local-stats-pixel fb-conv-api

Latvijas ekonomika, ja to tā var saukt.35

120 4

Tas ir mans personīgais viedoklis.




Latvijas ekonomiskās situācijas raksturojums.

Šobrīd ekonomiskā situācija valstī ir ļoti slikta. Cenas pieaug ja ne pa dienām, tad pa nedēļām, parāds Starptautiskajam Valūtas Fondam ir milzīgs un priekšnoteikumi aizdevumu turpmākai saņemšanai – visnotaļ skarbi.

Tikai retais pirms 4 gadiem spēja iedomāties, ka 2011. gadā ekonomika būs tik ļoti sagrauta. Par to nekas neliecināja. Ja 2008. gadā inflācija samazinājās un 2009. gada pirmajā ceturksnī jau varējām vērot deflāciju, tad jau 2010. gada pirmajā ceturksnī bija vērojams straujš cenu kāpums gan pārtikai, gan piedāvātajiem pakalpojumiem un te nu mēs šobrīd esam. Cenas turpina pieaugt visam. Tiesa, to daļēji ietekmē arī nodokļu palielināšana dažādām preču grupām, bet kā gan citādi lai valsts iegūst naudu nākošā gada budžetam, ja visiem ir skaidrs – budžeta deficīts būs un ātrāk par 2020. tāpat nav vērts sagaidīt tādu ekonomisko stāvokli, kas atbilstu mūsdzienu civilizētajai valstij.

Prece, bez kuras nu nekādīgi nevar iztikt raksturojot jebkuras valsts ekonomisko situāciju ir degviela. Nesen benzīna cena sasniedza 91 santīmu par litru (Latvijai jauns rekords), bet cena atkal par pāris santīmiem samazinājusies. Daudzi noteikti, ar rūgtumu sirdī par šī brīža situāciju, atceras laiku, kad degviela maksāja aptuveni 30-35 santīmus par litru. Kas tad nogāja greizi? Sākumā jau tā bija pati māte daba. ASV teritorijā virkne viesuļvētru, kas lika naftas cenai par barelu kāpt debesīs. Attiecīgi arī gandrīz dubultojās benzīna cenas Latvijā. Tik tālu tā būtu mātes dabas vaina, bet tālāk? Pēc kāda laika, kad katastrofu sekas jau sen kā bija novērstas, naftas cenas Amerikas Savienotajās Valstīs normalizējās (t.i. atgriezās vecajās sliedēs). Tādā gadījumā taču arī Latvijā degvielas cenām būtu jānormalizējas? Jā, būtu gan, bet kas tev deva. Cena tika nolaista par pāris santīmiem. Kāds jau sāka raust kabatās pievilcīgas naudas summas. Un tā ar laiku cenas tiek ik pa brīdim palielinātas, bet cilvēki jau pie tā ir pieraduši. Akcīzes nodoklis un izdevumi pašam degvielas tirgotājam? Šobrīd nesastāda pat pusi no degvielas cenas. Interesanti – cik tad savās kabatās rauš benzīntanku īpašnieki?

Lai paliek tās detaļas. Noteikti rodās jautājums – kāds tad degvielai īsti sakars ar kopējo inflāciju un ar ekonomisko situāciju kā tādu? Vistiešākais. Degviela ir nepieciešama visur. Piemērus? Labi. Veikalam tiek piegādāta kaut kāda prece. Jebkāda. Palielinās degvielas cenas un šī prece izmaksā dārgāk. Kādēļ? Jo piegādes transportam palielinājušies ceļa izdevumi. Kas notiek tālāk? Veikals attiecīgi minimāli pamaina cenu attiecīgajai preču grupai. Tālāk? Pieņemsim, ka kādas ražotājs no veikala iepērk tieši to precu grupu, kuras cena tikusi palielināta. Izejvielas sadārdzinās? Sadārdzinās gatavā produkcija. Un kas ir nākošais posms? Veikalam piegādātā produkcija ir dārgāka, tādēļ veikals palielina cenas. Un tā uz riņķi.

Protams, ka nevar šī brīža situāciju raksturot kā degvielas ražotāju/piegādātāju vainu. Tā tas nebūt nav. Bet nevar noliegt to, ka degvielas cenas spēcīgi ietekmē ekonomisko situāciju kopumā. Lai no kura punkta skatās, nekā laba saskatīt nevar. Inflācija pieaug, jo tiek palielināti nodokļi. Daļa iedzīvotāju vienkārši nespēj „pavilkt” cenas un nodokļus. Lielo izmaksu dēļ notiek štatu samazināšanas. Cilvēki paliek bez darba, valstij tiek mazāk nodokļu. Vienā vārdā – dižķibele. Nu un ko te lai vēl raksturo, ja viss tā pat ir skaidrs.

Jā, arī valdība ir vainīga situācijā. Tiesa gan, ne šī (tas nekas, ka puse seju tās pašas), bet tie cilvēki, kuri bija pie varas laikā pirms krīzes sākuma un tās laikā. Kādēļ gan daļa valstu tika galā (nebūt ne īpaši bagātākas par mums) ar radušos situāciju? Jo šo valstu valdība spēja pareizi noreaģēt. Kādēļ krīzes sekas Igaunijā ir tik klusas? Jo valsts atbalsta sīkos uzņēmējus. Krīzes laikā pa burbuli iet lielie uzņemumi. Tas būtu tas pats, kas salīdzināt 3 kaķus ar 200 žurkām. Varbūt tās žurkas ir mazākas, bet žurku izredzes izdzīvot ir krietni lielākas.

Kas noteiek šobrīd un kas tiek plānots? Šobrīd tiek meklēti visi iespējamie līdzekļi nākošā gada budžetam. Tika palielināta minimālā alga, taču tika palielināti arī nodokļi. Valdība plāno 2012. gadā palielināt minimālo algu uz 206 latiem, 2013. gadā uz 212 latiem un 2014. gadā uz 218 latiem. Uz šī brīža inflācijas kāpuma fona šķiet nedaudz noželojami. Un mērķis? Palīdzēt cilvēkiem? Nē. Lai īstenotu 2014. Gadā plānotās algas, budžetā būs jāatvēl 1,2 miljoni latu, bet ieguvums 22 miljoni latu. Tad nu man nav īsti skaidrs – kas īsti notiek šajā valstī?

120 4 35 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://Mana galva.
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 35

0/2000

Par degvielas cenām runājot, britiem ik pa laikam aktivizējas viena kustība, kura ar masu spēkiem cenšas panākt degvielas cenu pazemināšanos. Princips ir vienkāršs - vienu nedēļu vai vismaz vienu dienu iesaka neuzpildīt mašīnas lielajās DUS. Tiek noteiks viens datums, un, ja cilvēki ir atsaucīgi, tad lielie DUS uzņēmumi cieš ievērojamus zaudējumus. Mēģinot pievilināt pircējus atpakaļ, tiek pazemināta cena, tam seko arī mazie DUS uzņēmumi. Protams, cenas ar laiku uzkāpj atpakaļ (nepārtraukti apmēram 2 santīmi nedēļā), taču cilvēki mēģina darīt kaut ko savā labā.

-----

Es atceros, kā ar vecākiem braucām uzpildīt degvielu:

- Šeit maksā 28 santīmi litrā. Nē, dārgi! Braucam citur. Lūk, te jau ir labi - 27 santīmi litrā, var uzpildīties.

8 0 atbildēt

Lielbritānijā 1.08 Ls/litrā par benzīnu,  1.13 Ls/litrā par dīzeli.

Lai vai kāda cena būtu, vienmēr visi sūdzēsies, ka ir par dārgu. Atceros, kā pie 40 santīmiem litrā cilvēkiem bija šoks, tagad labprāt visi pie tā atgrieztos.

5 0 atbildēt

Teikumam: "Kurš gan pirms 4 gadiem spēja iedomāties, ka 2011. gadā ekonomika būs tik ļoti sagrauta" galīgi nepiekrītu. Kad 2005.gadā gāju augstskolā man lektors perfekti raksturoja situāciju kas pēc dažiem gadiem būs (tad, kad beigsim augstskolu - kā viņš teica) un TIEŠI tāda arī tā situācija bija. Tas, ka "gudrie" deputāti (tādi kā Šreks) un pelēkā masa to nespēja iedomāties, ir cits jautājums. Tolaik man arī likās smieklīgi, ko viņš tur runā - nekustamo īpašumu tirgū būs krahs, inflācija, valstij nāksies aizņemties naudu, banku stabilitāte būs apstrīdama. Man sākumā arī tie likās slima suņa murgi (kā jau 1. kursa studente ar ļoti švakām ekonomikas zināšanām pēc gandrīz neesošām ekonomikas stundām, nebiju šajā jautājumā pārāk izglītota)

Tagad tik raudam cik grūti, bet paši līdz tādam stāvoklim sevi esam aizveduši, dzīvojot pāri saviem līdzekļiem. Vainīgi ir visi: gan deputāti, gan ražotāji, gan tirgotāji, gan mēs paši patērētāji (es tai skaitā, jo arī treknajos gados ņēmu aizdevumus daudz nedomājot, kas būtībā ir nauda bez reāla seguma).

Visstulbākais, ka ekonomisti jau laikus brīdināja, bet vai tad viņus kāds klausīja un pieņēma vajadzīgos lēmumus - tos klusākos laida gar ausīm, tos skaļākos bāza cietumos un tagad tik raud: Nu kurš gan varēja zināt, ka tā būs? Tie kam interesēja, varēja un zināja, bet viņu bija pārāk maz lai spētu ko glābt (turklāt ko tāds viens ekonomists bez sakariem var daudz panākt).

4 0 atbildēt

Globāli vislielāko vainu krīzē jāuzņemas valdībai, kas ļāva ieplūst valstī tādām kredītu masām un pašiem mūsu bāleliņiem, kas grāba nejēgā šos kredītus - vot it viss mūsu krīzes cēlonis. 15 miljardi ir uzņēmumu, privātpersonu kredīti - kas 2-3x pa daudz priekš tādas mazas ekonomikas, kā mūsu. Zinot, ka mūsu ekonomiku sastādīja kādi 60% iekšējais patērinš, tad, kad mūsu bāleliņiem bija jāsāk maksāt bankām kredīti, tad arī viņi daudz mazāk sāka pirkt vietējos pakalpojumus, preces utt. tā nauda aiziet bankām, un ar to arī sākās bankroti, cilvēku atlaišanas, bezdarbs utt.

Eksporta uzņēmumi jau moči ar pilnu jaudu, lielākoties pa burbuli aizgāja tie, kas strādāja uz vietējo tirgu...

3 0 atbildēt

notiek tas ka Muusu BANAANU republika iet uz grunti un nez vai kaads to spees pacelt atpakaj aughsaa, jaa atceris laiku kad braukajam ar pljerdakiem pa 2ls vareja vedelju braukaat :D vnk laikam te notiek taaa ka pirms valsts totaalas pazudinaashanas katrs censhas iebaazt kabataa pec iespejas vairaak.

4 1 atbildēt

To varēja pateikt daudz vienkāršāk dažos vārdos: ''mēs esam sūdos līdz ausīm''

3 1 atbildēt

Lietuvā benzīna cenā ir iekļauts ceļa nodoklis, bet mums par to ir jāmaksā atsevišķi, pietam, šogad to palielināja.

0 0 atbildēt

Tā gribētos kaut ko uzdirst ekonomikai ar gudriem, pamatotiem faktiem, bet gribas čučēt :( Ar labu nakti emotion

0 0 atbildēt

Par degvielu- DUS īpašnieki degvielas cenu nosaka par 3-4 procentiem, pārējo cenu sastāda valsts nodevas un iepirkuma cenas. Reāli šeit ir jābļaustās par valsts nodevu apmēriem, nevis DUS īpašnieku mantkārību, tāpat nevar arī noliegt to, ka naftas cenas pasaulē jau atkal kāpj debesīs. Laiks uz gāzi pāriet, tautieši!

Par inflāciju- inflācija ir ekonomikas daļas dzinulis, proti, darba samaksas dzinulis. Inflācija līdz 5-7 procentiem ir vērtējama kā labvēlīga. Deflācija ir tik pat graujoša ekonomikai kā hiperinflācja.

 

Un kas ir "Eiropas Valūtas fonds"? Es zinu SVF(starptautisko valūtas fondu) un EK- Eiropas Komisiju, kas ir divi lielākie LV kreditori, bet par tādu EVF pirmo reizi dzirdu...

0 0 atbildēt

Lai nu kā bet viņiem ir zemāka oktāna degviela. Viņiem nav 98 vai 96. Ja nemaldos ASV ir ap 70 oktana skaits. Viņiem ir arī zemākas kompresijas motori ikdienā. 30 l uz 100km ir ok. 

0 0 atbildēt

Mūsu valdīa jau izdomā likumus vienai personai tikai! Tak tie kas sačakareja visu ir senam prom no vadības. Miljoni ir arzemju kontos. Un tagad cieš tie kas cenšas ko labot. Bet nav jau mums to jauniešu kas spētu ko mainīt, jo nevienu nekas neinterese. Tikai spriest cik slikti ir. Es domaju kad Latvija tiks "izslaukta" lidz pedējam. Vecie nomirs, jaunie aizbrauks. Jo pie musu nodokļiem nav vērts ko veidot! Nespēs tak atmaksāt nodokļus. 

0 0 atbildēt

Lielisks raksts! Piekrītu visam tevis teiktajam, jo degvielas cenas ir galvenais noteicējs visām cenām. Pietam iedomājaties kas notiks tāpēc ka Lībijā un citās blakus esošajās valstīs ir karš! Tas tikai nozīmē ka drīz uzleks par vēl 15/20 santīmiem. Nez, jāpāriet uz elektriskajiem, tikai tur atkal latvenergo ar savām cenu pacelšanām priekšā :)

0 0 atbildēt

Par darbu +++  ,ja protams pats rakstiji...

0 0 atbildēt

+

0 0 atbildēt

Bardaks, vot kas notiek!

0 0 atbildēt

Vai tad jūs neredziet? Vienkārši paņem un izzog valsti!

0 1 atbildēt

Vis pateicoties valdibai un tam ka nedovalvejam latu

0 1 atbildēt

pats labākais manuprāt ir tas, ka šinī rakstā nav neviens labi argumentēts fakts. NEVIENS ! Viss ir balstīts uz paša izdomātu iedomu jūru, kurā sajaucās daļēji patiesi fakti ar fantāziju. Tad vēl brīnās, kur rodās visi lielie gaudotāji - lūk, šeit ! Uzraksta rakstu balstoties pilnībā uz savu fantāziju, lai tikai pagaudotu un paraudātu. 

Vienkārši riebums pret tādiem jēliem cilvēkiem, kas visā to vien māk kā vainot citus un par visu tikai bļaut un nīdēt kā sisti bērni!!

0 3 atbildēt