local-stats-pixel fb-conv-api

Neizskaidrojama parādība — cilvēks aizdegas pats no sev6

Jāteic, gandrīz visus traģiskos gadījumus, kas notiek ar cilvēkiem, var izskaidrot loģiski. Protams, gadās, ka vaina jānoveļ uz apstākļu sakritību. Tomēr eksistē viena neparasta parādība, kur ar loģisko izskaidrošanu... nekādi nesanāk. Tā ir cilvēku pašaizdegšanās.

Uz ķermeņa apdeguma pēdas

1981. gada jūnijā Džonatans Karers ar automašīnu steidzās uz brāļa kāzām Vašingtonā. Pēkšņi krūšu apvidū viņš sajuta dūrienu, it kā viņam būtu iekodusi čūska. Sāpes pastiprinājās, un Karers sāka domāt to ļaunāko.

Baznīcā pirms kāzu ceremonijas Džonatanu apskatīja viņa radinieks, profesionāls ārsts. Slimnieka krūšu apvidū bija parādījies tumšs, monētas lieluma plankums.

Ārsts nepārprotami konstatēja: «Tas ir vienkāršs apdegums. Vai smēķēji pie stūres?»

Taču Džonatans ir nesmēķētājs. Gan cietušo, gan ārstu pārsteidza fakts, ka uz apakškrekla tieši pretī apdegumam bija pēdas, kādas paliek pēc auduma saskaršanās ar uguni vai degošu cigāru. Kāzu ceremonijas laikā Džonatans sajuta jaunas sāpes. Viņš iedzēra pretsāpju līdzekļus un devās mājup.

Naktī sāpes pastiprinājās, un no rīta Džonatans devās pie ārsta. Tagad uz viņa krūtīm bija jau divi apdegumu plankumi. Turklāt otrais bija plaukstas lielumā. Taču ne ārsts, ne konsilijs Džonatana apdegumu raksturu un iemeslus nespēja motivēt. Par laimi, slimniekam sāpes drīz pārgāja, un par apdegumiem viņam tagad atgādina neliels tumšs plankums krūšu apvidū. Mazais plankums pilnībā ir pazudis. Viņa slimības vēsturē ir ierakstīts: «Spontānas pašaizdegšanās gadījums. Iemesls nav skaidrs.» Avīžnieki bija kategoriskāki un nosauca Džonatanu par «pašuzliesmotāju». Toreiz advokātam Kareram bija 37 gadi: vecums, kad ar šādas «reklāmas» palīdzību viņš riskēja pazaudēt klientus.

Sadeg ātri

Cilvēka spontāna pašaizdegšanās (CSP) — tā medicīnā sauc šo nesaprotamo parādību. Šādos gadījumos cietušais saņem stiprus apdegumus, nekontaktējoties ne ar kādu uguns avotu. Saskaņā ar amerikāņu mediķu novērojumiem un ziņojumiem CSP gadījumā cilvēks sadeg daudz ātrāk nekā krematorijas krāsnī, kur temperatūra ir 1400 grādu pēc Celsija. Ārsts Džoels Šjū nodarbojās ar pašaizdegšanās jautājumu pētīšanu visas savas prakses laikā. 1854. gadā vienā no medicīnas žurnāliem viņš rakstīja: «Šādos gadījumos ārstiem nekad nav izdevies glābt cietušo. Pacienti, kuri nonāca slimnīcā, bija pirmsnāves stāvoklī vai arī bija jau miruši.»

Oponentiem ir visai viegli aizstāvēt savu pozīciju. Daudzi no viņiem sevi neaizkavē ar garām diskusijām, bet vienkārši paziņo: «Ja neviens no cietušajiem oficiāli nav spējis pārliecināt ārstus, ka tik tiešām kļuvis par pašaizdegšanās upuri, katrs šis gadījums ir norakstāms uz neuzmanīgu apiešanos ar uguni, ugunsnedrošām vielām vai slepkavību, kurā par ieroci tiek izmantots ātri uzliesmojošs šķidrums.»

Pārliecinoši, bet kā lai šajā gadījumā izskaidro ar Kareru notikušo? Džonatans nesmēķē, viņa mašīnai viss bija kārtībā, un uguns avota nekur tuvumā nebija.

Vietā būtu iebilst, ka 75–80 procenti no cilvēka ķermeņa sastāv no šķidruma, kuram nepiemīt tendence pašaizdegties un degt. Taču daudzi gadījumi liecina par pretējo. Lūk, daži oficiāli reģistrētie CSP gadījumi.

Nosapņo aizdegšanos

Džeka Andžela dzīve strauji mainījās pēc traģēdijas, kas notika Džordžijā kādā 1975. gada novembra rītā. Viņš pamodās savā autofurgonā no šausminoša sapņa.

Cietušais atceras: «Es sapņoju, ka man deg labā roka, tad kājas un mugura. No cauruma, kas izveidojās krūtīs, uz visām pusēm lidoja dzirksteles.» Paradokss slēpjas tur, ka vēlāk policija un ārsti konstatēja, ka Džeka palagu un pidžamu skārusi uguns. Taču tajā rītā vagoniņā dega arī pats Džeks. Sapnis bija nozīmīgs: tas, ko viņš sapņoja, notika īstenībā. «Pamodies es ar šausmām konstatēju, ka manu labo roku ir pārņēmušas zilas liesmas. Man bija sajūta, ka rokā atrodas metāliski vadi, pa kuriem plūst strāva,» stāsta Džeks. Uz viņa kliedzieniem atskrēja kaimiņi, kuri vagoniņā atrada vaidošo Džeku. Atnākušais ārsts atteicās ticēt cietušā stāstam, taču šausmīgie apdegumi liecināja paši par sevi. Nelaimīgo nogādāja klīnikā, kur steidzami operēja.

Šis gadījums guva plašu rezonansi ASV sabiedrībā. Pie Džeka gultas katru dienu pulcējās Amerikas medicīnas spīdekļi. Taču viņi nespēja glābt Džeka labo roku: audu stipro bojājumu dēļ to vajadzēja amputēt. Ārsti nespēja izskaidrot notikušā iemeslu. Tikai vienā mediķiem bija kopīgs uzskats: «Ādas apdegumiem ir specifiskas pazīmes, ka tie iegūti no elektriskās strāvas, kas plūda no pacienta ķermeņa.» Šāda diagnoze ne tikai neienes skaidrību notiekošajā, bet vēl vairāk visu mistificē.

Džeks ir neizpratnē: «Nekādi nevaru izskaidrot šo nolādētību. Esmu nedzērājs un nesmēķētājs. Kaimiņi var apstiprināt, ka manā vagoniņā nekādi uzliesmojoši priekšmeti nekad nav bijuši...»

Studenti izglābj profesoru

Pirmoreiz par cilvēku spontāno pašaizdegšanos ASV Našvilas laikraksti vēstīja jau 1835. gadā. Aukstā janvāra dienā vietējās universitātes matemātikas profesors Džeimss Hamiltons piegāja pie savas katedras durvīm. Pēkšņi pussimts liecinieku priekšā viņa kājas pārņēma uguns. Nekāda uguns avota tuvumā nebija. Profesors uzliesmoja pats no sevis! Tikai pateicoties ātrai studentu reakcijai, viņš palika dzīvs un ar nenozīmīgiem apdegumiem tika cauri sveikā. Viens no studentiem nogāza profesoru guļus un uzmeta viņam uz kājām savu mēteli. Tādā veidā liesmas apslāpētas.

Zinātnieki šo gadījumu centās skaidrot ar profesora vilnas bikšu pašaizdegšanos. Taču Hamiltons šai versijai nekādi nevar pievienoties: profesora bikses bija cietušas daudz mazāk nekā viņa āda.

Pašaizdegšanās

Stāstot par šo ekstraordināro gadījumu, žurnālisti atcerējās leģendāro amerikānieti no Merilendas Suzannu Sevelu, kas dzīvoja 17. gadsimtā. Reiz šī par nabadzi kļuvusī angļu aristokrāte ievēroja, ka pēc vēlmes var uzliesmot ar siltu, tikko redzamu liesmu. Pateicoties tam, viņa izveidoja sev karjeru. Atklājot savu neparasto talantu, Sevela kļuva par gaidītu viesi visās aristokrātu pieņemšanās. Viņas pienākumos ietilpa izklaidēt publiku ar pašaizdegšanos un stāstīt mistiskus stāstus par visneticamākajiem notikumiem, spokiem un vampīriem.

Lai sasniegtu lielāku efektu, Suzannu atstāja tumšā istabā, kur vēlāk ieaicināti ciemiņi. Suzanna nesteidzīgi sāka stāstīt, un tad uzliesmoja viņas plaukstas. Sieviete tās virzīja pie sejas, un šī darbība viņas stāstu padarīja vēl intriģējošāku. Vēlāk uzliesmoja Suzannas krūtis.

Suzannas talanta noslēpums slēpās tur, ka viņas radītā uguns nebija bīstama. Viņa ne reizi vien nodeva liesmu kādam no viesiem, nenodarot viņam ne mazāko ļaunumu. Taču viņas talants izdzisa tikpat negaidīti kā parādījās. Pašaizdegšanās spēja Suzannai pazuda pēc tam, kad kariete, kurā viņa atradās, iekrita no tilta upē, un sieviete saaukstējās. Misis Sevela atlaba, taču savu spēju radīt uguni tā arī nespēja atjaunot.

Aizdegas sieviete

1934. gadā Itālijas pilsētas Pirāno slimnīcā, kas atrodas Padujas tuvumā, uzņēma 42 gadus veco Annu Monāro, kura žēlojās par karstumu un sāpēm krūšu apvidū. Dakteris Proti un viņa kolēģi divu dienu laikā cītīgi mēģināja noteikt slimniecei diagnozi, bet... Kad slimniece ārstniecības iestādē bija jau trešo dienu, daktera Proti kabinetā ieskrēja kliedzoša māsiņa: «Sinjora Monāro deg! Glābiet viņu!» Proti tūdaļ skrēja uz palātu, kurā gulēja paciente, kuru ieraugot ārsts bija patiesi izbrīnīts: Monāro visai lielas krūtis bija pārņēmusi violeti zila liesma. Vēlāk Proti ierakstīja atskaitē, ka «liesma nebija karsta, bet bija labi saskatāma pat spilgtā elektriskā apgaismojumā.

Paciente sākumā bļāva un sauca palīgā visus svētos, bet tad apklusa un vienkārši skatījās uz uguni. Viņa stāstīja, ka stipras sāpes neesot jutusi, taču viņai acīmredzami cēlās temperatūra. Tas turpinājās vairāk nekā trīs minūtes. Brīžiem uguns liesmu, kas lauzās ārā no sinjoras Monāro krūtīm, garums sasniedza 45 centimetrus.»

Uz slimnieces krūtīm tika atrasti nenozīmīgi apdegumi, kurus nedēļas laikā izdevās pilnībā izārstēt. Anna Monāro atradās klīnikā vēl mēnesi, bet pēc tam priekšlaikus izrakstījās, jo viņai šausmīgi nepatika, ka pēc galvenā ārsta Proti pavēles viņas palātā cauru diennakti dežurēja ugunsdzēsējs. Monāro nodzīvoja līdz sirmam vecumam un pašaizdegšanās gadījumi viņai vairs netika fiksēti.

Četri bojāgājušie

Gadījumu, kas notika 1943. gadā Turcijas pilsētā Mugla, citādi kā par šausmīgu nevar nosaukt. 25 gadus vecā atraitne un maizes ceptuves īpašniece Ešna Kušpana ar diviem mazgadīgiem bērniem devās pie sava mirušā vīra kapa. Pie kapa Ešnu gaidīja mulla, kuru viņa uzaicināja lūgšanas nolasīšanai. Viss notika kā vajag. Mulla pie kapa lasīja lūgšanu, atraitne stāvēja līdzās pie koka un skatījās uz viņu, bērni skraidīja apkārt. Pēkšņi mulla sadzirdēja dvēseli plosošu kliedzienu. Viņš paskatījās un ieraudzīja, ka Ešna deg. Tas bija dīvaini, jo tuvumā nebija nekādu uguns avotu.

Laiks bija skaidrs, un arī par zibeni nevarēja būt ne runas. Mulla no sevis norāva halātu un mēģināja to uzmest Ešnai, taču sieviete tam pretojās. Viņa atgrūda palīgu un metās iekšā kapsētā. Mulla ar lielām grūtībām notvēra viņu, nogrūda zemē un apsedza ar halātu, mēģinādams noslāpēt liesmas. Bērni, neko nesaprazdami, metās virsū mullam, jo domāja, ka viņš mammai dara pāri. Līdz ar to aizdegās arī mulla un bērni. Kad ieradās policija, sieviete bija sadegusi pilnībā. Mulla mira tajā pašā dienā slimnīcā, pēc dienas mira arī Ešnas trīsgadīgā meitiņa un pēc piecām dienām arī atraitnes piecgadīgais dēls.

ASV paranormālo parādību zinātniskās pētīšanas komisijas priekšsēdētājs Pols Kūres par visiem šiem gadījumiem teica: «Tas nav iespējams! Grūti pat iedomāties, ka cilvēks var sadegt no liesmas, kuru pats ir radījis. Lai gan vispār šajā pasaulē viss ir iespējams!»

68 3 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

Interesanti.

2 0 atbildēt

ir ir! :)

0 0 atbildēt

vsp ir izskaidrojama.. magnētiskie viļņi.. kā mirkoviļkrāsnī.. priekšmeti pašaizdegās.. nav tik mistiski tas viss

0 1 atbildēt

Pārāk gari...

0 3 atbildēt