local-stats-pixel fb-conv-api

Uguns mani atrada/ #42

56 0

-Lehaijam bija septiņpadsmit, kad viņš pirmoreiz iemīlējās,- iesāka Vīlas, bet viņu uzreiz pārtrauca Melānija: -Jā, jā baigi es tev ticēšu, ka Lehaijs ir kādā iemīlējies.

-Tu vari, lūdzu, uz brītiņu paklusēt?

-Mjam, laikam varu, bet nedomā, ka es sākšu birdināt asaras, ja šis stāsts izrādīsies traģisks. Mani tas pat īsti neinteresē,- meloja Melānija.

-Paklusē un klausies,- īgni uzrūca Vīlas un paskatījās debesīs.

-Tātad. Lehaijam bija septiņpadsmit gadu, kad viņš pirmo reizi iemīlējās. Tev toreiz bija seši gadi un tev varbūt ir kaut kas palicis atmiņā. Lai nu kā, viņš ciematā bija sācis strādāt par maiznieka palīgu.- Melānija iepleta acis, bet bralis turpināja: -Lehaijs bija jauks raksturā un čakls. Jā, jā smejies vien, bet tā ir taisnība. Viņš bija īsts paraug zēns, visi par viņu jūsmoja. Bet tad ciemā ieradās jauna ģimene - Šīvlasu pāris un viņu bērni - Mērija, Nūra un Jākobs. Jākobam toreiz bija desmit gadu, Nūrai četrpadsmit, bet Mērijai - sešpadsmit. Viņi bija labi ļaudis.

Kādu dienu, kad Mēriju māte bija sūtījusi uz maiznīcu, viņa satika Lehaiju. Jau tobrīd viņi iepatikās viens otram, bet tad viņi sāka satikties brīvajā laikā un draudzība pārauga par kaut ko stiprāku. Viņi iemīlējās. Mērija bija viena no skaistakajām meitenēm ciemā, tāpēc puiši viņas dēļ bija gatavi uz visu, bet tikai Lehaijs ieguva viņas sirdi. Jāsaka godīgi, ka nebiju redzējis tik samīlējušos cilvēkus nekad, lai gan man toreiz bija tikai deviņi gadi.- puisis skumji papurināja galvu, -Viss ciems bija gaidās, kad jaunais pāris paziņos par saderināšanos, bet tad Lehaijs un Mērija sastrīdējās. Es biju gadījies tuvumā, kad viņi strīdējās un dzirdēju, kas ir strīda iemesls. Mērija bija gaidībās. It kā jau nekas slikts, bet Lehaijs sadusmojās un sāka apvainot nabaga meiteni krāpšanā. Patiesībā es nezinu kāpēc viņš domāja tā, jo bija skaidri redzams kādām acīm Mērija skatījās uz viņu. Varbūt Lehaijs nobijās, nebija gatavs kļūt par tēvu, nezinu.

Tad Mērija raudādama uzlēca zirga mugurā un aizjāja neprātīgā ātrumā prom. Tikai pēc brīža brālis patiesi apjēdza, ko pateicis un steidzās viņai pakaļ, lai atvainotos, bet nepaspēja.

-Kā - nepaspēja?- satraukti jautaja Melānija.

-Lehaijs bija nonācis pie tilta, kas veda pāri upei un pamanīja Mērijas zirgu. Segli bija tukši. Viņš pārbijās kā vēl nekad un saprata, ka zirgs meiteni iemetis upē. Viņš bez domāšanas ielēca tajā un izmisīgi meklēja Mēriju, bet neatrada.- Lehaijs skumji nopūtās un aizvēra acis.

-Ciema ļaudis vēlāk atrada Lehaiju upes krastā, kur viņš knapi vilka elpu, pārsalis gandrīz līdz nāvei. Vēl tad es atceros kā viņš izmisīgi stāstīja, ka Mērija ir iekritusi upē. Ļaudis aizveda viņu mājās un gāja meiteni meklēt. Tikai otrajā dienā tika atrasts meitenes līķis, kas ticis izskalots krastā.- Vīlas uz brīdi apklusa, nokāris galvu un Melānijai pat šķita, ka brālis klusi elso. Viņa pieliecās viņam tuvāk un aplika roku ap pleciem. Vīlas saņēmās un paskatījās uz Melāniju un turpināja savu stāstu.

-Kad atrada Mērijas mirstīgās atliekas, Lehaijs gandrīz vai nojūdzās. Viņš dzēra vairākas dienas un nekad nebija skaidrā. Visu pasliktināja vēl tas, ka cieminieki vainoja Lehaiju. Protams, neviens sejā neko neteica, bet vienmēr varēja dzirdēt sačukstēšanos un redzēt kādus skatienus ļaudis velta Lehaijam. Viņš pat nemēģināja noliegt, ka vainojams Mērijas nāvē, jo pats ticēja tam ka ir pie tā vainīgs. Es pa naktīm dzirdēju kā viņš raud un vecākus pārņēma izmisums.

Laiks gāja un, šķiet, ka arī Lehaijam kļuva vieglāk, bet viņš izmainījās. Kļuva viegli aizkaitināms un cinisks, bieži pielietoja arī vardarbību, bet es vēl saglabāju cerības, ka viss būs labi. Taču manas ilūzija sašķīda, kad neilgi pēc notikušā viņš sāka saieties ar visām ciema meitenēm, viņas ļāvās viņam. Pēc tam viņš viņas pameta un, ja kāda gāja pie viņa, viņš tās nežēlīgi apkaunoja. Viss bija tā, it kā Mērijas nekad nebūru bijis. Bet varbūt tā arī bijis labāk…- Vīlas apklusa un skumji vērās zvaigznēs.

***

Piedodiet, ka tik īsa daļa. Apsolu, ka nākamreiz būs garāka. Lieciet plusiņu

56 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

 emotion 

0 0 atbildēt

 emotion  emotion  emotion 

0 0 atbildēt