķēt. Šādas ātri iedarbīgas atkarības veidošanās, kā nikotīnam, nav nevienai psihoaktīvajai (arī narkotiskajai) vielai. Kad atklāja pirmo nikotīna tieksmes gēnu, likās, ka var svinēt uzvaru: vajadzēja tikai izgudrot (izstrādāt) medikamentu, kas likvidētu šī gēna aktivitāti. Taču pēc tam atklāja 2. un 3. gēnu, kas nosaka atkarību no tabakas, un kļuva skaidrs, ka līdz šīs medicīniskās un sociālās problēmas risināšanai vēl ir tālu.
Ir zināms, ka nikotīns paaugstina dopamīna (viela, kas uzlabo saikni starp nervu šūnām) izdalīšanos smadzenēs. Šīs vielas iedarbībā smadzenes strādā labāk, ātrāk un produktīvāk. Taču, lai „iedarbinātu” šīs brīnumvielas izstrādi, nepieciešams uzņemt arvien vairāk un vairāk nikotīna, t.i. jāizsmēķē arvien vairāk cigarešu.
 

54 3 10 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://www.atlants.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 10

0/2000

var var atmest, tik tad uzreiz jāēd anoāli daudz, pats esmu atmetis, bet nu nafig, man patīk pīpēt :)) pie kam nav tā ka mani lauztu, ja nav ko darīt pīpēju bieži, ja ir, tad varu dienām nepīpēt, tāpat jutīšos labi! :)) nav tā ka vajag vairāk un vairāk.. vismaz man, pazīstu gan arī tādus, kas pat nakts vidū ceļas lai uzpīpētu... 

2 0 atbildēt

atbildot uz brummmbrumm komentāru " dēļ šādiem debiliem rakstiem es toč neatmetī... " neviens neliek atmest , bet padomāt. :)

2 0 atbildēt

pats smēķēju un zinu ka atmest gandriiz nav reaali emotion  bet  + par rakstu

2 1 atbildēt

Un par ko īsti tad bija jādomā? ;D 

1 0 atbildēt

Es arī pīpēju-bet reizi nedēļā,tāpēc atmest man būtu tīrais sīkums..

1 0 atbildēt

es pīpēju pagaidām tikai 2 gadus....diezgan regulāri kādas 10 cigas dienā...

un kad slimoju uz skolu neeju un cigu nau...varu nedēļu nesmēķēt mierīgi...parasti es pat aizmirstu par to...

tā ka muļķības , ka atkarība ātri iestājas...tagad ja būtu iemesls tad atmestu...pēc tam kā būs nezin...

kaut vienu veci pazīstu kurš smēķēja gadus četrdesmit(regulāri)...tagad jau kādu gadu nesmēķē un viņš

teica, ka atmest ir huiņa...

 

1 0 atbildēt

man patīk pīpēt, bet tāpat +

1 0 atbildēt

NEUZDROŠINIES SĀPINĀT TO PACIŅU!!~!~!

0 0 atbildēt

Bet kapec vins kaap uz cigaresu pacinas emotion

0 0 atbildēt