local-stats-pixel fb-conv-api

Mana iepazīšanās ar cidonijām.17

246 0

Kad centrālapkure vēl nav atslēgta, jāizkaltē pēdējie cidoniju krājumi. Tā tas ir katru gadu. Cidonijas ir viens no Latvijas pieticīgākajiem kultūraugiem, kas prasa minimālu kopšanu un ražo katru gadu. Cidoniju augļi satur daudz vairāk C vitamīna kā āboli.

Pirms pēdējā kara cidonijas pie mums bija maz pazīstamas. Es ar tām iepazinos pirmo reizi tikai tad, kad pašai jau bija savs piemājas dārzs. Bijām ieaicināti pie darba kolēģa Vīganta k-ga uz jubileju un tur cienāja ar grādīgu liķierveidīgu cidoniju dzērienu. Praktiski alkoholu nelietoju, bet šoreiz tas mani ieinteresēja un kādu piņģerota tiesu arī noprovēju. Sajutu rīklē patīkamu siltumu un aromātu. Arī pārējie kolēģi to slavēja bez gala un kaut ko tādu baudīja pirmo reizi. Izdibinājām arī recepti un izrādās, ka tas bija cidoniju sīrups, sajaukts ar atšķaidītu medicīnisko spirtu līdz 70 grādiem, tad nostāvējis vismaz 2 nedēļas, lai saēdas.

Tagad labi neatceros, tajā rudenī vai nākošajā, man Vīganta kungs uzdāvināja apm. 2 kg cidoniju augļu. Protams, ka visus pārstrādāju pēc jau zināmās receptes. Pati laimīgā kārtā par alkoholiķi nekļuvu. Vīgantiem pie hipodroma bija mazdārziņš, cidoniju krūmi tikai divi un stādu neesot. Iedomājos, ka varētu pamēģināt iesēt no sēklām, jo par laimi tās nebiju vēl izmetusi. Tā arī izdarīju. Rudenī visas sēklas sakaisīju vienā dobē un pārbēru ar pabiezu kūdras kārtu.

Pavasarī jau biju par savu sējumu piemirsusi, kad ieraudzīju dobē tādus kā kurmja rakumus - uz augšu pacelta kūdra un ārā spraucas augu mudžekļi. Nu sapratu, ka sēklas esmu sakaisījusi parāk biezi un tās visas uzdīgušās. Kur tādu lērumu likt?

Jau dārzkopības literatūrā arī atradu, ka cidonijas var pavairot ar sēklām un neiznāks nekādi mežeņi kā piem. ābeles. Izdomāju, ka savā dārzā iestādīšu kā dzīvžogu, lai atdala sakņu dobes no zālāja.

Pārējos stādus piedāvāju savas ielas visiem kaimiņiem - gandrīz visi arī paņēma. Viens kaimiņš man paldies vietā iedeva aronijas stādus. Arī aronijas līdz tam laikam nepazinām un tagad bija pienācis aroniju bums, kad mūsu ielā tās jau bija katram.

Kopš tiem laikiem būs vairāk kā 50 gadu aizgājis, aronijas izmestas gandrīz no visiem dārziem, bet savas cidonijas vēl redzu daudziem. Arī mana cidoniju rinda nav ne reizes pārstādīta, šad tad tikai paretināta, jo vienmēr par daudz sakuplo. Raža ir katru gadu, dažreiz pat pārāk liela, tad izdalu draugiem un paziņām.

246 0 17 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 17

0/2000

Cidonijas ir unikālas, ja fantāzija nedaudz strādā, tad pielietojums ir milzīgs, ja pareizi pievieno, tad gaļas cepetis un citi izstrādājumi sanāk sevišķi gardi. emotion  emotion 

5 0 atbildēt
emotion
4 0 atbildēt

Man ar iepriekšējā gada ražu kaut kas nesanāca. Sausas un cietas, galīgi garām. (ar cukuru) Vienīgais kā varēja izmantot - pielikt tējai klāt.

4 0 atbildēt

maza piebilde par pavairošnu ar sēklām, ja ziema būtu silta un zeme zem kūdras nesasaltu- nekas neizdīktu..

cidonijas ir viens no tiem augiem, kam sēklām jasasalst (vai nu ilgi jābūt vēsā vidē ap 2-3 grādi), savādāk nedīkst, ja grib pavairot ar sēklām, tad tās sajauc ar  smiltīm, un ieliek saldētavā .. (vai ledusskapī)

šis process saucās "stratifikācija"...

3 0 atbildēt
Mmm garšigi
2 0 atbildēt

4 gadu vecumā pie mājas esošās cidonijas gatavoju pavisam vienkārši: sašņikāt daiviņās bez sēklām, cukuru virsū un tik burkās iekšā, lai nostāvas. Garda uzkoda! emotion

2 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt

mmm garšīgās cidonījas... emotion 

0 0 atbildēt

Pilnīgi siekala notecēja, lasot rakstu. Paldies. emotion

0 0 atbildēt