local-stats-pixel fb-conv-api

Izmaiņas no iekšpuses!!! Part 13

Šis raksts ir par meditāciju.

Es pieņemu, ka visi ir dzirdējuši vārdu "Meditācija". Daudzi ir par to kautko lasījuši vai aizdomājušies. Arī šeit laiku pa laikam uzpeld kāds raksts par šo tēmu, taču informācija, ko esmu šeit lasījis, ir ļoti virspusēja (citreiz maldinoša) un var just, ka cilvēki tā līdz galam neizprot šī vārda "Meditācija" nozīmi. Par to mūsdienās ir "stilīgi" runāt bet pati praktizēšana paliek otrajā plānā. Daudzi domā, ka tas ir saistīts ar reliģiju (budisms, džainisms utt.) bet patiesībā tam ar to nav nekāda sakara. Citiem liekas, ka tas ir neko nedomāt, vai tieši otrādi - domāt labas domas. Piemēram manai vecmammai liekas, ka tas ir lidināties un skatīties zvaigznēs. Arī meditācijas tehnikas ir tūkstošiem. Citie kautko iedomājas un koncentrējas uz iedomāto objektu, citi skaita mantras, vai atkārto kādu vārdu pie sevis daudzas reizes utt.

Es ar ar meditācijunodarbojos vairākus gadus (precīzāk ar Vipassanas meditāciju) un vēlos sniegt papildus informāciju par šo meditācijas tehniku un meditāciju vispār. Takā informācija būs ļoti diezgan plaša, nolēmu to sadalīt vairākās daļās, lai tā būtu vieglāk uztverama.

Pali valodā Passana nozīmē skatīies, redzēt ar atvērtām acīm. Vipassna nozīmē skatīties uz lietām tā, kādas tās patiesībā ir, nevis, kā Tu vēlētos, lai tās būtu.

Mūsu dzīves vada mūsu zemapziņa. Lai kautko dzīvē mainītu ir jāstrādā ar prāta dzīlēm nevis ar prāta virsējo, apzināto daļu. (Kāds tūlīt man nepiekritīs un teiks, ka tā nav taisnība. Piemēram, es izdomāju neiet uz skolu vai darbu un redz, es sev kautko dzīvē esmu mainījis. Ieguvis vēlvienu brīvdienu. (varbūt stulbs piemērs, bet piemērs ir tikai piemērs)) Bet patiesībā ši darbība (neaiziešan uz skolu/darbu) ir tikai prāta veidota reakciju uz noteiktu ķermeņa sajūtu. (Par to sīkāk citreiz.)

Cilvēka domas ir dabīgs process. Tiklīdz kāds mēģina tās apstādināt, notiek iejaukšanas dabīgos procesoss un tas nedod pilnīgi nekādu labumu, tieši pretēji prāts vēl vairāk sadumpojās un domas kļūst spēcīgākas. Meditācija mērķis NAV atbrīvot galvu no visām domām. Tad jau jebkurš akmens vai betona gabals būtu "apgaismots". Tas stāvoklis, kad meditētājs ir atbrīvojies no visām domām ir kā blakus produkts, nevis mērķis. Un šis blakus produkts parādās tikai meditētājiem, kuri ir sasnieguši ļoti augstas virsotnes.

Meditācijas mērķis ir uzlabot dzīves kvalitāti. Tikt vaļā no sava EGO un sava iekšējā es. Būt klātesošam. Uzlabot dzīves kvalitāti no iekšienes. Un mai nīt sevi no iekšienes var tikai tad, ja strādā ar zemapziņu. (par to sīkāk citā daļā)

Šis viss ir tikai mazs ievads no informācijas, ar kuru es vēlos ar visiem jums, kurus tas interesē, padalīties. Arī pastāstīšu sīkāk par sevi un kā es nokļuvu līdz Vipassanas meditāciaji.

Pirmai daļai, ievadam, tas viss. Drīzumā būs nākamās daļas.

57 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000
Ļoti laba tēma.Gribētos vien piebilst ka šogad Vipassana Latvijā būs 2 reizes,Vaiņodē.Noteikti painteresējaties un piesakaties.
1 0 atbildēt

emotion

0 0 atbildēt

Sākšu ar to, ka es nekādā gadījumā nēsmu nekāds skootājs. Varu atbildēt tikai pēc savas pieredzes. Pirmkārt, ko tu to domā ar "konstruktīvo domāšanu"? Ar meditāciju ir iespējams apvienot visu, līdz tam brīdim kamēr netiek pārkāptas morāles normas. Patiesībā ar meditāciju nekas nav jāapvieno, tas kļūst par veidu, kā cilveks sāk uztvert lietas. Varu atbildēt tikai par Vipassanas meditāciju... šo tehniku kā tādu nevar uzlabot, šī tehnika var uzlabot visu pārējo. Tu vari savu meditāciju uzlabot tikai un vienīgi praktizējot un trenējoties, piekam, trenējoties pareizi.

0 0 atbildēt