local-stats-pixel fb-conv-api

Eksternšteina1

Daudzi ir dzirdējuši par mistiskiem akmens krāvumiem un megalītiem Anglijā (Sounhendža,Eivberija), Lieldienu salu galvas,tie paši Pokaiņi tepat Latvijā, bet cik daudzi ir dzirdējuši par Vācijā esosu ko līdzīgu?

Kā jau no ievada var nojaust šaja rakstā stāsts būs par ko mistisku no punktuālās un agrāk kareivīgās Vācijas. Stāsts būs par noslēpumainajiem akmeņu krāvumiem Ziemeļvācijas mežos Eksternšteinu. Netālu esošais Teotburgas mežs ģermāņu tautam ir vēsturiski nozīmīga vieta,jo tieši tur 9.gadsimta tikai sakauta Romas impērijas armija ,liedzot iespējas pakļaut ģermāņus. Netālu no šīs vietas tūristu,zinātnieku un citu cilvēku skatiem paverās 5 30 metrus augsti kaļķakmens stabi -Eksternšteina.

Jau no seniem laikiem Eksternšteina ir saistījusies ar mistiskām un rituālām lietam. Akmens laikmetā to apmeklēja ceļotaji un mednieki ,vēlāk kļūstot par ievērojam ģermāņu pagānisma rituālo vietu. &&2. gadā tika sākta cīņa pret pagānismu un Eksternšteinā tika aizliegti paganiskie rituāli. Pēcāk, Paderbornas abatijas mūki stabos izcirstās telpas sāka izmantot kā vietu savām lūgšanām. 17.gadsimta tā kļuva par militāro cietoksni,bet miera laikos kalpoja kā iedvesmas objekts rakstniekiem un māksliniekiem. Mūsdienās tā ir tūrisma objekts,kuru papildina mākslīgs ezers.

Eksternšteinas klintīs ir daudz cilvēka veidotu alu un ieeju.Ja dažām no tam ir noteikti pielietojumi,piemēram kapela,tad ir daudz dažādu iegriezumu,izrakumu,telpu,akmens pakāpienu,kurām mūsdienās ir neiespējams izskaidrot mērķi un lietojumu to radīšanas brīžos. Viena no interesentākajām ejām ir leilākajā stabā,kur ir izveidota neregulāras formas telpa ar logiem tieši pret vietu,kur vasaras saulgriežu laikā veidojās saullēkts. Galvenais kambaris tika pagānisma laikos tika lietots iniciācijas un šķīstīšanas rituālos. Daudzas izcirstās detaļas un arī veidotie zīmējumi uz sienām atgādina līdzīgas telpas no citām Eiropā sastopamām pazemes reliģiskām būvēm.

Savukārt,noslēpumainākā vieta šajā teritorijā ir manis jau iepriekšminētā kapela. Tā ir izcirsta pie viena no stabu virsotnes,tajā var iekļut tikai pa klintī iecirstiem pakāpieniem un grīļīgu tiltu. Telpa ir bez jumta un tās austrumu galā atrodās dīvainas,baznīcu arhitektūrai neraksturīgas formas altāris.Tieši virs altāra ir logs 50 cm diametrā. Vācu vēsturnieks Oto fon Benigsens no šīs kapelas vasaras saulgriežos ir vērojis saules un mēness lēktus,kas ir divi astronomiskie notikumi,kuriem,kam daudzās pirmsvēstriskajos akmens apļos un megalītiskajās celtnēs ir bijusi svarīga nozīme. Šos procesus var vērot aptuveni 6,5 km attālumā pateicoties kapelas lielajam augstumam. Interesants fakts ir tas,ka Eksternšteina atrodās līzīgos platuma grādos kā visiem labi zināmā Stounhendža un abām saullēkta vērošanas virziens būtu vienāds. Fon Benigsens to vērojot secina,ka iespējams kapela šeit ierīkota kā gaismas kulta svētnīca. Mācītājs Viljams Teids pagājuša gadsimta 20.tos gados izvēŗsa von Benigsena idejas un veica nelielus arheoloģiskus un astronimiskus pētījumus šajā teritorijā. Teids konstatēja,ka šī kapela iekļaujās uz Ziemeļvācijas svēto līniju tīklojuma un veido saikni ar tuvējo megalītu apli Bādmeinbergā. Tas nostiprināja gan Teida, gan citu pētnieku uzskatus,ka Eksternšteina ir kalpojusi astronomisku novērojumu veikšanai un kādam ar saules pielūgšanu saistītam kultam. Teids arī apgalvo,ka mūšdienās saglabājusies kapela ir tikai niecīga daļa no visa,kas agrāk bijis-lielāko daļu iznīcinājis laika zobs un pagānus padzinušie kristieši ,kad ierīkojuši šeit savu svētvietu. Interesants objekts ir arī griezumi akmenī ,kurus veikuši cisterciešu mūki ,kad pārņēmuši šo svētvietu. Šie mūki ir izcirtuši attēlu ,kā Kristu noņem no krusta,ko skaidro kā simbolu reliģijas maiņai šai svētnīcā. Ir atrodams arī griezums ar pasaules koku jeb pasaules čūsku,kura simbolizējot enerģiju,kas nāk šīs svētvietas. Šo gan kā min vēsturnieki drīzāk ir radījuši kādi citi vietas lietotāji. Tiek minēts arī tas,ka visi šie kambari ,ejas,alas,ko veidojuši cilvēki ir bijuši domāti,lai tiktu klāt šai zemes dzīlēs slēptajai enerģijai.

Kāpēc īsti tas viss tika izveidots droši vien nekad neuzzināsim,taču ir interesanti par to padomāt un saprast,ka pat mūsdienu attīstitajā laikā ar visiem ipadiem,androīdiem un superdatoriem ne visas mīklas ir atminamas.

213 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

Ir gadījies apmeklēt šo vietu, diezgan iespaidīgs skats.

2 0 atbildēt