local-stats-pixel fb-conv-api

Kas ir Jamais-vu?14

395 0

Droši vien katrs būs dzirdējis par Deja-vu. Tā ir sajūta, ka situācija ir jau kādreiz redzēta, piedzīvota, lai gan īstenībā tas notiek pirmo reizi.

Fenomens, par ko es gribu rakstīt, ir pretējs Deja-vu. Tas saucas Jamais-vu. Apkārtne un agrāk pazīstami cilvēki kļūst pilnīgi nepazīstami. Iedomājieties, ejat pa ielu un pēkšņi saprotat, ka apkārtne ir pilnīgi sveša. Tas nekas, ka pa šo ielu ir staigāts vairākus gadus un to var noiet ar aizvērtām acīm. Vienā brīdī viss kļūst svešs. Pēc kāda laika tas pāriet, bet kopumā šis fenomens ir ilgāks par Deja-vu, kas parasti pāriet vienā mirklī.

Par to, kas tas īsti ir, informāciju ir grūti atrast, jo kā rakstīts Wikipedia (angļu valodā) tas ir desmit reizes retāk sastopams nekā Deja-vu.
Līdz ar to informācija, ko es šeit tālāk sniegšu ir manis paša piedzīvots. To var droši nosaukt par izdomājumu, jo tas viss ir noticis manā galvā un apkārtējie neko nav sapratuši mirklī, kad es piedzīvoju Jamais-vu.

Ilgu laiku es vairs to neesmu piedzīvojis un jūtos tikai atvieglots, toties agrāk tas bija diezgan bieži. Kad es biju pavisam mazs, man patika spēlēties ar šo sajūtu, es aizdomājos un viss palika nepazīstams. Lai aptuveni saprastu kas tas ir, iedomājieties, ka uz visu apkārtni Jūs skatāties spoguļattēlā.

Lai ieraudzītu apkārtni nepazīstamu, man vajadzēja doties uz noteiktu vietu mežā blakus mājām, kur es dzīvoju. Tur atrodoties vai arī ejot uz šo vietu, viss palika savādāks. Dažkārt varēju, ejot uz šo vietu, iegremdēties dažādos līmeņos. Skatījos apkārt un brīnījos. Efekts bija līdzīgs sapņošanai. Aizejot projām pēc kāda laika efekts pazuda un viss kļuva ierasts.

Otra vieta, kur es šo efektu varēju piedzīvot, bija kapi. Noteikti kapi, kurus apmeklējot, vienmēr nonācu Jamais-vu stāvoklī. Tas notika tik nemanāmi, ka es pat neapzinājos to, ka atrodoties kapos esmu šajā nepazīstamajā vietā. Tieši Jamais-vu stāvoklī es varēju atpazīt kapus.

Kopumā Jamais-vu bija interesanti, jo ļāva paskatīties uz lietām no cita rakursa, taču tas vienkārši beidzās, pārgāja. Sākumā tas notika gadījumā pēc un es to nevarēju kontrolēt, tomēr laikam ejot es sapratu, kā no tā izkļūt un kas nojauc neatpazīstamības aizsegu. Kad es to varēju darīt, t.i. pārtraukt būšanu šajā stāvoklī, es izlēmu to arī izbeigt, jo ir kaitinoši, ka nevar saprast kur tu esi. Grūti aprakstīt kā tas ir - to var salīdzināt ar atrašanos Aizspogulijā. It kā visam ieslēdzas spoguļattēls. Varbūt Alise Brīnumzemē bija apraksts ilgstošam Jamais-vu stāvoklim?

Es ceru, ka bija interesanti, bet, lai arī man būtu interesanti, gaidu citu piedzīvotos Jamais-vu aprakstus un to, kas ir noticis pēc tam, kā piedzīvotais Jamais-vu ir ietekmējis tālāko dzīvi.

P.S. Mans pirmais raksts.

395 0 14 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 14

0/2000

Latviešu mitoloģijā šādu apmaldīšanos zināmā vietā piedēvē vadātājam. Pats vienreiz apmaldījos pilsētas centrā. Gāju uz treniņu un pēkšņi sapratu, ka nezinu, kur sporta zāle atrodas. Nācās noiet vairākus kvartālus līdz sapratu, kur esmu un kur jāiet. Visai biedējoši, patiesību sakot. 

12 0 atbildēt

vai tas tomēr nevarētu būt sastīts ar Zemes elektromagnētiskās frekvences izmaizmaiņas iedarbību uz dažādu indivīdu smadzenēm un uztveri??Dezorientāciju ?ir zināms ,ka cilvēka smadzenes spēj normāli""uzvesties"" tikai noteiktā frekvencē--izejot ārpus robežām,cilvēks ir dezorientēts---,     piem . to var izdarīt ar jenķu klimatisko  ieroci HAARP.

iespējam spējas dezorientācijas dēļ notiek daudzas auto katastrofas.lidmašīnu vads Evenger Bermudu salās paziņojums pirms pazušanas--::Viss svešs ,nezinam ,kur atrodamies ,mēraparāti ar nerāda "" ???

6 0 atbildēt

Man ir tā ar cilvēkiem-es neatceros,ka pazīstu viņus....sajūta nav forša,ka nāk pretī sieviete un saka labdien,pēc maza mirkļa atminos-aaa,nu ja- mana matemātikas skolotāja,pagaidām ar tuvākajiem draugiem un ģimeni tā nav noticis. Un zāli es tikai pļauju,nevis pīpeju! emotion

5 0 atbildēt

hmmm.....interesanti gan emotionemotion nekad nav bijis emotion

4 0 atbildēt

Galvenā atšķirība starp lietuvēnu un Jamais-vu ir tā, ka vienā gadījumā galvenais ir tas, ka kaut kāds gars ietekmē cilvēku un mēģina to pazudināt. Jamais-vu ir apziņas stāvoklis, to var salīdzināt ar noskaņojumu, dažkārt ir, citreiz nav.

3 0 atbildēt

 emotion 

4 1 atbildēt

 emotion 

3 0 atbildēt

Man vienreiz ir bijis, ka apmaldījos Rīgā ejot uz centrālo staciju un tad man bija tāds:"kas par sviestu, kāpēc es nezinu, kur iet?!", bet biežāk piedzīvots man ir Deja-vu...labi, nevis biežāk, bet Deja-vu man ir gandrīz katru otro dienu un tas ir pretīgi..

2 0 atbildēt

Raksts tik tiešām interesants. Ar pašu ir bijis kaut kas attāli līdzīgs. Respektīvi eju pa pazīstamu ielu, tad vienlaicīgi ir divas izjūtas a) es to redzu itkā no jauna, kā pirmo reizi, b) pazīstu katru centimetru. Sajūtas protams dīvainas, bet nav nepatīkamas. Tāda savdabīga sajūtu dalīšanās - vienlaicīgi pazīt, un tanī pat laikā redzēt kā pirmo reizi. Nu kaut kā tā.

2 0 atbildēt

Man vienreiz tāds bija piemenies ka biju pa daudz sakurijies :D Mājās ilgi gāju emotion

4 9 atbildēt